ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:527/1075)

Kruche ciasto z borówkami 171

Zapraszam Was dziś na pyszne, słodko-kwasne ciasto z borówką amerykańską, którą zamiast partiami pomrozić sobie na zimę, ja władowałam do placka 🙈 Stwierdziłam, że może jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka 173

chrupiące i miękkie jednocześnie, a ich dodatkową zaletą jest trwałość i łatwość przechowywania. Te same zalety wpłynęły na to, że ciasto amoniakowe jest często bazą placków warstwowych, przy czym nie zawsze jest to ciasto upieczone na krucho. W zależności od proporcji składników ciasto amoniakowe może być również miękkie niczym biszkopt. Amoniak pełni w nim wówczas rolę spulchniającą i utrwalającą

Trzeci talerz
Tarta z rabarbarem i budyniem migdałowym 99

Uwielbiam rabarbar za jego kwaskowatość, która każde ciasto uczyni ciekawym i nienudnym. Nawet przy najbardziej mdłym kremie, Pan Rabarbar czyni cuda, wybija się i równoważy niczym

Flymetothespoon
Kruchy placek z musli i owocami / Fruit and Musli Shortbread Bars 89

Dziś zapraszam na półkruchy placek z mieszanką owoców. Do kruszonki dorzuciłam musli, które nadaje jej ciekawego charakteru - sprawdzi się tu każde musli, z dodatkiem ulubionych suszonych

Lekcje w kuchni
Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko” 106

  Jajko to nieodłączny element Wielkanocny. Jest największym symbolem i bohaterem nadchodzących świąt. A co powiecie na jajko w wersji na słodko? Tak, to możliwe! Zapraszam

Wędrówki po kuchni
Szarlotka z kisielem 77

> Gotowe w : 1 h Średnica blaszki : 28cm.   Szarlotka taka, szarlotka owaka, ale jeszcze nie było mojej ulubionej którą piekę od kilkunastu (no dobra, kilkudziesięciu

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
"Zając wielkanocny" mazurek migdałowo-kajmakowy 105

Niewątpliwą zaletą domowych mazurków jest to, że mogą wyglądać tak, jak sobie je wyobrazimy. Mazurek na moim wielkanocnym stole każdego roku wygląda inaczej. Ten przybrał kształt

Przepisy Kulinarne
Śliwki pod chrupiącą skorupką z orzechami laskowymi 126

Śliwki, cukier trzcinowy, orzechy laskowe Śliwki pod delikatną i chrupiącą skorupką, to wspomnienie późnego lata. Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Nigela Slatera (autora

Tajemnice Smaku
Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia 104

mojprzepisna.pl | Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia Prosta tarta do wykonania w 20 min plus chłodzenie. Mocno czekoladowa, mało słodka, bezproblemowa. Ja wykonałam wersję ekspresową, bo

moj przepis na
Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki" 99

Gęsie łapki" to kruche ciasteczka z ciasta z dodatkiem twarogu, które będą idealne do małe czarnej lub herbaty z cytryną. Nie są za słodkie, są mega chrupiące i delikatne, ciasto konsystencją nieco przypomina ciasto francuskie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Są bardzo tanie, łatwe i ekspresowe w wykonaniu Polecam zrobić z większej porcji, bo u mnie już po godzinie

Krylowa Kuchnia
Tarta ze śliwkami 88

Bardzo lubimy piec tarty, są szybkie, proste i smaczne, a do tego można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem nasz wybór padł na tartę śliwkową

niecodziennikpary
Ślimaczki z pieczarkami 81

Kruche ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami przygotowaliśmy na noworoczne spotkanie u Kuzynki. Nie chcieliśmy iść z pustymi rękami dlatego upiekliśmy tę prostą przekąskę. Jak to w sąsiednim domu bywa, testerami były dzieci i musimy powiedzieć, że próba wypadła pomyślnie. Składniki 500 g pieczarek 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 cebule 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz

niecodziennikpary
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 73

Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że

Tajemnice Smaku
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą 99

Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek

Tajemnice Smaku