Dziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz
moj przepis namoja propozycja na wielkanocny obiad. Pychotka Składniki: podwójna pierś z kurczaka 300g ciasta francuskiego pół małego słoiczka papryki konserwowej 4 ogórki konserwowe 8 plasterków sera żółtego jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Ciasto francuskie podzielić na 4 równe prostokąty, każdy prostokąt ponacinać z dwóch stron tworząc grzebienie. Paprykę(...)ogórki pokroić w słupki. Na środek ciasta kłaść pierś z kurczaka, paprykę, ogórki i 2 plastry sera żółtego.Grabienie ciasta przeplatać na przemian, podwijając pod spód kotleta. Posmarować kotlety roztrzepanym jajkiem, piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 30 min. do zarumienia
Cukiernia Pychotkiprawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega(...)mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty wylepiamy
Ostra na SłodkoSzybkie do zrobienia i pyszne ciacha z kremem i owocami. Użyłam ciasta francuskiego, tak było najszybciej, ale można foremkę wykleić ciastem kruchym. Krem jest pyszny! Dodałam do niego tylko jedną łyżkę ksylitolu, jeżeli lubicie słodkości, można dodać więcej. Składniki (12 szt) 250 g mascarpone 200g śmietanki 36% łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu 1 banan(...)borówek amerykańskich opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie Przygotować 'foremki' z francuskiego ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty (ok 11x11cm - zależy od wielkości ciasta), wyłożyć nimi formę do muffinek. Każdy kawałek ciasta nakryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wielkość naszych kwadratów zależy od wielkości foremek muffinkowych. Ciastem powinniśmy zakryć i dno i boki foremek. Piec
Stare GaryChwała temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie 😍👍👍👍 Można robić z niego takie cudeńka przy minimum nakładu czasu i pracy. Zawsze mam rezerwowo w lodówce 1 płat, i w razie nie zapowiedzianych wcześniej gości w kilka minut można wyczarować fajny deser czy pyszną, kolacyjną przekąskę. Na blogu zajdziecie wiele pyszności z wykorzystaniem ciasta francuskiego, a dzis zapraszam na kolejną 😋 Składniki(...)duże szt) 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (375 gr) ok 400 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka ok 150 g sera żółtego typu mozzarella 1 jajko do posmarowania ciasta odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania warkoczy Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki
Walijskie Pichceniefrancuskim, które zostało po wcześniejszych wypiekach. Rewelacyjny pomysł na przekąskę do piwa. Do tego pomidory z czerwoną cebulą, sos czosnkowy i przystawka jak się patrzy. Nie trzeba podawać przepisu, tutaj można wykazać się kreatywnością. Czy zawiniemy całą kiełbaskę, czy pół, czy na prosto czy na wspak i tak będzie wyglądało rewelacyjnie i smakowało przepysznie :-)) Składniki: kiełbaski ciasto francuskie Sposób przyrządzenia: Kiełbaski zawinąć w paski ciasta francuskiego, piec ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
pieprzny smaczeksami mieliśmy czas na chwilę wytchnienia dzięki prostocie tego dania. Krzysiek i Bogusław spisali się na medal, ale to za chwile ocenicie i zobaczycie sami. ZAPRASZAMY! Parówki w cieście francuskim Składniki: Ciasto francuskie Parówki Żółty ser Jajko Wykonanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów, w które następnie zawijamy parówki. Zawijątka Krzysiek delikatnie ponacinał, uważając by nie przeciąć parówki
Sprawni w smakuProsta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut
Salonik smakówCiasto francuskie jeszcze niejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - marmolada twarda - 1 jajko - cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku kółko (można(...)studzimy na kratce, a następnie polewamy lukrem (zamiast lukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście
mojewypiekiinietylkoMarcina były przepyszne, ale na ich zrobienie trzeba było przeznaczyć dwa dni pracy. Dlatego też powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem , wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali z Poznania zostały zachowane. Szybkie rogaliki(...)białym makiem – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 puszka masy makowej z białego maku (400 g) 200 g masy marcepanowej 50 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 50 g łuskanych orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g biszkoptów 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Migdały zalać gorącą wodą, ostawić
niecodziennikparySkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, śliwki 50 dag, cynamon 2 łyżki, cukier 2 łyżki, woda - ile potrzeba, słonecznik 150 gram, puder cukier - ile potrzeba ciasto francuskie mam zawsze w zapasie na wypieki słodkie czy wytrawne = ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem brzegi ciasta ponacinać nożyczkami
W Mojej Kuchni LubięBardzo prosty przepis Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka śmietany 30 % 1 opakowanie 250g serka mascarpone 1/2 czekolady bialej startej na tarce przygotowanie Ja mam rurki metalowe więc smarowałam je margaryną, ciasto francuskie wcześniej pociąć na paski i nawijamy na skos na rurki. Jak już mamy rurki obklejone ciastem francuskim to smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w mocno nagrzanym
Moje WyrobySmażone podudzia z kurczaka zawinięte w ciasto francuskie, a następnie jeszcze dopieczone. W ten sposób mięso jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego(...)mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie. W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić. Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniam