Mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem(...)rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy
Kuchcik gotujeciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy wymieszać, dodać nasze sekretne składniki, upiec i gotowe. Najlepsze w tym cieście jest to, że długo zachowuje świeżość i że nikt nie zgadnie jakiej przyprawy użyliśmy. Składniki: szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy ras el hanout ćwierć łyżeczki chilli pół szklanki cukru brązowego pół szklanki oleju(...)szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (zostawić garstkę do dekoracji) pół szklanki wędzonych śliwek bez pestek keksówka nasmarowana olejem i podsypana mąką Przepis na ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce lub w garnku. Dodać olej, jajka, banany i wanilię. Zmiksować blenderem
Ugotowane pozamiataneubijać do konsystencji bezy. Całość wylać na formę (20 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia tak, aby po dwóch przeciwległych bokach wychodził papier. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec w 160 stopniach przez 30 – 35 minut (do czasu zarumienienia migdałów). Po upieczeniu bezę delikatnie wyciągnąć za wystające boki papieru. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec 180 stopniach przez 15 – 20 minut). Odstawić placek do wystygnięcia. Do wystudzonej galaretki wsypać maliny, całość wymieszać i odstawić do czasu, aż galaretka lekko stężeje (można wstawić ją do lodówki i od czasu do czasu wymieszać). Galaretkę przełożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Krem
KuchniaWeDwoje.plszkl cukru -1 szklanka mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -1,5 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -2 żółtka (białka do ciasta) -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki mąki pszennej -1 szklanka cukru -250g masła lub margaryny WARSTWA MALINOWA(...)masła Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z 2 białkami ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy resztę składników czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao,wodę oraz olej i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunastępnie mąkę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut (*) w 170 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Po tym czasie blachę wyjąć
Di gotujeDawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła
Słodkości i nie tylkocynamonu czekolada pokruszona do posypania ciasta Poniedziałek: Zaczyn wlać do plastikowej miski. Dodać bez mieszania 250 g cukru. Zostawić pod przykrytą ściereczką. Wtorek: Wlać 250 ml letniego mleka Wydojone Bez laktozy 3,2% Mlekovita . Nadal nie mieszać ciasta Środa: Dodać 250 g mąki. Nie mieszać. Czwartek: Drewnianą łyżką zamieszać ciasto rano i wieczorem. Piątek: Dodać(...)cukru. Zostawić - nie mieszać. Sobota: Zamieszać ciasto drewnianą łyżką. Podzielić go na 4 równe części. 3 rozdać znajomym. Niedziela: Do pozostałej Tobie jednej części ciasta dodać 250 g mąki, olej, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać pestki dyni, słonecznika, orzechy, cynamon oraz starte jabłka. Wymieszać. Przełożyć do formy, wierzch posypać czekoladą. Piec
Kuchnia w oparachinnych postaciach. Ten kwaskowaty smak to smak wiosny i pasuje do ciast, napojów i dżemów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili. Składniki: Kruche ciasto ? 2 szklanki maki ? 4 żółtka ? 200 g masła ? 1 łyżka cukru ? cukier waniliowy ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? szczypta soli Masa budyniowa ? 500 g rabarbaru ? garść wiśni – u mnie mrożone(...)szklanka cukru ? 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto ? Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. ? Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. ? Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie na noc. ? Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. ? Ciasto pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno i boki
To co kochammnie mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. • Ciasto pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno i boki na ok. 3 cm wysokości. Ponakłuwać widelcem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20 minut. Masa budyniowa • Rabarbar kilka godzin wcześniej obrać z włóknistej skórki i pokroić
To co kochamczekoladę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki tak aby pasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego(...)ziarenkami wanilii. Do serka dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się. Na zastygniętą galaretkę równomiernie wykładamy krem i przykrywamy go zimną bezą. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz., a najlepiej przez noc wtedy beza bez problemu się kroi. (inspiracja z przepisu p. Doroty z Moje Wypieki
Domowy Smak JedzeniaCiasto z plasterkami jabłek Dziś mam dla Was przepis na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z plasterkami jabłek. Uwielbiam takie szybkie wypieki, a Wy? Ciasto z jabłkami to idealny dodatek do weekendowej kawy lub herbaty. Choć ja polecam do takiego ciasta szklaneczkę orzeźwiającego soku z Jabłek Grójeckich ChOG z odrobiną szaleństwa w postaci bąbelków Takie Jabłko Bąbelkowe uzależnia pysznym smakiem(...)jeśli użyjecie mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto (będzie się go wydawać mało, ale urośnie podczas pieczenia). Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a te na plasterki. Plasterki układamy na cieście. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia
Słodkie okruszkiProste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To ciasto na każdą okazję, które uda się każdemu. Proste i łatwo dostępne składniki. Ciasto możesz przygotować także z innymi owocami (borówki, morele, śliwki, gruszki…), nawet tymi z puszki lub mrożonymi. Ciasto z jabłkami smakuje oprószone cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie ciasto z jabłkami. SKŁADNIKI: 4 jajka(...)tartą. Ciasto wylewam do formy, wyrównuję. Na wierzch układam obrane i pokrojone w kostkę trzy nieduże jabłka. Porada. Jabłka możesz pokroić w cienkie półplasterki. Wierzch równomiernie posypuję czubatą łyżką cukru z wanilią (lub cukrem waniliowym). Można użyć cukru trzcinowego. Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz w temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu
Zasmakuj KuchniPomysł na pyszny deser bez pieczenia, który z pewnością was oczaruje. Składniki paczka wafli opakowanie herbatników 2 łyżki kakao 200 g masła 1 szkl
Wasze PrzepisyPrzepyszna tarta z truskawkami bez pieczenia. Efektowna i prosta w wykonaniu! Składniki Ciasteczkowy spód: 220 g herbatników maślanych 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao
Wasze PrzepisySernik na Walentynki bez pieczenia to pyszny deser , który będzie idealny na każdą okazję i może królować nie tylko w Dzień
Di gotuje