ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:35/1075)

Galette z masą serową i śliwkami 222

gębie! Zniknęło zanim zdążyło ostygnąć :) Ciasto to zaliczam do tych typu "mam dość, ale z łakomstwa zjem". Jeszcze w gwoli wyjaśnienia czym jest galette - jest to po prostu kruche ciasto pieczone bez formy (jedyne co, to na czas pieczenia wkładane jest w blachę, jednak samo w sobie nie potrzebuje formy). Na rozwałkowane kruche ciasto wykłada się nadzienie, a następnie brzegi(...)jako, że jest sezon na śliwki akurat nimi się posłużyłam ;) Naprawdę polecam! Proste i szybkie ciasto, w sam raz dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. :) Składniki: KRUCHE CIASTO: (2 porcje. Połowę użyłam do galette, a drugą w woreczek i do zamrażalnika na następny raz ;)  500 g. mąki pszennej 250 g. zimnego masła (ja użyłam margaryny

Jedzeniomania
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 140

Dzisiaj polecam kruche ciasto z truskawkami i kruszonką. Ciasto jest proste w wykonaniu bo zrobiły je same moje dzieci. Będąc rano na zakupach kupiłam truskawki, obrałam je i wypłukałam aby dzieciaki zjadły. Po kliku telefonach i po upływie kilku godzin do pracy przyniosły mi ciasto. Postarały się też oto aby zrobić zdjęcie i przy komputerze postawili kartkę z przepisem. Kruche(...)łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru pudru ¾ kostki masła 3 duże żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Ok ½ kg truskawek ( przekroić na pół) Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką Składniki na kruszonkę: 185 g mąki 100g cukru ½ kostki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone

Pomysłowa kuchnia
Malinowa chmurka 73

Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami(...)Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam, dzięki temu galaretka bardzo szybko się scięła, a proces przygotowywania ciasta bardzo się skrócił. Ciasto

moj przepis na
Malinowa chmurka 105

mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje(...)boki i dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, aby później ułatwić sobie wyciągnięcie ciasta z formy. Ponadto zabezpieczymy się przed ewentualnym wypłynięciem mało zastygniętej galaretki. Można też, po upieczeniu ciasta kruchego, boki tortownicy wyłożyć folią rantową, dzięki czemu ciasto z łatwością wyjmiemy z formy zachowamy przy tym estetyczny wygląd. Składniki na ciasto kruche: Ciasto można zrobić kilka dni wcześniej

moj przepis na
Malinowa chmurka 193

mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje(...)boki i dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, aby później ułatwić sobie wyciągnięcie ciasta z formy. Ponadto zabezpieczymy się przed ewentualnym wypłynięciem mało zastygniętej galaretki. Można też, po upieczeniu ciasta kruchego, boki tortownicy wyłożyć folią rantową, dzięki czemu ciasto z łatwością wyjmiemy z formy zachowamy przy tym estetyczny wygląd. Składniki na ciasto kruche: Ciasto można zrobić kilka dni wcześniej

moj przepis na
Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne 113

Jednym z najbardziej znanych ciast, które Wielkanocą króluje na włoskich sto ł ach jest Pastiera Napoletana. Tarta na kruchym cieście wypełniona delikatnym i kremowym nadzieniem z ricotty, pszenicy gotowanej w mleku oraz kandyzowanej sk ó rki  pomarańczowej.  Zapach i smak ciasta zmieniają się w zależności od przypraw i aromatów użytych podczas przygotowania. W klasycznej recepturze stosowane aromaty(...)Wielki Piątek , tak aby ciasto było gotowe i idealne do postawienia na stół w święta  Wielkiejnocy. Przy przygotowywaniu idealnej Pastiere, Włoszki trzymają si ę  kilku zasad: Kruche ciasto powinniśmy wyrabiać jak najkrócej; jeśli będziemy wyrabiać je zbyt długo, po upieczeniu zrobi się twarde i zbite. Jeżeli ricotta jest zbyt mokra, odsączamy

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka na kruchym cieście 113

Dzisiaj polecam szarlotkę na kruchym cieście z całymi kawałkami jabłek. Szarlotka na kruchym cieście Składniki :      400 g mąki 150 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli 6 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka(...)ponowie położyć ciasto, skubiąc małe kawałki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni na złocisty kolor 30-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka na kruchym cieście pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Kolorowe ciasto ze śliwką i pianką 127

Ciasto kruche przypominające pleśniak. Zamiast powideł użyłam świeżych śliwek. Ciasto aromatyczne , niezwykle kruche z dodatkiem śliwek przykrytych puszystą pianką :)     Składniki   Ciasto kruche : 3 szkl. mąki pszennej 380 g margaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao(...)Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej kisiel. Włożyć do lodówki.   Pianka: Ubić pianę z białek. Pod koniec

