Kolejna moja propozycja na letnie ciasto, szczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej
Rozpustne gotowanieciepło,… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe CIASTO NESQUIK – ciasto z kremem i czekoladowymi kulkami Przepis na ciasto Nesquik – czekoladowe ciasto z kremem i czekoladowymi kulkami (płatkami do mleka). Ciasto składa się z kakaowego… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Balladyna BEZ PIECZENIA – przepis z kajmakiem i galaretką Przepis na ciasto Balladyna bez pieczenia, czyli ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem(...)wkładce z… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z ptasim mleczkiem – ciasto z kremem, brzoskwiniami i galaretką Ciasto z ptasim mleczkiem to ciasto, które przygotujesz na bazie biszkoptu z kakao. Biszkopt przekładany jest pysznym budyniowym kremem, a… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka z kremem czekoladowym Ciasto Pani Walewska, znane też jako ciasto Pychotka to deser, który składa
Via GustoTakie foremki z kruchego ciasta można zapełnić czym macie ochotę. U mnie są z bitą śmietaną i owocami. Przygotowanie ciasta kruchego – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać ciasto powiększone o wysokość
Kuchnia Pokoleńkilkutygodniowej przerwie powróciłam do wspólnego wypiekania w akcji "Ciasto na niedzielę", tym razem padło na jabłecznik ;) Jabłka bardzo lubimy, kruche ciasto też więc od razu wiedziałam, że będzie to szarlotka z połówkami jabłek. Składniki na kruche ciasto: 300 gram maki 200 gram masła 100 gram cukru 1 jajko szczypta soli pozostałe: 4 słodkie jabłka cukier
Życie zaczyna się w kuchniforemkach na muffinki. Bajecznie wyglądają na stole i bardzo dobrze sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 ¼ szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 170 g maku zmielonego 1 łyżka miodu(...)rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów/ aromatu migdałowego ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżki masła miękkiego 1 roztrzepane jajko Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. 2. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić
Nastoletnie Wypiekaniebyły to przepyszne praliny Delicatea oraz wspaniałe bezglutenowe ciasteczka, które zawsze zamawiamy ze sklepu Kuchnie Świata wraz z innymi produktami potrzebnymi do tego wypieku 😍 Składniki: Mocno kakaowe kruche ciasto -160g mąki z cieciorki GRAM (najlepsza i najsmaczniejsza :) -120g mąki gryczanej -80g kakao -100g ksylitolu (najlepiej zmielonego na puder) -80g melasy z karobu/s(...)trochę więcej więc spokojnie wytnijcie inne ulubione kształty ciasteczek KOKOSOWY KREM Krem kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki razem zmiksować blenderem. Krem jest bardzo gęsty bo musi utrzymać kruche ciasto. Krem nałóż do szprycy i udekoruj keksami oba kruche jajka. Jedno ułóż na drugim i górę udekoruj dodatkami
Candy Pandaspory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym do tart. Ostatnimi czasy pozostawałam przy opcji dodawania do niego jajka. Ten przepis pokazał mi, że wcale tak być nie musi. Ciasto jest faktycznie delikatne, choć gdy je wyrabiałam, kręciłam(...)też powodu rada z przepisu, by trzymać je w lodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania. Składniki:na ciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień)2 szklanki mąki tortowej170g zimnego masłałyżka soli1/2 szklanki zimnej wodyna
W kuchni wieczoremnich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego łasucha! Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie! Niebo w gębie! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkożółtko KREM PATISSIERE: 250 ml mleka szczypta cynamonu 3 żółtka 50 g cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki masła DODATKOWO: 400 g śliwek cukier puder Przygotowujemy ciasto kruche: Przesiać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta utworzyć kulę, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki(...)Kiedy krem zgęstnieje, odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać dokładnie krem Na podpieczony i ostudzony krem wyłożyć krem patissiere, a na krem pokrojone śliwki. Ciasto przykryć wąskimi paskami ciasta kruchego tak aby utworzyła się kratka. Piec tartę ok 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem
Kuchnia w oparachKakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową. SKŁADNIKI: (forma 25x 30 cm) CIASTO 3 szklanki mąki 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek PIANKA BUDYNIOWA 3 białka 3/4 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju
RAROSSAuzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Z ciasta odkładamy 1 łyżkę na kruszonkę (wkładamy je do lodówki), natomiast resztę ciasta wałkujemy i przekładamy do formy na tartę (nie musimy jej wykładać papierem, czy nawet smarować(...)tłuszczem- to jest zaleta ciast kruchych) i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, myjemy rabarbar, obieramy go i kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Wyjmujemy pozostawiona łyżkę ciasta na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy nożem, a następnie rozcieramy w dłoniach, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę. Wyjmujemy
Rozpustne gotowanieKruche ciasto wykorzystywane jest nie tylko w kuchni polskiej, ale w większym lub mniejszym stopniu na całym świecie. U nas najczęściej służy do przyrządzania kruchych babeczek, szarlotek czy jako spód do serników. W USA dla przykładu również używają go do swojej wersji szarlotki – Apple pie – z charakterystyczną kratką na wierzchu. We Francji pojawia [...] Artykuł Jak zrobić idealne kruche
Pogotujmy.pljeszcze są, pomyślałam. No i cóż z nimi zrobić? Przetworzyć, czy wykorzystać do ciasta? Różne pomysły krążyły mi po głowie, ale doszłam do wniosku, że najlepsze będzie ciasto. Ciasto kruche z malinami. Czemu nie? Szukałam pomysłu i inspiracji i znalazłam... tutaj Wiadomo, że od pomysłu do czynu droga krótka, więc zabrałam się do pracy(...)cukru 140 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) 200 ml oleju rzepakowego Ponadto: 600 g mrożonych malin cukier puder do posypania ciasta świeże maliny do dekoracji Wykonanie: Najpierw zrobiłam kruche ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i dodałam pokrojone w kostkę masło. Wymieszałam i po kolei wbijałam żółtka. Ciasto szybko zarobiłam. Utworzyłam
Kuchnia u Krysijajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej(...)ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto wyjęłam z lodówki. Formę na tartę ( 24 cm) wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem. Podziurkowałam je widelcem. Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut. Smacznego! Przepis na: makowiec
potrawyregionalne