ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:73/345)

Ciastka Leśne grzybki 176

grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto z kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek na babeczki. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maku • białko Krem(...)szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • cukier waniliowy Polewa czekoladowa • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki wody Wykonanie: Ciasto na grzyby • Przesiekać mąkę z masłem startym na grubej tarce, dodać śmietanę i zagnieść ciasto, następnie wstawić je do lodówki na 30 minut

To co kocham
Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka 189

Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Dwa orzechowe biszkopty przełożone delikatną masą budyniową, a na wierzchu owoce w galaretce – oto smaczne niedzielne ciasto według pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hermanowej na Podkarpaciu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno owoców świeżych, jak i ze słoika, lub z puszki. Ich smak podkreśli masa budyniowa z nutką alkoholu. W oryginale przepis został(...)Budyń studzimy, a następnie ucieramy go z miękkim masłem. Na koniec dodajemy alkohol i cukier puder. Masę budyniową rozsmarowujemy na jednym blacie orzechowym i przykrywamy drugim blatem. (nie zaszkodzi naponczować blaty mocną herbatą). Chłodzimy w lodówce. Najlepiej zrobić to w blaszce, ponieważ ciasto będzie zalewane galaretką. Obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać

Trzeci talerz
Ucierane Ciasto Jabłkowo - Gruszkowe 165

papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Ciasto pieczemy 180 stop. przez 45-50 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy ) 3. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło. Masa budyniowa na soku 4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego(...)odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) do prawie całkowitego wystudzenia. 5. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. 6. Ciasto przekrawamy na dwie części i wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem. Masa mascarpone 7. Mascarpone ubijamy krótko mikserem razem z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Chowamy ciasto do lodówki. 8. Gruszkę obieramy

Gotowanie...to proste !
Metrowiec 382

stopni C. Dwie podłużne blaszki( keksówki ) wykładamy pergaminem w jedną blachę wlewamy jasne ciasto w drugie ciemne ciasto, pieczemy 20-25 minut (do tak zwanego suchego patyczka) Upieczone ciasta studzimy Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki krupczatki 1 kostka masła 1 łyżeczkę soku z cytryny pół startej skórki z cytryny Szklankę mleka zagotować(...)pozostałym mleku mieszamy mąkę i wlewamy do gotującego mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło na pulchną masę i dodajemy po łyżce ugotowaną masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto pokroimy jak kromki chleba ok 2 cm grubości, przekładamy na przemian jasne ciasto, masa przykładamy ciemne ciasto masa i tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami ciasta. Polewamy polewą czekoladową. Wstawiamy

kgwjanczewo
Szarlotka z polewą na Światowy Dzień Jabłka 375

Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje. Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować z mlekiem, dodać cukier puder, zamieszać. Mieszając dodać kakao. Wyrobić na gładką masę. Smacznego

Ewusiowe Smaki
budyniowe ciasteczka KASZTANY 114

zabrała całe pudełko żeby poczęstować koleżanki.  Ten przepis jest świetny do wykorzystania kiedy chcemy coś upiec z dzieckiem. Nawet trzylatek spokojnie poradzi sobie z lepieniem kulek z ciasta. Będzie z tego świetna zabawa. A z doświadczenia wiem, że dzieciaki uwielbiają bawić się w kuchni a to co same ugotują smakuje im najbardziej.  Składniki na około 70 ciasteczek(...)cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, zimne posiekane masło, cukier puder i proszek budyniowy. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta oderwać kawałek (wielkości mniej więcej 1/5 całości) i wmieszać do niego cynamon. Pozostałe ciasto połączyć z kakao.  Z kakaowego ciasta lepić kulki wielkości kasztana. Z cynamonowego ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik z herbatą 265

Temperatura pieczenia:   175  °C           Wielkość formy :   Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka sztucznego miodu 1 szklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty 1 szklanka cukru 4 jajka przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody szczypta soli Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać(...)zamiast całości upiec 3 placki osobno. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Odchudzona napoleonka 238

Lubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru!) na pewno na stałe zagości na Waszych stołach. Nie tylko chudsza, ale i zdrowsza. Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana (pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ(...)nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym

Poezja smaku
Ciasto z jabłkami i masą budyniową 95

się jakiegoś szybkiego ciasta a wyszedł ala torcik z jabłkami :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 4 łyżki cukru waniliowego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa budyniowa - 8 łyżek cukru - 2 budynie śmietankowe - 3/4 litra mleka - 200 g masła Przygotowanie: Żółtka(...)odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając budyń. Gdy ciasto wystygnie kroimy go na pół. Na jedną połowę przekładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i na wierzch, drugą połowę ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 191

chyba ciasto, które doskonale zna większość osób. Blaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze. Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie(...)Barbórki do Świąt… też blisko, w mojej pamięci to ciasto Bożonarodzeniowe i kropka Ale wróćmy do orzechowca. Ciasto miodowe z dodatkiem sody, a więc sam placek przypomina nieco ormiańską Marlenkę . Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem budyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku

Mieszam w Garnku
Puszysty tort czekoladowy - Czekoladowa bajka 548

ustach. Taka czekoladowa bajka. Jeśli lubicie czekoladę to będziecie zachwyceni zarówno smakiem jak i konsystencją. Mój domowy czekoladoholik był bardzo, bardzo zadowolony. Tort czekoladowy zrobiłam na biszkopcie budyniowym czyli do ciasta dodałam budynie w proszku i tylko niewielką ilość zwykłej mąki. Dzięki temu taki biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty. Idealnie komponuje się z czekoladowym musem tworząc pyszną i leciutką

Smaczna Pyza
Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 277

Uwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest(...)wystudzenia. Białka wyjąć z lodówki, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy i na końcu małymi porcjami olej. Ubitą piankę rozprowadzić na ostudzonym cieście. Porzeczki opłukać, osączyć i równomiernie ułożyć na piance. Wyjąć drugą cześć ciasta z lodówki i skubiąc małe kawałki, delikatnie ułożyć na wierzchu. Całość piec

Świat Smaku
Bananowa krówka bez pieczenia 1716

Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów(...)herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej (lub połową ugotowanego mleka skondensowanego*), nałożyć kolejną warstwę herbatników. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Kolejno na cieście wyłożyć cienka warstwę masy budyniowej, poukładać plasterki bananów obok siebie, rozsmarować pozostałą część masy budyniowej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostała masę kajmakową i zmiksować

Kulinarne Przeboje
Królewiec 140

masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut. 3. Przygotować krem budyniowy. Odlać nie pełną szklankę mleka. Resztę zagotować z cukrem(...)cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, aby nie było grudek. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać. 4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Położyć drugie ciasto miodowe. 5. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder

Motylkowa Kuchnia
Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami 312

Mamy maj, a wraz  z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają.  Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej. Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było(...)czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Masa:  Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.  Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód

Wanilia i Kardamon