ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:176/1075)

Mazurek z puszystą bezą i z bakaliami 146

lubię ale te greckie olbrzymy są niezłe) garść żurawin garść daktyli Bio Planet garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli Bio Planet płatki migdałów do dekoracji  Wszystkie bakalie posiekaj.  Ciasto kruche: 300 gram mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa) 180 gram oleju kokosowego z lodówki/masła zimnego 1 łyżka nasion babki jajowatej  3-4 łyżki sproszkowanych daktyli 3 żółtka(...)około 15 minut. Ubić pianę z 3-4 białek, dodawać po łyżce drobnego cukry ( u mnie 5 łyżek). Do bezy dodać bakalie i delikatnie przemieszać. Nałożyć na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy w  170˚C jeszcze 20 minut. Wierzch posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów

AZgotuj!
Truskawkowa rozpusta 168

Przepyszna, delikatna a zarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie słodyczy o delikatnym cytrynowym smaku. Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😀 Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę(...)papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto lub fasolę czy ryż. Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia

Słodka Strefa
Szarlotka z żurawiną i kisielem 176

moim domu często goszczą ciasta z jabłkami, robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam szarlotkę z żurawiną, bardzo nam smakowała. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mąki krupczatki 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Beza: 4 białka 1 szklanka cukru  1 kisiel żurawinowy Masa jabłkowa(...)kilogramy jabłek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka suszonej żurawiny Dodatkowo: Tłuszcz do formy Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki

Bajeczna Kuchnia
Szarlotka z pigwą 87

pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa. Ja osobiście bardzo ją lubię bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory.         forma o wymiarach 24x24 cm ciasto kruche: 100 g mąki migdałowej 100 g mąki kokosowej 200 g mąki pszennej  4 żółtka 8 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli 200 g masła pigwa: 1,5 kg pigwy 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 50 ml wody 1 cytryna  puder do posypania   Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąki, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier,sól, zimne pokrojone masło. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika

wesoła kuchnia
Tarta – przepis podstawowy 74

było ciasto z dodatkiem śmietany, które jednak wychodziło za twarde, lub na bazie mąki kukurydzianej, które z kolei było za kruche na utrzymanie pozostałych dodatków. Dopiero przepis Pascala Brodnickiego okazał się tym idealnym, na bazie którego można przygotować ciasto do tart na słodko i na słono. Składniki ciasto do tarty 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru

niecodziennikpary
Jabłkowy przekładaniec 187

smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie(...)galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść

Ewusiowe Smaki
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 192

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka(...)sól, żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy.  Przełożyć je do natłuszczonej masłem formy, dokładnie wylepić nim dno oraz boki

wyzwania kuchenne
Ciasto Rzeszowiak 205

wypróbować. Nie zawiodłam się ;) Ciasto jest wyborne! Doskonałe na zbliżające się święta Bożego narodzenia. Bardzo polecam. Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz.   Składniki: (na blaszkę 24x40 cm) Ciasto kruche:  250 g mąki pszennej  2 żółtka  100 g cukru  150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 łyżki śmietany 12%   Masa(...)śmietankowy  6 żółtek  2 łyżki cukru waniliowego  1 łyżka mąki ziemniaczanej  Dodatkowo:  10 białek  szczypta soli  cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykleić do blaszki 24x40 cm wyłożonej papierem

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłecznik z bezą 148

babcinego ogródka obrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się  zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto

Simply Food
Sernik jabłkowo-cynamonowy 242

Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam  kruche  ciasto cynamonowe na sernik, córka co rusz podkradała mi surowego ciasta z cynamonem i zaglądała do szuflad w poszukiwaniu foremek do wykrajania pierniczków. Bardzo spodobało jej się robienie  pierniczków(...)tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona.   Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny, zimny i deszczowy dzień. Kawa i kawałkiem takiego ciacha rozgrzeje nasze dusze i ciała:) Składniki: kruchy cynamonowy spód: 160 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 100 g margaryny 2 żółtka płaska

na moim stole...
Agrestowiec 217

jakiś czas temu,  jednak całe szczęście domowa spiżarnia ugina się od różnego rodzaju przetworów, tam też znalazłam kompot i dżem agrestowy -  tak też powstał agrestowiec. Składniki: Na ciasto kruche: 150 g mąki 1/3 szkl. cukru pudru 3 żółtka 100 g masła aromat waniliowy (kilka kropli) Na bezę: 5 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na krem(...)łyżki cukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz.  Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Dno formy wyłożyć ciastem

My sweet a life
Krówka pod chmurką 4452

wymyśliłam dawno temu i nazwałam je "Krówka pod chmurką". Pamiętam, że miałam wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał(...)wodnej aby zmiękła. Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna sezamu zarumienić krótko na suchej patelni cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Posypać nimi ciasto lekko dociskając je. Wstawić do lodówki do stężenia

happycreatiff.blogspot.com
Sernik Zebra 133

smarujemy dżemem. Odstawiamy do lodówki. Przechodzimy do przygotowania sera.   Składniki na sernik: 1 wiaderko sera gotowego ( 1 kg) 1 ½  szklanki cukru 3 jaja + 3 białka pozostałe od ciasta kruchego 3 łyżki kaszy mannej 1 budyń śmietankowy 1 budyń czekoladowy Ser mieszamy z kaszą manną. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy(...)budyń śmietankowy i miksujemy, do drugiej budyń czekoladowy i miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 5 białek.  Rozdzielamy po równo do mas serowych i delikatnie mieszamy: WYKONANIE: ciasto kruche z dżemem naprzemiennie wykładamy chochelkę masy białej : i masy czekoladowej: itd.: wierzch wyrównujemy lekko pieczemy 55 - 60 minut w temp 175 stopni ( z termoobiegiem) zostawiamy do ostudzenia w piekarniku

Domowe ciasta
NAJLEPSZE RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” 482

tworzenia nowych wypieków w domowym zaciszu! Dziś przygotowałam dla Was nie ciasto, a pyszne rurki z kremem! Takie rurki z kremem chodziły już za mną od dłuższego czasu! Obłędnie kruche ciasto wypełnione po brzegi słodkim, waniliowym kremem budyniowym. Końce tych chrupiących rurek zanurzyłam w kremowej białej czekoladzie i chrupiącym orzechowym krokancie. Dzięki temu klasyczne rurki z kremem budyniowym stały się

Ostra na Słodko
Gruszkowa szarlotka 135

popularny temat w okresie około świątecznym. Nie ma co tu ukrywać szarlotki to jedne z ulubionych ciast Polaków. Są smaczne i z reguły wszyscy je lubią. Moim zdaniem połączenie ciasta kruchego i owoców to najlepsza propozycja na święta. Gruszkowa szarlotka to taka moja wariacja na temat tych właśnie ciast. Pyszne jabłka w połączeniu ze słodkimi gruszkami tworzy duet, któremu nikt

Ciasta z tradycjami
Strudel z orzechami 206

Strudel z orzechami jest hitem na każdym świątecznym stole. Kruche ciasto, pachnące masełkiem, mięciutkie, nie za słodkie. A do tego nadzienie z orzechów. Strudel wbrew pozorom nie jest aż taki pracochłonny. Składniki na ciasto szybko mieszamy. Do nadzienia biorę gotowe, zmielone orzechy. Zwijamy i pieczemy. Nie wiem dlaczego zawsze myślałam, że do tego potrzeba tyle czasu.Koniecznie musicie

dolcevitainmykitchen
Wegański sernik królewski 216

genialny, i co ważne z każdym dniem był coraz lepszy (jedliśmy go 4 dni, bo jak się możecie domyślić, to nie był jedyny mój wypiek dla Miśka). Połączenie kruchego czekoladowego ciasta, z kremową waniliową masą serową, przybraną lekko kwaskowatymi wytrawnymi wiśniami w likierze, zwieńczone czekoladową kruszonką- to musiało się udać Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche czekoladowe ciasto

greenscarf
Bezglutenowy jabłecznik z dużą ilością jabłek 114

weekend przetestowałam kolejny przepis bezglutenowy. Jabłecznik na kruchym cieście z duuużą ilością jabłek. Wypiek wyszedł pulchny, lekki, słodki i pachnący cynamonem, jabłkami i brązowym cukrem... Składniki Ciasto kruche bezglutenowe: 300 ml mąki bezglutenowej - zmodyfikowana własna mieszanka z tego przepisu - zamiast mąki gryczanej użyłam mąki jaglanej. Ciasto wyszło pulchne, żółciutkie i miękkie. 150 ml cukru 200 g margaryny lub masła

Ze smakiem bez glutenu
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. 154

Sernik z dodatkiem budyniu, brzoskwiń i rodzynek sułtańskich upieczony na kruchym cieście. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1175

Zapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam

Mała Cukierenka
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 549

Zapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam

Mała Cukierenka
Ciasto jak marzenie, czyli biała czekolada, galaretka i truskawki 525

Dziś proponuję ciasto jak marzenie. Idealne na urodziny, imieniny, których pełno jest w naszych kalendarzach w okresie letnim. Kostka składa się z trzech warstw. Podstawą jest perfekcyjne, kakaowe ciasto kruche z mojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą(...)chyba najlepsza rekomendacja :) Na mniejszą blaszkę (ok. 24 cm) spód należy przygotować z porcji składników zmniejszonych o 1/3, a masę serową i galaretkę z 1/2 porcji. Składniki na kruche ciasto: 375 g maki pszennej  3 łyżki ciemnego kakao  90 g cukru pudru  225 g zimnego masła  2 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 36% Do miski wsypać

Chocolate Muffin Blog
Crostata z marmoladą brzoskwiniową. 206

najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata. Jedno  z niewielu ciast, które piecze się w każdym włoskim domu. Prostota i naturalne składniki to najbardziej charakterystyczne cechy tego zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g  zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko szczypta soli skórka starta z cytryny /do smaku oraz

Zakamarki mojej kuchni
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 185

wybieramy się na wieczorne kibicowanie do córki, więc postanowiłam zrobić ciasto  w naszych ojczystych barwach. Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam

Na słodko lub wytrawnie