rozsmaruj równo łyżką. Na wierzch ciasta poukładaj wcześniej umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki. Śliwki lekko powbijaj do ciasta. Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. C iasto możemy też upiec bez kruszonki, wtedy po upieczeniu i wystygnięciu możemy(...)udekorować cukrem pudrem lub pozostawić takie jakie jest. Do pieczenia ciasta możemy użyć mniejszej blachy, wtedy pieczemy ciasto trochę dłużej, ale wtedy ciasto będzie wyższe. Można też upiec ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm. P rzepis ten jest bardzo szybki, nie wymaga dużego nakładu pracy, ani umiejętności, to ciasto ze śliwkami może upiec każdy. Ciasto jest puszyste
Przepisy i porady kulinarneprzygotowanymi orzechami w miodzie. Blachę o wymiarach ok 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozwałkowany prostokąt ciasta. Najłatwiej jest przygotować 3 blachy, ale można też piec na jednej, zmieniając jedynie arkusze z ciastem – troszkę więcej zabawy). Pieczemy każdą warstwę osobno. Warstwy bez orzeszków pieczemy w 180°C przez ok. 8-10 min. w zależności(...)połamać. Przygotowanie kremu: śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfixy. Gotowe przestudzone blaty przekładamy kremem w kolejności: – ciasto – masa kajmakowa – ciasto – krem śmietanowy – ciasto z masą orzechową Ciasto w lodówce na całą noc. Smacznego
Podróż w kulinariadynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne na deser, obiad, czy drugie śniadanie. Po prostu trzeba ich spróbować. Ja zakochałam się w nich od razu! Wychodzi z nich ok. 15 naleśników - a wszystko zależy od ich grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki(...)mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia dodatkowego oleju
Be Fit Be StrongLekki, orzeźwiający, przepyszny torcik bez pieczenia z truskawkami na biszkoptach, w czterech smakach to deser idealny na ciepłe, letnie dni. Przygotowanie takiego deseru jest czasochłonne, aczkolwiek bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie;-) składniki na tortownicę 26 cm 14 sztuk okrągłych biszkoptów 3 serki homogenizowane waniliowe ( po 300 g) 2 galaretki wiśniowe(...)czym wlewamy na masę agrestową. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężał. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki, po czym układamy na wierzchu ciasta. Ostatnią, truskawkową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała, a następnie lekko tężejącą galaretkę wlewamy na truskawki
Smakowite DaniaUkładamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Sposób przygotowania tradycyjny: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy
Kuchnia w czekoladzieChleb ten piekłam 12 lat temu. To był mój czwarty rok przygody z pieczeniem chleba. Robiłam różnego rodzaju eksperymenty ucząc się i jednocześnie bawiąc ciastem chlebowym. Teraz mogę upiec chleb bez żadnego przepisu, jednak pozostało mi robienie notatek z każdego upieczonego bochenka. Wam też polecam notatki, które powinny zawierać najdrobniejsze szczegóły jak czas, temperatura, pora roku. Tym sposobem(...)kulę. Pozostawiamy go w naoliwionej misce na 3 godziny. Po każdej godzinie, wyjmujemy ciasto na blat dobrze posypany mąką i składamy w kopertę, umieszczając ciasto ponownie w misce. Za trzecim razem ciasto jest już bardziej stabilne. Formujemy ciasto kulę i wkładamy do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia. Piekłam na dobrze nagrzanym kamieniu, przez 10-15 minut w zaparowanym piekarniku w temperaturze
Leśny Zakątekjest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj wielu osobom otworzą się oczy ze zdziwienia, że "jak to? Biszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty, niepopękany i do tego mięciutki i puszysty. Tak naprawdę proszek nas wspomaga gdy składniki(...)spiecze się stojąc w piekarniku (co dzieje się w przypadku, gdy zostawia się ciasta w piekarniku aby "doszły do siebie"). Biszkopt gotowy :) Po ostygnięciu dopiero odkrawamy brzegi i wyjmujemy z tortownicy. Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny :) Do tego bez proszku do pieczenia i zawsze wychodzi! Czego chcieć więcej
Jedzeniomaniadniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. J ak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie, to znaczy że piekliście Babkę za długo. Babkę marmurkową pieczemy do tzw. “suchego patyczka”, który po wbiciu w najgrubszą część ciasta powinien wyjść bez mokrego
Moja Delicjaciasto, takie dla wszystkich domowników bez wyjątku. Smakowało nam bardzo! Kiedyś piekłam już podobne, lecz gdy zobaczyłam ten przepis na blogu AddioPomidory nie mogłam się powstrzymać! Zresztą czemu odmawiać sobie czegoś tak smacznego nawet jeśli to już nasze kolejne spotkanie z tym plackiem. Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 1 kubeczek jogurtu (u mnie(...)kubeczka po jogurcie. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, ja zrobiłam to widelcem, można również mikserem na niskich obrotach. Mieszanie nie powinno trwać zbyt długo. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała 26 cm. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, maliny lub inne owoce. Placek pieczemy ok 30 minut w 180 st. C czyli do suchego
Dzieje kuchennej Wiewiórywytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie Banalne wręcz. Masło i miód umieśćcie w rondlu, podgrzejcie do momentu(...)pozostałe (suche) składniki, wymieszajcie je dokładnie. Dodajcie przestudzone masło z miodem, łyżką lub mikserem wszystko połączcie. Powstanie lekko "ciągnąca" (w miarę studzenia ciasta będzie twardniała) masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej) formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie na blasze w sporych odstępach (jeszcze
OliveandThymeniedziele pieczecie ciasto? Jeśli tak, polecam mój wypiek, zdrowy i bez dodatku maki. Za to w środku znajdziecie sok i skórkę z pomarańczy. Dzięki temu fit ciasto jest niezwykle wilgotne i takie smaczne. Lekkie, bardzo syte i gotowe w tylko 20 minut! W cieście wyczuwalny delikatnie smak cytrusów, które uwielbiam i jem regularnie każdego dnia, ;polecam(...)cynamon. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (tylko pomarańczową część, biała jest gorzka i zepsuje smak ciasta). Z tej pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Okrągłą formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki wylewamy masę na ciasto. Pieczemy przez 20 minut, w 180 st. C. Gotowe przekładamy
Moja smaczna kuchniaIlość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto : 3 ½ szklanki mąki pszennej (około 430 g) 1 kostka masła (200 g) 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego o smaku migdałowym (Delekta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza : 4 białka 1 szklanka cukru (200 g) 40 g płatków migdałowych Masa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)powyżej). Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić całość na 3 równe kawałki. Beza: Białka ubić z cukrem pudrem. Ciasto: Upiec 3 placki z bezą: każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (forma 22 x 27 cm), następnie każdy płat ciasta wysmarować masą bezową (po 1/3 masy). Ostatni wysmarowany placek dodatkowo posypać płatkami migdałowymi. Piec placki oddzielnie
KuchniaWeDwoje.plDrugim naszym świątecznym ciastem był miodownik. To było ulubione ciasto moich starszych dziewczyn z dawnych lat, czyli taki powrót do smaków ich dzieciństwa. Kruche miodowe blaty, przełożone ciepłą masą budyniową. To wszystko uwieńczone lukrem z posypką- jak za dawnych lat👌😋 Wszystko razem, stworzyło pyszną całość. To ciasto z gatunku tych, które z każdym dniem smakują lepiej, a także z tych(...)partiami. Po upieczeniu jednej, zdejmujemy delikatnie ciasto z blachy, odstawiamy i wyklejamy drugim ciastem, schładzamy kilka minut w lodówce i do piekarnika. Ja swoje blaszki po wyklejeniu ciastem odstawiałam do schłodzenia do lodówki. Schłodzoną blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy ok.11-12 minut, do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę wystawiamy i odstawiamy
Smaczne ZdroweBajaderka..to nic innego jak "ciasto"wykonane z okruchów ciast lub czerstwego , nieudanego jakiegoś ciasta.Na blogi już bajaderka jest i to nie jedna,a teraz jest
Moje domowe kucharzenieOstatnio nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie. Dziś korzystając z dnia wolnego postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe i dżem z pomarańczy, ale o nim innym razem
Niebieski kubek z kawa