tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:) Inspiracją dla mnie był przepis na tartą z truskawkami na blogu Kwestia Smaku Składniki : TARTALETKI KREM MASCARPONE : 1/2 kg sera mascarpone
cucinaretestuję na niej makarony :). Są pyszne, a każdy z domowników zjadł je po swojemu, ja z masłem i dużą ilością czosnku, dzieci oczywiście z cukrem, a Duży z białym serem...super zabawa i fantastyczne jedzonko!. Składniki na ciasto dla 4 osób: 40 dag mąki pszennej 4 jaja 1/2 łyżeczka soli 1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć
Apetyczna babeczkaSkładniki: 50 g Kasi 20g drożdży 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka spirytusu marmolada olej,frytura,smalec(do smażenia) Sposób przygotowania
Wielki apetytzaletę, że można ich potrzebami tłumaczyć swoje obżarstwo. Na przykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem - no przecież to dla dzieci się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :)Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe:jajkomąkamlekoszczypta soliCiasto ma mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej
Z butelką mleczka w tleCalzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego
Kulinarny karnet Christopherajeśli tort musi dość długo czekać na gości) +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję, dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie(...)Owoce myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta
Ciastkozercypowietrzu. Koty śpią, a my słuchamy Dzieci z Bulerbyn, audiobooka czytanego przez Irenę Kwiatkowską. Czyta tak wspaniale, że momentami mam wrażenie, że czyta mi babcia. Raz naśladuje głos Ollego, raz Lassego, raz Britty, a później śmieje się, gdy wymaga tego scenka. Coś wspaniałego! Gdy Lisa w pewien deszczowy dzień z nudów piecze ciasto drożdżowe, nie wytrzymałam i też poszłam(...)coś upiec. Lisa piekła ciasto drożdżowe, z dwoma jajkami .... Szybko poszukałam przepisu na ciasto drożdżowe koniecznie z dwoma jajkami (w książce przy reszcie składników oprócz cukru nie było proporcji) i upiekłam pyszne, pachnące masłem buchty :) Zapraszam! I polecam książkę, bo to nie tylko książka dla dzieci, ale również dla dorosłych. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki odgania wszystkie złe myśli
Posadzone i zjedzoneZostała mi maślanka, a ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, wolę każdego dnia iść do sklepu, kupić trochę, niż później wyrzucać niezjedzone, stare, bo się zepsuło
dom-agi.plOponki drożdżowe, smażone w głębokim tłuszczu są charakterystyczne dla karnawału czy Tłustego Czwartku. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli również z przyjemnością je pałaszują, wspominając swoje dzieciństwo. Szybko znikają ze stołu, więc jeśli spodziewamy się gości szczególnie z dziećmi, można pokusić się o zrobienie podwójnej porcji. Świetne zarówno na ciepło ( bo kto im się oprze) jak i kolejnego dnia. Przepis(...)oponki pochodzi od babci. Oponki mają klasyczny smak. Są puszyste a ich grubość również zależy od grubości placka na jaki rozwałkujemy ciasto. Nie są w smaku bardzo słodkie, gdyż to cukier puder na wierzchu nadaje im słodkiego smaku, jeśli więc nie lubicie bardzo słodkich wypieków, nie sypcie go za dużo. W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego
Mieszam w GarnkuDrożdżowe plus truskawki to idealne połączenie, do tego kruszonka i nic więcej nie trzeba, ale ostatnio jestem uboga w wolny czas, a jak już jakiś mam
dom-agi.plmasą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak... Babeczki z Masą Budyniową i Owocami- Składniki(...)dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez
Słodka StronaZdaje się, że te nazwy odnoszą się do mniej więcej tego samego rodzaju ciasta, choć z pewnymi zmianami. Scarcelle przygotowuje się podczas Wielkiego Tygodnia i obdarowuje nimi „ na szczęście” bliskich, a szczególnie dzieci. Mogą mieć różne formy: owalną- przypominającą zaplecioną koronę, lub podłużną- formę warkocza. Dla najmłodszych przygotowywane są scarcelle w formie ciasteczkowego zajączka, baranka, dzwonka czy gołębicy
Mia Cucina SofietaOstatnio dużo piekłam ciast i w ferworze odkrywania nowych cukierniczych kompozycji nie znalazłam czasu by podzielić się z Wami przepisem na pyszną rybkę. Niniejszym więc nadrabiam
WiszniówkaDzisiaj z córeczką piekłyśmy babeczki w kształcie motylków, ciasto to babka piaskowa znaleziona na Moich Wypiekach :)
Moja Galeria Smakuprzygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Wam z pewnością też zasmakuje. A w sezonie na czereśnie koniecznie(...)mąką. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i mleko. Do każdej kokilki dajemy garść truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki i zalewamy ciastem. Clafoutis wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarny