ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:227/508)

Łatwe ciasto z jabłkami 705

łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie: 2 łyżeczki cynamonu lub kilka kropel olejku cytrynowego Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć   gniazda nasienne po czym pokroić w plastry. Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodając kolejno jajka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można

W garach u Gosi
Tort z ptasim mleczkiem 210

maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe (lub inne) 500ml wody (wrzątku) 2 płaskie łyżeczki żelatyny (w sezonie letnim czubate

Smakowy Raj
pączki z masą makową 96

soli 2 łyżki spirytusu dodatkowo: masa makowa Helio z bakaliami tłuszcz do głębokiego smażenia lukier cytrynowy kandyzowana skórka pomarańczowa mak suchy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone pączki 183

mniej tłuste niż osobne bułeczki. Dla tych, którzy mają chęć na zdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego. Można też oblać jest lukrem cytrynowym i naszprycować jakimś nadzieniem. Życzę wszystkim szalonych Ostatków i pysznych pączków zarówno tych zdrowych, jak i nieco mniej zdrowych(...)wyrośnięcia, powinien się mocno spienić. Do większej miski wsypać mąkę, sól i wymieszać, dodać rozczyn i delikatnie wymieszać ręką, po czym wlać po kolei jajka i zagnieść. Ręką wyrabiamy ciasto mniej więcej 10 minut, robotem krócej, wystarczy 5 minut. Ciasto na koniec powinno być gładkie i bez grudek. Masło pokroić na nieduże kostki i po kolei wrzucać do ciasta, cały

Przepysznik - BLW i nie tylko
CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ 229

ostygnięcia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.  ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy.  SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową

Pani na deser
Ciasto ucierane z porzeczkami 74

mojego ulubionego glutenu ;) Jak ja wtedy marzyłam o cieście! Takim typowym, jak kiedyś się robiło, czyli z mąki pszennej, z jajkami, mlekiem albo drożdżami. A tu nic, żadnego mleka, mąki, jajek, a nawet kukurydzy. Na szczęście teraz już mąkę kukurydzianą (i każdą inną też) jem, więc mogę bezkarnie robić nawet ciasto bezglutenowe dla przyjemności, a nie z konieczności. Z drugiej(...)zajrzy, a nuż się trafi nam bezglutenowy gość. I co wtedy? No to wtedy polecam ciasto ucierane z porzeczkami.  (Mój Smakosz zjadł i pochwalił :) a on miłośnikiem bezglutenowego jedzenia bynajmniej nie jest. Znaczy się dobre było :D Ciasto ucierane z porzeczkami (bezglutenowe) Składniki: Ciasto: 1)       150 g mąki kukurydzianej

Na kulinarnym poligonie
Ptysie 164

Składniki na ciasto (20 szt.): 250 ml wody  125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Składniki na pianę białkową: 6 białek  40 dag cukru  250 ml wody  kwasek cytrynowy kilka kropli aromatu do smaku Składniki na bitą śmietanę: 1 l śmietany kremówki 1/2 szklanki cukru 2 opak. Śmietan-Fix-u Dodatkowo: cukier

Świat Ciasta
Mozaika sernikowa bez pieczenia 166

przepis na super kolorowe ciasto bez pieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy.   Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową(...)dzielimy na 3 części i do każdej wlewamy 1 galaretkę w wybranym kolorze. Gdy masa zacznie tężeć to naprzemiennie wlewamy po 3 łyżki masy sernikowej z każdego koloru. Wkładamy ciasto do lodówki. Morele myjemy i osuszamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w plasterki. Układamy pokrojone morele na stężałym cieście i zalewamy tężejącą brzoskwiniową galaretką. Gotowe ciasto wstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Cytrynowe ciasto z cukinii i młodego jęczmienia 164

Przy sobocie zapraszam po przepis na zielone ciasto, będę monotematyczna ale tak kocham cukinię że dodaję ją wszędzie ;) tym razem zamiast kakao mamy zielony jęczmień i sok oraz skórkę cytrynową 💚💛💜 Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też! Stresuje mnie ten tort jak żaden(...)mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.  Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 170 stopni C, koniecznie do suchego patyczka. Upieczone ciasto należy studzić na kratce, koniecznie wyjąc z formy

Życie zaczyna się w kuchni
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 287

Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru  ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)pieczenia : ok. 60 minut   Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła

Słodkości i nie tylko
Ciasto makowe z jabłkami 113

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem(...)Sprawdzić czy otrzymamy odpowiednią konsystencję galaretki (na talerzyk wylać trochę płynu, jeżeli po stężeniu będzie zbyt płynna, dodać jeszcze trochę agaru).    Płyn do nasączenia – wymieszać wszystkie składniki. Ciasto lekko nasączyć naparem z herbaty, ułożyć jabłka i zalać, lekko tężejącą galaretką. Można wyciąć z ciasta, przed ułożeniem jabłek rożne kształty, tworząc w ten sposób jednoosobowe porcje. Ja zrobiłam połowę

królestwo garów
Tarta ze szparagami i oscypkiem 129

maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka - 1-2 ząbki czosnku posiekane - 4 jajka - 2 białka - 3 łyżki jogurtu greckiego - sól morska - pieprz cytrynowy - 1,5 łyżki masła -4 oscypki Połowę pęczka szparagów kroimy w kostkę (1x1cm

SMYKWKUCHNI
Sernik cytrynowy (bez glutenu i białego cukru) 141

Wielkanocne już niedługo! Według nas oprócz babki cytrynowej na stole musi pojawić się sernik. Wszyscy wiedzą, że serniczki to nasza miłość 💚  Tym razem postawiłyśmy na klasykę czyli serniczek cytrynowy jednak udekorowany w jajeczka. Jak widać efekt jest bardzo ciekawy i do tego bardzo łatwy w wykonaniu 😍      Składniki (śr: 20 cm): Spód -80g mąki kukurydzianej(...)inny serek do smarowania z małą ilością serwatki) -kakao -physalis/miechunka SPÓD 1. Mąki, skrobię i ksylitol wymieszać razem. 2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche. 3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem. 4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości

Candy Pandas
Tarta z kremem patissiere, owocami lata i galaretką 45

Kruche ciasto z puszystym kremem   o waniliowym wyraźnym smaku i świeżymi owocami lata to prawdziwy słodki rarytas, obok którego trudno przejść obojętnie.  Zachwyci każdego słodkiego łasucha. Krem patissiere wymaga trochę nakładu pracy ale mam nadzieję, że znakomicie sobie z nim poradzicie. Tej słodyczy nikt się nie oprze! Dobrej jakości ekstrakt waniliowy możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata(...)mieszanki ulubionych owoców lata-maliny, porzeczka, borówka, brzoskwinie 1 bezbarwna galaretka o smaku cytrynowym       Sposób przygotowania: Do miski lub na blat wsypać mąkę. Wymieszać ze szczyptą soli, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść w jednolite kruche ciasto. Zawinąć w folię lub pergamin i schłodzić 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto

Wanilia i Kardamon
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 196

Kontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach, co moim(...)odlać w razie gdyby wytworzyło się go zbyt dużo. Jabłka ściągamy ze źródła ciepła i wsypujemy galaretki cytrynowe, energicznie mieszamy i odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy budyń. Standardowo wg wskazówek producenta dodając jeszcze przyprawę do piernika

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania