olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać nim makaroniki lub zrobić tartę – już myślę jak wykorzystam mój! :) W słoiczku można przechowywać go około 7 dni w lodówce. Domowy lemon curd będzie pysznym datkiem do dowolnych babeczek: np. waniliowych lub czekoladowych , wzbogaci smak kremu – np. budyniowego , a także wspaniale nada się
CiastkozercyCiasto Morze czarne to ciasto, które pokochała cała moja Rodzinka. Pyszne, kremowe i bardzo eleganckie – super prezentuje się na stole. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego
Kulinarne PrzebojeLiczne badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie posiłków przetworzonych zakłóca prawidłowy rozwój. Konserwanty negatywnie oddziałują nie tylko na sferę fizyczną, ale także psychiczną. Właśnie dlatego lepiej zrezygnować z płatków czekoladowych, słodkich kremów do kanapek czy ciastek zbożowych. Szkraby mogą wzbraniać się przed zmianą nawyków, jednak z czasem przywykną do zdrowego odżywiania. Optymalne nawodnienie Podczas śniadania warto podawać nie tylko wodę(...)wędlin. Przykładem jest pasta słonecznikowa, hummus, pasta jajeczna czy samodzielnie wykonany krem czekoladowy. Placki z kaszy jaglanej – wbrew pozorom nie jest to śniadanie, które wymaga dużej ilości składników. Wystarczą jajka, banany oraz ugotowana (rano lub dzień wcześniej) kasza jaglana. Po zmiksowaniu produktów w naczyniu pojawi się ciasto, z którego formowane są placuszki. Wybornie smakują posypane sezonowymi owocami, orzechami, daktylami. Muffinki
Dorota Smakujeodchodziło od papieru i nie popękało później przy zwijaniu z kremem. Krem Gdy ciasto stygnie polecam przygotować krem. W naczyniu umieścić skyr, mascarpone i słodzik, a następnie całość zmiksować na puszystą masę. Truskawki umyć, osuszyć, poobrywać szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Na gotowym wystudzonym cieście rozsmarować przygotowany krem omijając brzegi, a następnie ułożyć truskawki. Roladę należy ciasno zwinąć(...)znajdował się pod spodem i tym samym był dociskany przez ciężar ciasta. Dzięki temu ciasto nie będzie się rozwijało ani rozpadało. Roladę schłodzić w lodówce by masa stężała przed krojeniem. Można ją ściśle zawinąć w folię lub papier by stabilniej utrzymało kształt. Gotową roladę można dodatkowo polać polewą czekoladową, orzechową lub posypać erytrolem w pudrze. Wszelkie dodatki należy oczywiście wliczyć
Ola la LCHFNajbardziej lubię, aby sernik miał jakiś konkretny smak – czy to owocowy, czekoladowy, kawowy lub każdy inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden na mojej Top Liście to zdecydoanie sernik! Składniki
To co kochamDziś częstuję ciasteczkami. Jeśli lubicie czekoladę, to te ciasteczka też Wam posmakują. Mój brat, jako wielbiciel czekoladowych wypieków, pochwalił :) Takie ciasteczka mogą spokojnie poleżeć w puszcze, lub słoiku, więc warto mieć je w domu dla niespodziewanych gości. U nas przeważnie są, ponieważ ja sama bardzo lubię, do kawy czy herbaty przegryźć swojskie ciasteczko. Z podanych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy 45 g Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i nutellę, zmiksować do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i budyń (proszek). Ponownie zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na stolnicę. Odrywać łyżką po kawałku ciasta i formować kulki
Agusiowe smakołykiMazurek na Wielkanoc to ciasto obowiązkowe. Wiele smacznych mazurkpwych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastkożercy. Kto powiedział, że mak zerezerwowany jest tylko dla ciast bożonarodzeniwych? No właśnie. Prezentowany mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Bez trudu w każdym sklepie kupisz mielony mak, zatem odpada żmudne gotowanie i mielenie. Mazurek jest(...)pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową usianą aromatyczną skórką pomarańczową, oczywiście domowej roboty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta, zrumienić, odwrócić i usmażyć z drugiej strony – placuszki szybko się smażą, więc trzeba mieć to na uwadze podczas smażenia. Placuszki z sera białego podawać z dżemem, posypane cukrem pudrem lub polane sosem np. czekoladowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Placuszki z sera białego pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikparymasy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową
Walijskie PichcenieDlatego, postanowiłam je urozmaicić, żeby zawsze nie były takie same. Tym razem czekoladowe. Okazało się, że też są pyszne. Swojego czasu, robiłam je zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale odkąd zaczęłam robić pierniczki, to zrezygnowałam z kokosanek. Uznałam, że to za dużo. Oprócz tego, są jeszcze ciasta i nie da rady wszystkiego przejeść. Przepis na tradycyjne kokosanki, znajdziecie tu . Sami
Agusiowe smakołykiDodatkowo: powidła śliwkowe (miałam swojskie, 2 małe słoiczki po koncentracie pomidorowym) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1,5 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiEkspresowe w przygotowaniu placuszki czekoladowe. Puszyste i delikatne. Nie chłoną tłuszczu i pięknie rosną podczas smażenia. Podałam je ze słodkim masłem orzechowym i bananem, ale dobrze smakują też z bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą. Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Sprawdzą
