ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:538/1038)

Szołdry abo murziny (Wielkanocne mięsiwa zapiekane w drożdżowym cieście na śląską modłę) 214

U nołs 1 w d ōma sie tego niy robiōło, nawet żołdno ciotka tego niy znała, ale rołz moja Baba znołdła to w jaki ksiōnżce i

Chop w kuchni
jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym... 139

Składniki: drożdże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 8 łyżek, sól - szczypta, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 50-60 dag, aromat waniliowy

W Mojej Kuchni Lubię
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 251

Witamy po sesji egzaminacyjnej! ;) Kolejny raz nam się udało! Po ciężkich i dłuuugich dniach spędzenia czasu nad książkami osiągnęłyśmy owocne rezultaty i trochę wolności(; U nas

Symfonia Smaków
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 75

Puszyste, pyszne drożdżówki wypełnione budyniem. Takie bułeczki to moje wspomnienia z czasów szkoły, kiedy to w czasie przerwy biegło się do sklepiku szkolnego po ten przysmak

Zrób to smacznie
drożdżówka o smaku pomarańczy z kruszonką... 98

Składniki: drożdże świeże 8 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól 1 szczypta, margaryna stopiona 8

W Mojej Kuchni Lubię
Chałka z kruszonką 125

  Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100 g masła 2 jajka (w tym 1 jajko do posmarowanie chałki) 2

Qchnia po prostu
Drożdżówki z serem (ricotta) 1113

Kto nie lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego

Mia Cucina Sofieta
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 247

Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ... takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na  kolejną ... Składniki (na około 12

Walijskie Pichcenie
Zdrowe mini pączki z piekarnika 83

ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak(...)zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy

zdrowo i aktywnie
Bułki grahamki – przepis 101

Bułki grahamki- zapraszam was dzisiaj do przygotowania domowego pieczywa w zdrowszej wersji. Bułki grahamki z pełnoziarnistej mąki pszennej, to wypiek bogaty w błonnik, bardziej i na

Dorota Smakuje
Pizza z salami i rukolą 142

„Wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy , nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to bynajmniej

mojewypiekiinietylko
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 204

Drożdżówki z serem ... pyszne, puchate, mocno serowe ... z dodatkiem mojej ulubionej żurawiny ... niebo w gębie ... po prostu :)) Składniki (na około 10 -12 sztuk) : 500g  mąki

Walijskie Pichcenie
Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru 169

ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak(...)zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bułeczki na jogurcie i miodzie 122

Wyjątkowo lekkie bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem jogurtu .Są delikatne w smaku ,nie ma w nich jajek ani za dużo tłuszczu więc można je potraktować

Wypieki Rene
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 208

Od kilku dni możecie oglądać bloga w nowych szatach. Piszecie do mnie, że podoba się, że jest pięknie :) mnie też zachwyca ta nowa odsłona. Ciesze 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą oraz recenzja książki Chloe Sucree - Raz na tydzień. 82

 Książki kulinarne uwielbiam. Mam ich pokaźną sumę ale na każdą nową świecą mi się oczy. Dziś kuchnia wege dla zabieganych czyli "Raz na tydzień" Książka

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogale drożdżowe z konfiturą 344

A gdyby tak usiąść wygodnie na starej drewnianej werandzie... z podłoga co skrzypi, przy malwie co kwitnie, z kotem co mruczy na kolanach i niech jeszcze

Apetyczna babeczka
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 188

Mięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania