ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:382/1075)

Tarta z musem rabarbarowym 158

cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)wodą i gotuję do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodaję cukier i mieszam. Do gorącego musu wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na upieczone kruche ciasto. Wyrównuję.  3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiam brzeg ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. W akcji pieczenia "Ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruchy sernik z duszonymi jabłkami 200

ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:)  Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki; 2 łyżeczki kakao; szczypta soli; 50 g cukru pudru; 1 jajko; 100 g zimnego masła; 100 g migdałów w płatkach (pominęłam); Wykonanie: Mąkę wymieszać z kakao, solą, cukrem(...)wysypać na stolnicę. W pryzmie zrobić wgłębienie i do środka wbić całe jajko. Wokół rozłożyć wiórka zimnego masła i wszystko razem posiekać tak, aby powstały niewielkie grudki. Ciasto wyrobić, uformować w kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 500 g twarogu; 125 g cukru pudru; 50 g mąki ziemniaczanej; 4 jajka; 2 łyżeczki startej

In my kitchen
TARTA Z JABŁKAMI 120

jabłkami ? Oczywiście szarlotka. U mnie dzisiaj wersja francuska, która nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie. Szybki prosty deser, najlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru 20 g cukru waniliowego(...)łyżki wody 1 lekko ubite białko 5 łyżek dżemu morelowego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut

Kuchnia w opałach
Tarta z jabłkami i śliwkami 156

Słodycz?  Tutaj sprawa jest bardzo indywidualna.  Rzeczywiście dla niektórych ilość cukru może być za duża, ale wszystko zależy też od słodyczy owoców.      Składniki: ciasto kruche (na tortownicę 24 cm): 150 g masła 240 g mąki 80 g cukru pudru 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g) kilka kropli soku z cytryny Nadzienie(...)antonówka, szara reneta) 300 g śliwek ok. 50 g cukru   Wykonanie: Masło i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka.  Dodać cukier, żółtka i sok z cytryny i zagnieść ciasto.  Można też wszystkie składniki wrzucić do misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciastoCiasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut

Sto kolorów kuchni
Sernikowe tartaletki z żurawiną 199

ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g masła pokrojonego na kawałki + 1 łyżka(...)wysmarowania formy na muffiny 1/2 szklanki kefiru 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i kefir. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Robimy z ciasta wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowe babeczki z kremem 151

wykorzystam białko kurze. Białko ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do masy makowej, dodajemy też posiekaną drobniej suszoną żurawinę mieszamy łyżką i wkładamy do środka surowych babeczek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g masła pokrojonego na kawałki + 1 łyżka(...)wysmarowania formy na muffiny 1/2 szklanki kefiru 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i kefir. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Robimy z ciasta wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjna szarlotka w nowej odsłonie 133

otrzymać z niego galaretkę. Jeśli do soku dodamy więcej cukru, żelatyna jest zbyteczna. Oczywiście do ciasta można użyć świeżych tartych jabłek po odciśnięciu soku i należy przedłużyć czas pieczenia Ciasto, kruche i pyszne Potrzebujemy 400g mąki pszennej, 250g masła prosto z lodówki, 1 żółtko, 5 łyżeczek cukru, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól do smaku, prażone jabłka lub świeże(...)mąką, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Użyłam tortownicy o średnicy 21cm i małej kokilki do zapiekania o średnicy 11cm. Ciasto rozwałkowałam na 2 odpowiednie placki. Wyłożyłam obie foremki po brzegi, nadmiar ciasta pozostawiłam do dekoracji. Zapiekałam w temperaturze 180st do zrumienienia, wcześniej robiąc w cieście dziurki widelcem. Prażone jabłka wykładamy

Leśny Zakątek
Bananowa chmurka 306

schłodzone. Powyższe składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki(...)wody Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy.  Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka

kulinarnyswiatdomi
Quiche z zielonymi szparagami 164

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz(...)Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut

Anioły w kuchni
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z ŻURAWINĄ 98

PRZYGOTOWANIE: 1 kg sera w wiaderku 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400g 6 jajek 1 50 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 00 g suszonej żurawiny Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok 100 g  100 ml śmietany ja dałam 12% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Formę(...)tarty albo mała formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto. Nadmiar ciasta odcinam następnie wykrawam z ciasta długie paski. W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia. Mieszam za pomocą łyżki drewnianej. Na koniec dodaję ser oraz żurawinę. Mieszam aż wszystko się połączy. Wykładam

Gotowanie Patki
Makowa tarta ze śliwką od serca! 176

sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Delecta - łyżka kwaśnej śmietany - 80 g cukru pudru MASA MAKOWA: - puszka gotowej masy(...)pomarańczowej - 3 łyżki rumu - 15 śliwek kalifornijskich - 10 daktyli - 3 łyżki miodu PONADTO: -posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna  WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową, namoczonymi w rumie śliwkami i daktylami, miodem. 3. Ciastem

SMYKWKUCHNI
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 142

łyżki budyniu śmietankowego Kremowa pianka: 1 szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa: Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia(...)się galaretka. Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :) 212

oszukujmy się - nie przepadam za tortami ;) Dlatego u mnie sezonowo - ciasto ze śliwkami i budyniem :) Tak się składa, że rok temu z okazji pierwszych urodzin bloga także upiekłam ciasto ze śliwkami hehe :) Jest to jednak zupełna zbieżność a nie umyślne działanie z mojej strony :) Skoro nie tort, to może jakiś konkurs? Długo nad tym myślałam i ostatecznie doszłam do wniosku(...)jednak wolę, aby moje grono odbiorców poszerzało się ze względu na moje kulinarne poczynania, a nie ze względu na chwilową możliwość zdobycia nagrody. Zapraszam Was zatem na pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i gorąco polecam to ciasto :) Ciasto wychodzi delikatne w smaku ale się nie rozpada a śliwki w połączeniu z budyniem to idealny

My simple kitchen
Quiche z zielonymi szparagami 112

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz(...)Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut

Anioły w kuchni
Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną 143

mnie. Lubię także, gdy cechuje je jakiś zdecydowany smak, forma oraz konsystencja. Te, zdecydowania pasują do moich wymagań ;) Babeczki są jakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła

Życie zamknięte w smaku