cool and mintyprzygotowałam specjalnie zestawienie tych najlepszych, także w wersji pieczonej. Pieczona owsianka to ciasto w wersji fit, bo nie zawiera mąki, a zdrowe płatki owsiane ! Dla tych, którzy mają nieco więcej cierpliwości, polecam przepis na nocną owsiankę czyli czary mary, a rano śniadanie wyciągasz gotowe z lodówki! Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Nocna owsianka z marchewką Owsianka na mleku
Moja smaczna kuchniaCukiniowe babeczki - orzeźwiające cytrynowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach i wyjątkowo zaskakujące- a to w kuchni lubię najbardziej. Jak to z babeczkami bywa są szybkie i proste w wykonaniu, więc warto je spróbować. Równie fajnym pomysłem są czekoladowo- cukiniowe babeczki. SKŁADNIKI: 1 i 0,5 szklanki mąki 1 i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli
Upiecz sobie babeczkębabeczki. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (bez końcówki, tak najłatwiej nakładać ciasto), wypełniamy nim babeczki, do połowy ich wysokości. Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu. Przed wyjęciem robimy test długą wykałaczką. Babeczki pozostawiamy do przestygnięcia, ozdabiamy lukrem i dowolnymi dodatkami. Listki czekoladowe: Ok. 3-4 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Listki świeżej mięty
Moniki Smakołykiużyliście ptasiego mleczka w białej czekoladzie lub, tak jak ja, wolicie mocniej czekoladowy smak. Ja użyłam mleczka kakaowego w białej czekoladzie i dodałam dwie łyżki kakao. Jeśli polewa będzie nazbyt gęsta należy dodać jeszcze odrobinę mleka - do pożądanej gęstości. Ja wolę bardziej rzadką polewę, która na cieście tworzy cieńszą warstwę. Polewa szybko gęstnieje ale nie zastyga na twardo
Ze smakiem bez glutenuwarkocz. Białkiem smarujemy brzegi ciasta i kładziemy na niego zapleciony warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół. Przestudzonego mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy czekoladę na dżem tworząc czekoladową polewę. Ozdabiamy migdałami i orzechami
Życie zaczyna się w kuchniżółtko. Mieszamy na gładką masę. W misce mieszamy suche składniki – otręby, płatki czekoladowe, cynamon, kardamon, imbir i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masę serową i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę
My Chcemy Jeśćproszkiem do pieczenia i kaszę mannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 170°C około godziny. Ozdobić według uznania polewą czekoladową lub lukrem
Pysznie & Piękniesernik miał jakiś konkretny smak – czy to owocowy, czekoladowy, kawowy lub każdy inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden na mojej Top Liście to zdecydoanie sernik
To co kochamkokosem i w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Jako dodatek polecam serek czekoladowy z nutą cynamonową lub waniliową. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów pszennych Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut. Podawać z twarożkiem wymieszanym
Chocolate Muffin Blogupieczeniu pozostawić do ostygnięcia,następnie wyciągnąć z foremki.Ta ilość ciasta wystarcza na 2 porcje wiec baranka i zajączka piekłam równocześnie pilnując czasu - zajączek upiekł się wcześniej. Ozdabiamy wg gustu.U mnie baranek posmarowany lukrem dosyć rzadkim,następnie posypany wiórkami kokosowymi imitującymi wełnę,oczy z czekoladowych kuleczek do zapiekania.Zajączek posypany cukrem pudrem,niektóre części zaznaczone gęstym lukrem,jajeczko ozdobiłam kolorowym lukrem
Niespełnione zdolności kulinarnemasła lub margaryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu Na stolnicy wyrabiamy ciasto rękami. Nie może się ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy na małą formę do tarty. Ugniatamy dłońmi boki. Nakłuwamy całość widelcem i pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach Mus czekoladowo-owsiany: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu 70g płatków
Czarnawisienkamalinowy torcik.Wszystkie ozdoby które użyłam do dekoracji znajdziecie w SŁODKI ŚWIAT . Ciasto swoim gościom podam na zastawie GINA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów 2 kubki śmietany kremówki po 330 ml każdy 70 dag malin 4 łyżki żelatyny cukier puder do smaku do dekoracji: czekoladowe posypki, rureczki, figurki ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami
Z Majeczką w kuchniekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Następnie wsypać sypkie składniki, wymieszać i dodać groszki czekoladowe. Odmierzyć 12 równych porcji np. łyżką do lodów i przełożyć je w odstępach na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec około 18 minut lub do momentu, aż patyczek będzie wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Wyjąć blaszkę z ciastkami i odstawić na około 5 minut, żeby przestygły
