Przepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do
Rozpustne gotowaniePierwszy raz robiłam i już wiem, że nie ostatni. Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :) Dżem (u mnie truskawkowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚwiąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około
Pyry na GazWiększość z Was zna te ciasteczka. Są bardzo kruche, delikatne no i bardzo smaczne. Po upieczeniu nie wymagają dodatkowej dekoracji. Dla mnie jedne z lepszych ciasteczek
Ala piecze i gotujeCóż może bardziej przypominać o zbliżającym się Bożym Narodzeniu niż pierniczki? Na każdym blogu i w każdym serwisie kulinarnym można natknąć się na tysiące sposobów przygotowania tych świątecznych ciasteczek- u mnie również znajdziecie jeden. Jednak łatwo się domyśleć, że nie jest on tradycyjny. Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem(...)pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień. Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób
peanutbuttermonsterKrówkowe Kruche Ciasteczka – Dzisiaj kolejne pyszne ciasteczka świąteczne w Małej Cukierence. Są bardzo, bardzo smaczne z dużą ilością korzennych przypraw, maślane, aromatyczne, kruche. Przełożyłam je masą
Mała CukierenkaPyszny sernik który pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Przepis na murzynek: 3 duże lub 4 małe jajka 2 czubate łyżki dobrego ciemnego kakao 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !Jakoś w tym roku nie miałam natchnienia na wypiekanie pierników..tzn. piekłam, ale miałam w planach więcej coś zrobić..ale jak zobaczyłam wpis z markizami
Moje domowe kucharzenieCantucci to znane na całym świecie ciasteczka pochodzące z regionu Toskanii. Są pieczone podwójnie, co zapewnia im niesamowitą chrupkość nawet w środku. Te małe słodkości
Chocolate Muffin BlogPrzepis na kukutki makowe znalazłam w jednej z książek kucharskich. Bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam je przygotować, oczywiście w zmodyfikowanej wersji. Kluseczki wyszły bardzo miękkie i
Tradycyjna kuchnia KasiWitam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za
Kuchnia BeatyZ okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek
Delicious TitbitsWiecie jak można sobie zaskarbić przychylność św.Mikołaja?. Wieść niesie, że to straszny łasuch i można go zwabić zostawiając na parapecie ciasteczko i mleczko:) Składniki
Apetyczna babeczkaMiodowe choinki....ale nie tylko są też gwiazdki, dzwoneczki i bałwanki :). Te ciasteczka wymagają kilku dni leżakowania, bo choć po wyrobieniu są twarde, to po kilku
Apetyczna babeczkaAmoniaczki to bardzo kruche i delikatne ciasteczka. Możemy je piec posmarowane samym białkiem lub posypane cukrem, cukrem perlistym albo cukrem brązowym. Składniki: 2,5 szkl mąki
Ala piecze i gotuje