ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:461/2705)

Ciasto Wawelskie 431

Przepis na ciasto Wawelskie (ciasto Pychotka w wersji jesiennej): UWAGA: Najlepiej przygotować sobie dwie formy do ciasta o tych samych wymiarach – u mnie były to 2 blaszki o wymiarach 22 cm x 28 cm (lub trochę większe – max 25 x 33 cm – ale wtedy ciasto będzie trochę niższe). Ciasto kruche z z powidłami i bezą można przygotować(...)kruche ciasto: Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i szybko wyrobić (siekać nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta) do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodać cukier zwykły i wanilinowy, sól, żółtka jajek oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, podzielić na 2 równe

Kulinarne Przeboje
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 138

piekę na każde urodziny swoje i moich najbliższych. Niestety nigdy nie ma okazji i czasu na zrobienie zdjęć, nadających się na blog, stąd brak na Mojej Delicji przepisów na torty. Czas to w końcu zmienić 🙂 Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na “ Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami” w wersji mini, czyli tort śmietankowy z owocami leśnymi. Tort pieczony jest(...)bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś

Moja Delicja
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 376

płatków migdałowych Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy z odpinaną obręczą o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wypuszczając papier poza obręcz) . Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy) . Do miski przesiać mąkę pszenną wraz mąką ziemniaczaną . Wymieszać. Ostawić. Bardzo uważnie oddzielić żółtka(...)bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś

Moja Delicja
Ciasto walentynkowe 225

180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu z piekarnika. wyjąć ciasto, ściągnąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto włożyć spowrotem do blachy, ale już bez papieru do pieczenia. 3. Trzy galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody ( 750ml). Ostudzić. Po ostygnięciu zmiksować, tak aby powstała piana. Nadal miksując powoli

W kuchni u Moniki
Murzynek z jabłkami pod bezą orzechową. 169

publikację czekało bardzo długo... w końcu się doczekało! A więc zapraszam!  Składniki na ciasto; 5 łyżeczek kakao 25 dag margaryny 4 łyżki mleka 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na bezę; 4 białka 20 dag posiekanych drobno orzechów 3/4 skl. cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka mąki(...)żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a także polewę ( może być lekko ciepła) mieszam. Tortownicę wykładam papierem, smaruję lekko tłuszczem i wylewam ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone w kostkę a wcześniej obrane jabłka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 30 min. W między czasie ubić białka z cukrem na bezę, następnie dodać mąki i orzechy

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybkie ciasto ucierane z bezą kokosową 166

margaryny Palma firmy Bielmar 1 łyżka smalcu 20 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia słoik wiśni drylowanych mogą być również świeże owoce garść rodzynek orzechy mielone do posypania Beza kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 20 dkg kokosu 1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami(...)jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami. 3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp

Kuchnia u Bietki
TRUSKAWKOWA CHMURKA 397

Pyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki(...)szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia. Beza : Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet

Słodki Zakątek
Ciasto z rabarbarem i bezą 78

dżemu truskawkowego Beza: 3 białka szczypta soli 150 g cukru pudru 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej Zetrzyj do nich masło na tarce o grubych otworach Rozetrzyj masło z sypkimi składnikami do otrzymania kruszonki Dodaj żółtka i wyrób szybko kruche ciasto Wylep nim dno i boki foremki Wstaw do zamrażalnika formę z ciastem(...)dokładnie wymieszaj Beza: Białka ubijaj ze szczyptą soli Kiedy piana zacznie robić się biała dodaj cukier puder łyżka po łyżce Ubijaj 7-10 min aż piana będzie sztywna i lśniąca Ciasto z rabarbarem i bezą: Podpieczony spód posmaruj dżemem Następnie wyłóż równą warstwą rabarbar Na wierzch rozsmaruj bezę tworząc ozdobne ślady szpatułką Posyp górę płatkami migdałowymi Piecz

Słodki Blog
Kokosowo-migdałowy tort z truskawkowym dżemem Chia 170

Dzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania

Smiling Shrimp
Choinka drożdżowa z makiem 83

wysokości 30cm Rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy 1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat i ponownie smarujemy masą makową, tak samo robimy z trzecim płatem a na koniec całość przykrywamy ostatnim. Powstałe ciasto nacinamy tworząc jakby gałęzie a środek powiedzmy „pień(...)Ciasto po uformowaniu pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Gotową choinkę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu) Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem

Księga-Smaku
Mazurek Pychotka 63

jako pierwsza! To kruche ciasto z warstwą kremu, warstwą kwaśnego dżemu oraz bezą. Po więcej receptur na te ciasta odsyłam was do postu Mazurki przepisy . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA MAZUREK PYCHOTKA Składniki : kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła(...)ziemniaczanej 250 ml mleka 100g masła Jak zrobić mazurek pychotka: Ciasto: Zaczynamy od przesiekania masła z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i wykładamy nim dwie blaszki (25x25cm), smarujemy grubo dżemem. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. Beza: Biała ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę ubijamy. Dodajemy

Dorota Smakuje
Szarlotka z bezą i kruszonką 252

cukier waniliowy sok z 1 połowy cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA: 5 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść(...)łyżka po łyżce ciągle ubijając. Po skończonym cukrze ubijamy 2 minuty, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch wykładamy bezę i równo rozsmarowujemy, a na koniec starte ciasto z lodówki. Pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo nie chciałam zbyt słodkiego w smaku

Gotuj z Mąką
Pierniki norymberskie 194

pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym(...)naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Kuchnia domowa Ani