ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:382/1075)

Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 228

uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA: 500 g sera(...)cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy

MamaOskarka
Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym 93

również przy wyborze optymalnego przepisu, jakość pracy z ciastem. Zdarzały się ciasta, które się kruszyły i formowanie kuleczek na orzeszki szło topornie, ale same ciastka wychodziły smaczne. Tym razem przepis na orzeszki z grupy facebookowej, z małą moją modyfikacją w postaci dodatku soli, proszku do pieczenia i zmiany kremu. Ciasto ma idealną konsystencję, więc nie ma problemu z robieniem(...)były one w ogóle znane. Co takiego wyjątkowego jest w tych ciastkach, że mimo iż są pracochłonne tak wiele osób je robi? To właśnie dwie połówki – skorupki z kruchego ciasta, przełożone ulubionym kremem. Dla jednych będzie to krem czekoladowy, dla innych kokosowy, inni lubią budyniowy. U mnie tym razem orzeszki z kremem z orzechów włoskich z kawowym twistem. Oryginalny

Mieszam w Garnku
SERNICZKI CZAPKI MIKOŁAJA 130

białej czekolady 150 ml wody 300 g cukru 200 ml mleka skondensowanego 20 g żelatyny czerwony barwnik Bita śmietana  cukier puder Przygotowujemy spód: Połączyć wszystkie składniki jak na ciasto kruche. Schłodzić. Wałkować i wykrajać koła. Piec w przez 7 minut w temp. 180 st C w nagrzanym piekarniku. Przygotować masę. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Białko ze śmietanką(...)Ambition Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić lekko podgrzewając. Dolać żelatynę do masy cały czas miksując (nie mogą powstać grudki). Dodać cynamon. Wymieszać. Przelać do foremek o kształcie półkola. Ciasto mrozić przez minimum 2 godziny. Przygotować glazurę lustrzaną: Żelatynę zalać odrobiną wody. Zostawić do napęcznienia. Wodę z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane i podgrzać. Zestawic

Kuchnia w oparach
Galette ze śliwkami 190

Składniki: (na 2 tarty o średnicy około 20 cm. każda) Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 160 g. masła szczypta soli 6 łyżek cukru trzcinowego zmielonego na puder (w młynku do kawy) 2 duże łyżki jogurtu greckiego Nadzienie 16 szt. śliwek pół szkl. posiekanych drobno migdałów ok. 2 łyżki cukru trzcinowego 2 spore gałązki tymianku cytrynowego Oraz(...)obie mąki i wymieszaj je z solą i zmielonym cukrem trzcinowym. Dodaj zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż z masła powstaną malutkie kawałeczki. Dodaj jogurt i wyrób rękami kruche ciasto. Ciasto podziel na pół i każdą połowę zawiń w osobnym woreczku foliowym. Włóż oba ciasta do lodówki na całą noc. Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na mniejsze kawałki

Delicious Place
Serowo-makowa tarta 230

mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru   2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO(...)proszku na lukier: łyżka śmietany 18  kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko     Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy  masło

Swojskie jedzonko
Rogaliki drożdżowe 189

Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy.  Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów.  Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem

Darcia w kuchni
Pani Walewska 194

uroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)   Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie(...)sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC

Maślane ciasteczko
Pleśniak z jabłkami i orzechami 216

czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie.  Pleśniak z jabłkami i orzechami Składniki : ciasto: 3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa 250 g margaryny 6 żółtek 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki kakao beza(...)łyżki dżemu z czarnych porzeczek orzechy włoskie Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę. Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 173

Składniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka(...)Sposób wykonania :   Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem, zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulkę lub wałek, zawiń w folię , włóż na 40-60 minut do lodówki. Porzeczki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogonki. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe połowy, rozwałkuj

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką 237

jest pyszne. Nie za słodkie i ta chrupiąca kokosowa kruszonka, pycha! Propozycja dla tych, którzy nie lubią proszku do pieczenia. Przepis na blachę o wymiarach 20X30 cm Składniki na ciasto kruche: 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 50g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 150g masła lub margaryny 1 jajko. Składniki na budyń kokosowy: 1 i ½ szklanki mleka krowiego 400 ml mleka(...)mąki ziemniaczanej 50 g cukru 100g wiórków kokosowych 125g schłodzonego masła lub margaryny. Dodatkowo: 500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu) cukier puder do posypania wierzchu. Sposób wykonania ciasta: Do miski wsypać obie mąki, cukry, dodać pokrojone masło lub margarynę. Wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach do otrzymania kruszonki. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć

Na słodko lub wytrawnie
SEKRET UDANEGO SERNIKA 221

Sernik podawany jest na zimno jak i na ciepło. Przygotowanie idealnego sernika wymaga nakładu pracy. W związku z tym przygotowałam mini poradnik jak uzyskać idealny sernik, dzięki temu twoje ciasto zachęci domowników i świątecznych gości, a ty zyskasz miano specjalistki od serowych wypieków  Rodzaje serników: Istnieje kilka podstawowych rodzajów serników, różnią się one przede wszystkim konsystencją co wynika najczęściej(...)pochodzenia. Wbrew skojarzeniom, ten typ sernika wymyślono w naszym kraju – Polsce. Dlaczego „wiedeński” gdyż deser przypomina przysmak Topfenkuchen.   Krakowski – to najbardziej znana z polskich odmian deseru. Wyróżnia go kruche ciasto, bakalie, tłusty twaróg i charakterystyczna kratka, jako element ozdoby. Trudno w naszym kraju znaleźć kogoś, kto go nie jadł.   Sernik na zimno – najczęściej spotykany we wschodniej części Polski

Ciastka - domowe słodkości
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 173

samej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu.  Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak!  Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy. Wino zagotowujemy

Nie tylko w kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM 195

owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 szt.suszonych

potrawyregionalne
Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 299

Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych ciasteczek.Składniki (na 25-30 ciasteczek):350 g mąki pszennej (trochę więcej niż 2 szklanki)250 g margaryny (1 kostka)100 g zmielonych migdałów1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu100 g cukru pudru(...)czasu do czasu mieszamy. Mieszankę studzimy.Mąkę i migdały przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cynamon i miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę (jak ciasto kruche) i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość

Zakręcony Widelec
Tarta z papryczkami padron 167

mąki dodaj posiekane twarde masło i jedno jajko, dodaj sól i zimną wodę, a następnie szybko zagnieć lub wrzuć do malaksera. Z reguły wszyscy ortodoksi zalecają szybkie ręczne ugniatanie ciasta kruchego, ja jednak lubię ułatwiać sobie życie i wrzucam składniki do malaksera - wychodzi równie dobrze. Uformuj kulę (lub daj się wykazać w tej kwestii malakserowi) i wstaw do lodówki(...)posmaruj olejem, na dno połóż połówki papryczek skórką do dołu, do każdej włóż kawałek sera i szynki. Piecz w piekarniku 6 minut. 6. Kiedy papryczki będą się piekły wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, włóż do formy na tartę i przykryj papierem do pieczenia. Na wierzch wysyp kulki ceramiczne (jeśli nie masz równie dobrze sprawdzi się fasola albo groch - tylko surowe

Z notatnika dietetyka