wyzwania kuchennetemperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio się zarumienić. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Polewę na mazurki przygotowujemy zagotowując śmietankę kremówkę, dodajemy połamane kostki czekolady, gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszając aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Ostudzone mazurki smarujemy powidłami, polewą czekoladową i dekorujemy posypkami, bakaliami w sposób jaki nam odpowiada. WESOŁYCH ŚWIĄT! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie
Przysmaki Karolkinarysowania pajęczyny) - czekoladowa posypka lub wiórki czekoladowe KRUCHY SPÓD 1. Mąki, proszek i cynamon wymieszać w jednej misce. 2. Słód, ksylitol, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników. 3. Jajka rozmieszać na kogel mogel i połączyć z ostudzoną zawartością garnuszka. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche
Candy Pandaskiedy zobaczyłam przepis na krem czekoladowy na blogu Magdy od razu widziałam, że muszę go zrobić, bo byłam przekonana, że wyjdzie pyszny i się nie pomyliłam! ;) pewnie większość z Was odrzuci fakt, że głównym składnikiem kremu jest fasola, jednak ja po wielu eksperymentach z wypiekami fasolowymi i próbowaniem surowego ciasta wiedział, że nie będzie czuć(...)patelni ważne jest to aby smażyć je na małym ogniu i przewracać dopiero kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić fasolę dokładnie przepłukujemy w ziemnej wodzie składniki na krem czekoladowy dokładnie blendujemy na jednolitą masę gotowe naleśniki smarujemy kremem i zwijamy w ruroniki ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOreo markiza (czekoladowe dwuwarstwowe kruche ciastko wypełnione białym kremem) oreo «w USA: pogardliwa nazwa nadawana Murzynowi, który wrósł w środowisko ludzi białych lub popiera działalność instytucji przez nich prowadzonych Biszkopt(...)masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie
w mojej kuchnipowstanie kremowa, jednolita masa. Dodać cukier z wanilią, krótko wymieszać. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego(...)tort będzie się chłodził można przygotować czekoladowe cyfry, użyłam do tego silikonowej foremki, patrz FILM . Czekoladowe cyfry można również kupić lub roztopić czekoladę i ręcznie na torcie napisać cyfry. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i wypełnić nią foremkę, nadmiar czekolady usunąć szpatułką, patrz FILM . Odstawić w chłodne miejsce, aby czekolada stężała. Czekoladowe cyfry bardzo ostrożnie wyjąć z foremki
Mała Cukierenkachrupiące ciasteczka szczególnie uwielbiane przez dzieci. Możecie wybrać wersję kakaową lub cynamonową. Ewentualnie posypać ciastka siekanymi orzechami lub dodać skórkę pomarańczową. Kruche ślimaczki pachną cynamonem i smakują lekko czekoladowo. Chętnie dodaję do nich parę kropli aromatu migdałowego, aby wzmocnić ich dośc łagodny smak. Tylko nie trzeba przesadzać z ilością dodatków.Jak mówi slynne niemieckie przysłowie czasami,, weniger ist mehr(...)masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajko i aromat migdałowy. 2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać do masy maślanej i zagnieść na gładkie ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna powinna być trochę mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i krótko zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo klejące dodać odrobinę
dolcevitainmykitchenCiastka czekoladowe to moja słabość i cały czas opracowuję kolejne przepisy na ciastka brownie idealne. Dla mnie idealne ciasteczka brownie mają delikatnie chrupiącą skórkę na wierzchu, a w środku są miękkie i wilgotne. Te są bliskie ideału, ale ja zawsze staram się coś zrobić lepiej. Ciacha są baaaardzo czekoladowe, rozpływają się w ustach, jak dla mnie idealne wraz ze szklanką(...)mieszankę suchych składników. Gotowe ciasto jest dosyć gęste. Porcja na jedno ciastko to czubata duża łyżka (do zupy), uformuj w dłoniach kulkę i układaj na blaszce w dużych odstępach lekko rozpłaszczając. Na wierzchu możesz wcisnąć kawałki czekolady. Piecz ciastka w temperaturze 160 C, na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut. Smacznego! Artykuł Wegańskie czekoladowe ciasteczka brownie, czyli ciastka
greenscarfbudyniowy i.in. polewa lukrowa, czekoladowa lub cukier puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant lub dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem nie wpływa(...)powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Krok 2. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym
Moja Książka KucharskaJedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)cukru - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 3 łyżeczki sody - 1/2 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki soli - 50 g domowej przyprawy do piernika Dodatkowo: - ok. 900 g powideł śliwkowych - polewa czekoladowa lub lukier - płatki migdałowe do ozdoby W garnku podgrzewamy masło, miód i cukier – do chwili, aż cukier się całkowicie rozpuści i powstania gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę rozpuszczamy
mojewypiekiinietylko