Różne smaki w kuchni
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 129

Obiecałam sobie , że z nadejściem sezonu na truskawki upiekę kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką. To ciasto jest przesmaczne i dla mnie hitem lata. Pasuje z różnymi owocami. Robiłam je z malinami , a nawet z nutellą . Pamiętam jak pierwszy raz upiekłam to ciasto dla koleżanek w pracy, pochwałom nie było końca, a potem dziewczyny same piekły to ciasto(...)ciasto zasłynęło w Szwecji na pewno. Muszę odświeżyć jego glorię truskawkową wersją. Jak myślicie, udało mi się? Kruche ciasto z truskawkami Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 35 cm Kruche ciasto 425 g pszennej mąki 250 g masła, zimnego 30 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek ¼ łyżeczki soli Pianka budyniowa 5 białek 200 g cukru

codojedzenia
Sernik pod pierzynką w kratkę 135

Jako sernikomaniak pragnę nadmienić, że wracam pokornie z takim oto przepisem 😊 Spontanicznie, weekendowo , przy okazji wykonywania kilku innych ciach powstał on. Sernik pod pierzynką w kratkę 😊 Smacznego! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części(...)pudrem. Dodajemy ser, mąkę, budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE:   1 CZĘŚĆ CIASTA KRUCHEGO MASA SEROWA   KRATKA Z CIASTA KRUCHEGO   PIECZEMY:   65 (piekarnik z termoobiegiem)   -80 MINUT (tradycyjna „witryna” ) W TEMP 180 STOPNI ZOSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO OSTYFNIECIA W PIEKARNIKU

Domowe ciasta
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 286

Ciasta i ich rodzaje czy jak piec żeby się upiekło! Krucho to widzę czyli kruche ciasto    Składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone (masło). Nie powinno się go wyrabiać rękami lub jeśli jest to konieczne robić to szybko i krótko, aby nie ogrzewać go ciepłem dłoni. Najlepiej jest posiekać ciasto nożem lub też narzędziem do ugniatania ciasta kruchego(...)słodkiego ciasta kruchego najlepiej używać cukru drobnego lub cukru pudru gdyż kryształ może się nie rozpuścić w cieście. Po zagnieceniu należy rozwinąć je folią spożywczą aby nie wyschło i schłodzić przez minimum 30 minut. Ciasto najlepiej rozwałkować zmrożonym wałkiem do ciasta (ciasto chodzimy w lodówce, a w tym czasie wałek w zamrażalce). Dzięki temu trikowi ciasto nie będzie się przyklejać

Pyry na Gaz
Kruche z bezą cytrynową i kremem 60

się pojawia.. Ciasto powstało spontanicznie, a wyszło zaskakująco dobrze :) To połączenie smaków dobrze się zgrywa i najlepiej lubi towarzystwo niesłodzonej małej czarnej :)    Składniki na ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie części(...)nich wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy  około 25-30 minut w temp. 180 stopni . Odstawiamy do wystygnięcia.    Składniki na ciasto z bezą: druga część ciasta kruchego 4 białka  3/4 szklanki cukru drobnego sok wyciśnięty z połowy cytryny 4 łyżki dżemu morelowego Mniejszą bryłkę ciasta wykładamy do brytfanki, nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem morelowym

Domowe ciasta
Tarta a’la tiramisu na malinowym dywaniku 347

trafiłam w sieci na ten przepis i wydał mi się on tak ciekawy i smaczny, że postanowiłam od razu go wykonać. W końcu są to też moje smaki: tiramisu, ciasto kruche i jeszcze ten malinowy dodatek ( w oryginale była czarna porzeczka, ale wiecie doskonale, że moje życie kręci się wokół malin ). Zmieniłam też odrobinę krem, na identyczny jaki szykowałam(...)malin. Jak dla mnie: przepyszne Polecam serdecznie Składniki na tortownicę lub foremkę do tarty o średnicy 20 cm (spokojnie możecie użyć odrobinę większej foremki np. 22-23 cm, ponieważ ciasto kruche wyszło mi dość grube, a kremu jeszcze zostało): Ciasto kruche: – 150 g mąki – 2 łyżki cukru pudru – 90 g zimnego masła – 1 małe jajko

Relaxtime
Tarta cytrynowa z czekoladą 291

prawie całą blaszkę A więcej o sesji i sklepie internetowym dowiecie się już wkrótce Tarta cytrynowa z czekoladą Składniki na dużą tortownicę lub foremkę do traty o średnicy 30cm: Ciasto kruche: – 400 g mąki pszennej – 80 g cukru pudru – szczypta soli – 200 g zimnego masła – 2 żółtka – 1 płaska łyżka śmietany 18% Mąkę łączymy(...)polewa lekko ostygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki i tam je przechowujemy. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 650 kcal Ciasto kruche z kremem cytrynowym Pyszna tarta na każda okazję Czekolada i cytryna: pyszne słodko-kwaśne połączenie Ciasto kruche w towarzystwie lemon curd, mascarpone i czekolady Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami 141

Dostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Wymyśliłam totalny miks, który okazał się wyjątkowo smaczny. Połączyłam kruche ciasto z ciastem ptysiowym, sosem śliwkowym oraz masą śmietankową. Całość wykańcza garść świeżych owoców, cukier puder i mięta... Ciasto kruche: 150g mąki pszennej, 50g cukru, 100g masła lub margaryny,  jajko. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko(...)Połączyć, zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć gęsto widelcem. C iasto ptysiowe: 150g mąki pszennej, 5 łyżek masła, 150ml wody,  3 jajka,  3 łyżki cukru, szczypta soli. Wodę zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, cały czas energicznie mieszając

Z miłości do słodkości