ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:992/2705)

Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler 218

bitą śmietaną. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z nektarynkami (4 porcje) Składniki: 6 łyżek masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 2-3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w grubsze plasterki cukier puder do podania(...)zostaw do jego rozpuszczenia. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj rózgą, tylko do połączenia się składników (aż znikną wszystkie grudki). Wyjmij naczynie z rozpuszczonym masłem z piekarnika, wlej do niego powstałe ciasto (nie mieszaj) a na jego wierzchu ułóż nektarynki. Włóż ponownie do piekarnika

karmelowy
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 539

keksówek. Ja użyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu. Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki. Odstawić na ok. 30 minut(...)widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia. Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć, na drugi

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM 219

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 4 równe części (ja odważałam) 2. Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na kształt koła, o śr. ok. 25cm. Najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Ciasto z papierem przenosimy na blachę z piekarnika. Na cieście rozsmarowujemy jedną z 3 części masy makowej, zostawiając mały brzeg. 3.  Rozwałkowujemy drugą część ciasta na drugim arkuszu papieru(...)makowej. 4.  Rozwałkowujemy trzecią część ciasta, również w takim samym kształcie jak poprzednie. Przekładamy na masę makową. Rozsmarowujemy ostatnią część masy makowej. 5.  Rozwałkowujemy czwartą część ciasta i układamy ją na masie makowej. 6.  Na środku ciasta odciskamy lekko np. szklankę. Ostrym nożem nacinamy ciasto na 16 kawałków. Najlepiej podzielić ciasto na 4 części (ćwiartki), a następnie

Smaczne Zdrowe
Kakaowa szarlotka z makową bezą 298

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto:  Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą(...)wymieszać, zagotować i wystudzić. Makowa beza:   Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak,   nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć   makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta.  Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z czekoladowym wnętrzem 222

budyniowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka (można ciut mniej) niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 pełne łyżki masła Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę) i cukier, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste ciacho orzechowo-sezamowe :) 193

masła orzechowego bez dodatku cukru i soli (Primavika) 100 g erytrolu (lub inny wybrany słodzik) 300 ml mleka słoiczek masła sezamowego słodzonego syropem z agawy (Primavika) Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz masła sezamowego!) przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Teraz wyłóż masło sezamowe

Zdrowie na języku :P
SERNIK Z ROSĄ 432

cukier – 3/4 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * budyń śmietankowy – 90 g BEZA: * białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. MASA SEROWA: Wszystkie(...)minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut. BEZA: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. Uwaga! W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik! Beza ma być złocista

Ostra na Słodko
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 152

U nas w rodzinie na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się “sernik królewski” lub “warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe) ścierane na

Moja Delicja
Proste ciasteczka – szybki przepis 128

Proste ciasteczka – szybki przepis Dziś mam dla Was przepis na proste ciasteczka. Synek bardzo chciał upiec domowe ciasteczka. Długo nie musiał mnie prosić Zagniotłam ciasto, schłodziłam, a potem… Potem mój kochany maluch miał dużo zabawy przy wycinaniu ciasteczek. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasteczka wychodzą kruche, lekko waniliowe i naprawdę pyszne. Polecamy My kilka zjemy dziś, a resztę będziemy(...)żółtka jaj. Wszystko szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką macie i wycinamy dowolne kształty. Tu szalał mój synek Ciasto nadaje się też do wzorków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja mam blachę do ciasteczek

Słodkie okruszki
Ciasteczka czekoladowe owsiane chrupiaco miękkie 230

łyżki kakao, 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów), 100 g cukru, 60 ml oleju rzepakowego, 150 ml mleka sojowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i kakao, mieszamy całość. Dolewamy syrop roślinny, olej a następnie mleko. Mieszamy ciasto łyżką. Odstawiamy ciasto na 5 minut, żeby płatki trochę napęczniały

Państwo Wojtczuk gotują
Aromatyczny murzynek z marmoladą 315

najlepiej poprawia humor? No oczywiście znalazłabym kilka takich rzeczy, ale na pewno jedną z nich jest słodka chwila relaksu z ulubionym kawałkiem ciasta. A do tego ten zapach unoszący się po całym domu podczas pieczenia… mniam… Nic tylko piec, a potem jeść ze smakiem. Polecam Wam ten przepis. * Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki. Podaję

Słodkie okruszki
ciasteczka pina colada 178

godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać koła (wycinałam foremką do babeczki, żeby brzegi były ładne). Układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 5 minut.  W tym czasie białka ubić, następnie ubijając dosypywać cukier i kokos. Wyjąc ciastka, na połowę  nałożyć bezę i wstawić(...)piekarnika (temperaturę zmniejszyć do 150*C )  i piec jeszcze około 20 minut. Wyjąć i wystudzić.  Ciastka bez bezy smarować grubą warstwą dżemu i przykrywać ciasteczkami z bezą.  Dekoracyjnie można posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik cytrynowy z dżemem 168

budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli olejek cytrynowy do ciast (użyłam 0,5 buteleczki) ok. 3-4 łyżeczki dżemu truskawkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 0,5 tabliczki białej czekolady 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasno obok(...)Gotową masę serową wyłożyłam do blachy na herbatniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą łyżeczką powkładałam na wierzch sera dżem truskawkowy, rozprowadzając go trochę w masie serowej. Sernik piekłam godzinę w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Około 20 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam brzegi sernika od blachy, aby sernik po upieczeniu nie zapadł się. Sernik po upieczeniu zostawiłam na kilkanaście

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania