mojego pomysłu. Proporcje sama dostosowałam a ciasto wyszło idealne. Przepis na krem (w zmniejszonej proporcji) pochodzi z fanpage: Miętowa Beza. Blaty piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, ale można w większej formie i niekoniecznie cztery - tak jak u mnie. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 50g kostki masła/margaryny 2 jaja 2 łyżki miodu(...)użyłam truskawkowego) Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać miód, mąkę i sodę. Ciasto zagnieść i podzielić na 3-4 części (w zależności od wielkości formy; u mnie 4 części pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie pierwszą częścią ciasta. Piec 10-12 minut
Di gotujeLubię jeść torty, natomiast nigdy ich nie robiłam bo czuję że ich nie umiem robić, że są trudne itd Dziś postanowiłam zrobić pierwszy raz
Gotowanie PatkiTęsknisz za latem? Ja bardzo, już nie mogę się doczekać aż natura obdaruje nas wszystkimi dobrociami tej pory roku : ) Dlatego w szczególności w dzień taki jak
Book of spellsrozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy, ponieważ już w temperaturze 25 stopni C ma stałą postać (to tzw. masło kokosowe(...)wiórek kokosowych to 660 kcal. Właściwości: Miąższ kokosowy z którego powstają jest bogaty w MCT. To specjalne kwasy tłuszczowe, które przyspieszają przemianę materii. Dlatego kokos poleca się wszystkim pragnącym schudnąć. Powinny po niego sięgać także osoby mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych
Ciastka - domowe słodkościkulki kokosowe z migdałem Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, połowę mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Żółtka ubijam mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Mąkę przesiewam i dodaję do zaczynu, wlewam żółtka, dodaję sól, resztę mleka letniego, skórkę pomarańczową i wyrabiam ciasto robotem(...)minucie dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiam ciasto robotem około 10 minut. Połowę ciasta odkładam, a do drugiej połowy dodaję kakao i wyrabiam ciasto aż się połączy z kakao. Ciasta odstawiam w miskach do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką na 90 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto jasne i ciemne przekładam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję
wesoła kuchniaPost dr Dąbrowskiej - przepis na pizzę na diecie dr Dąbrowskiej. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów Dołącz do Nas na Facebook'u
IzaGotujeJedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika
Cynamonowe szczęściePoza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g(...)przyciętych i dołamanych) Herbatniki przekładamy kremem budyniowym. Pierwsze dwie warstwy niezbyt dużą ilością kremu, większość pozostawiamy na wierzch ciasta (większą połowę na dwie pierwsze warstwy, mniejszą na wierzch ciasta). Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. W wersji najszybszej wystarczy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. W wersji rozszerzonej można: - płatki migdałowe lub wiórki kokosowe wrzucić na rozgrzaną patelnie i je lekko
Smakowy RajJak zrobić domowe batony owsiane? To produkt, którego zdecydowanie nie polecam kupować. Kupne batony owsiane zawierają wiele dziwnych składników, które zupełnie nie są potrzebne. Są też
365 dni dookoła kuchniBezglutenowe herbatniki orzechowe to ciasteczka, które ratują mnie w trudnych momentach. To takie comfort food, którymi delektuję się do popołudniowej kawy. Lubię je z wielu powodów
365 dni dookoła kuchniTym razem mam dla Was przepis na ulubione ciacho moich dzieci. No dobra, ja też je uwielbiam! Marchewkowe z mascarpone to ciasto, które chyba nigdy nam
Natka PietruszkiLubimy bawić się z drożdżowym ciastem ale nie robimy tego zbyt często. Jednak jak już je planujemy to w nietypowej formie. Były już różnego rodzaju bułeczki
Candy Pandasjest fanem tego świątecznego ciasta to koniecznie przeczytajcie recenzję. Nazwa: Bezglutenowe panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami Firma: Incola Gluten Free Skład: zakwas (woda, skrobia kukurydziana, maka jaglana), woda, skrobia kukurydziana, rodzynki 8,2% (rodzynki, olej palmowy, dwutlenek siarki (SO2)), margaryna (oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea, kokosowy, w różnych proporcjach), woda, emulgatory(...)folii od razu czujemy słodki zapach ciasta drożdżowego. Smak: Babka jest niesamowicie miękka i pulchna, zawiera sporo bakalii ale nie jest ich ani za dużo ani za mało, dla nas po prostu w sam raz. W smaku jest bardzo ciekawa, ponieważ nie smakuje jak typowe drożdżowe ciasto. Nam przypomina smak pomiędzy drożdżowym a ciastem francuskim (coś jak croissant). Całość jest
Candy Pandasbakaliowy: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowo-brzoskwiniowy: sok z 1 puszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej 1 ½ szkl wody 5 żółtek 300 g miękkiego(...)cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28x40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty. Robimy krem
Swojskie jedzonkoW weekend zazwyczaj nachodzi mnie ochota, aby przygotować coś innego niż moje ulubione jajka i boczek. Dopiero wtedy mamy okazję usiąść wszyscy przy stole i razem
PaleoLife