jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki +2 łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta np. cytrynowy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy stopniowo, naprzemiennie mąkę, olej
Tagebuch po polskudodatkowo do białego ciasta) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 szklanka wody gazowanej 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu do ciast (waniliowy, cytrynowy, rumowy) Do miski wsypałam cukier, cukier wanilinowy i wbiłam żółtka. Ubiłam na puszystą masę(...)wszystko na gładką, puszystą masę. W drugiej miseczce ubiłam białka. Dodałam je do masy. Połączyłam składniki. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej miski wsypałam dwie łyżki kakao a do drugiej dwie łyżki mąki. I tak powstały dwa ciasta - ciemne i białe
potrawyregionalnejakiej jestem mega dumna 🙂 Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto po upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak
Moja Delicjajakiej jestem mega dumna :) Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto po upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak
Moja Delicjaoryginale) 2 śmietan fixy cukier waniliowy łyżka cukru pudru Ubić śmietanę, na końcu dodając śmietan-fixy i cukry. Myślę że warto dodać jakieś kwaskowatej galaretki, widziałam z cytrynową. Na ciasto nałożyć bitą śmietanę, posypać pokruszonym ciastem i przygnieść bo bardzo się rozsypuje podczas kruszenia, przenoszenia itd. Na wierzch dodać owoce. Nie polecam granata. Nie polecam też krojenia w trójkąty
W kuchni bez szafekjest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudowny, żółty kolor! Co prawda, w tym roku, święta będą nieco inne niż zwykle, ale mimo wszystko, możemy przecież sprawić sobie nieco przyjemności i upiec ulubione smakołyki Po przejściu(...)glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się nim z Wami podzielić Lojalnie uprzedzam, że babka jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu! Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku Do przygotowania babki będziecie potrzebować: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 200 g masła + ok. łyżki masła lub margaryny do posmarowania
Okiem Blondynki by McBlondiCzary mary - hokus pokus .... I oto jest - czekoladowa wersja magicznego ciasta/. Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na ciasto "magiczne" cytrynowe. (tutaj przepis - klik ) I cieszy się on dużym zainteresowaniem. Dlatego też pokusiłam się o zrobienie wersji z kakao. Musze przyznać , że ten smak bardziej do mnie przemawia . Jednak czekolada górą. A o co chodzi
Malinowa KawiarenkaPrzed nami noc sylwestrowa i karnawał a więc mnóstwo okazji do zorganizowania choćby małego przyjęcia. Na takie okazję polecam mój najnowszy pomysł na deser. Cytrynowe gałganki to ciasto ptysiowe nadziane dwoma kremami- budyniem jak do karpatki i cytrynowym curdem a to wszystko wykończone domową kakaową polewą. Takie ciasteczka są niewielkie, w sam raz na dwa kęsy więc na przyjęcia nadają(...)żółtka 3 łyżki cukru 100 g masła na krem cytrynowy (lemon curd): 2 jajka 2 żółtka łyżka masła 150 g cukru sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku żółte wiórki kokosowe Ciasto: Masło i wodę zagotować. Wsypać mąkę i miksować na małym ogniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy Co powiecie na ciasto, do którego przygotowania nie potrzeba miksera? Co powiecie na prosty sernik? Co powiecie na mocno cytrynowy smak? Co powiecie na wilgotne ciasto bez mąki? Jeżeli wszystko jest na tak, to zapraszam na mój autorski przepis na sernik :) Składniki na tortownicę 20 cm: 800 gr -1000 gr sera białego twarogowego zmielonego 3 razy(...)cytryn (około 100-150 ml) skórka otarta z 6 cytryn (najlepiej używać niewoskowanych i niepryskanych cytryn ekologicznych np. z Lidla) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku cytrynowego 5 jajek Galaretka cytrynowa (ewentualnie): 1 cytryna (może być ta bez skórki) 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 szklanka wrzątku Cytryny wyszorować i sparzyć. Wszystkie składniki na sernik mieszamy razem
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy Co powiecie na ciasto, do którego przygotowania nie potrzeba miksera? Co powiecie na prosty sernik? Co powiecie na mocno cytrynowy smak? Co powiecie na wilgotne ciasto bez mąki? Jeżeli wszystko jest na tak, to zapraszam na mój autorski przepis na sernik Składniki na tortownicę 20 cm: 800 gr -1000 gr sera białego twarogowego zmielonego 3 razy(...)cytryn (około 100-150 ml) skórka otarta z 6 cytryn (najlepiej używać niewoskowanych i niepryskanych cytryn ekologicznych np. z Lidla) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku cytrynowego 5 jajek Galaretka cytrynowa (ewentualnie): 1 cytryna (może być ta bez skórki) 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 szklanka wrzątku Cytryny wyszorować i sparzyć. Wszystkie składniki na sernik mieszamy razem
moj przepis naczubate łyżki śmietany 12% 1 jajko Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu 1/3 -1/2 szklanki cukru (według uznania) 1 kisiel cytrynowy Wykonanie ciasta: Tortownicę o średnicy około 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej kokosowy. Olej kokosowy musi być miękki. S kładniki
Smak mojego domuŁyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać łyżką.Upiec ciasto. Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa śmietankowa: 250 ml śmietany 36% 1 śmietany śnieżka 2 śmietan-fixy(...)Śmietanę ubić, dodać śnieżkę w proszku, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wszystko dobrze mieszamy. Dodatkowo: 1/2 świeżego ananasa 1 galaretka cytrynowa Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/3 masy śmietankowej - ananas pokrojony w kostkę - tężejąca galaretka - 2/3 masy śmietankowej - kokos do posypania. Kto zajada ananasa czy to młody, czy to stary, temu
Apetyczna babeczkapieczenia 3/4 szklanka cukru Składniki na masę: 6 białek 1 szklanka cukru 3 duże jogurty typu greckiego każdy po 400g 2 budynie śmietankowe – proszek Kilka kropel aromatu cytrynowego Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części jedna nieco większa od drugiej. Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie
W garach u Gosizetrzeć na tarce o dużych otworach). Ułożyć jabłka w tortownicy. Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Wyłożyć ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny. Ja po wyjęciu odstawiam ciasto na chwilę, po czym wyjmuję je z formy i odracam
królestwo garówBiszkopt, masa truskawkowa oraz pianka cytrynowa, to dzisiejsza propozycja na ciasto z truskawkami. Taką masę truskawkową wykorzystywałam już kilka razy ( zobacz przepis na: ciasto z masą budyniową oraz masą truskawkową wg siostry Anastazji oraz ciasto z truskawkową masą i masą jogurtową) . Jak można się łatwo domyśleć lubię to rozwiązanie:) Tego typu ciasta bardzo smakują mi i moim bliskim. Tutaj dodatkowo(...)cukru pudru (do smaku) Pianka śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: około 150-200 g truskawek około 100-130 g liofilizowanych truskawek Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na Talerzu