ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2247/2705)

Chlebki do koszyczka. 232

było by Święconki bez małych, pachnących bochenków chleba. Ja swoje chlebki wypiekam na tydzień przed Świętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na dzień przed święceniem, by zdążyły odmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku(...)ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Gdy już ciasto pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 20 części, delikatnie wyrabiamy i formujemy chlebki, odstawiamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chlebki smarujemy mlekiem, nacinamy, posypujemy mąką (niekoniecznie), wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami 242

Gosi na blogu codojedzenia.pl                       Zawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :) Składniki : 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag 10 dag czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao(...)potem wsypać jagody, ponownie wymieszać łyżką Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach 15 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 24 cm Piec w termoobiegu w 160 stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min.                               Polecam tez jagodowy placek

Proste Potrawy
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 278

czekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci. Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam bez reszty. Wyobrazilam sobie smak, cp patrzac na zamieszczone na blogu fotki nie bylo wcale takie trudne i juz nastepnego dnia zajadalam sie przygotowanym wlasnorecznie wypiekiem. Od tamtej pory(...)dodac odrobine wody zeby ciasto lepiej sie skleilo. Formujemy kulke i odstawiamy na pol godziny do lodowki. Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic

Przysmaki Karolki
Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush 177

Homo Sapiens 75 tys. lat temu używali już ognia do gotowania potraw. Mąka i woda, z których powstawały płaskie chlebki, zapiekane na ogrzewanej ogniem skale były

RafalCook
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce 125

zwlekaj dłużej – sięgnij po składniki i pozwól, by zapachy i smaki zaczarowały Twoją kuchnię. To nie tylko posiłek, to prawdziwe doświadczenie kulinarne. Smacznego ! >> Zobacz też: Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym Filety z kurczaka w parmezanowej panierce — przepis Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 50 g bułki tartej 2 jajka 50 g parmezanu w płatkach 50 g tartego parmezanu(...)duże, rozbij je na mniejsze części . Dzięki temu nadadzą bardziej równomierny smak potrawie. Warto wiedzieć, że możesz także przygotować lżejszą wersję tego dania – pieczone filety z kurczaka w parmezanowej panierce. Proces przygotowania i użyte składniki pozostają bez zmian, inna jest jedynie forma obróbki termicznej. Filety należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym

Rozdomowiona
Ryż z jabłkami 345

ułożyć w formie do zapiekania, posmarować po wierzchu masłem oraz posypać cynamonem i cukrem. Całość ląduje w piekarniku na co najmniej 30 minut . Ryż z jabłkami podaję na ciepło, bez żadnych dodatków. Jeśli lubisz dania z ryżem to polecam sprawdzić także: Sałatka z cukinii i dzikiego ryżu Ryż z kurkami Sałatka z tuńczyka z ryżem i ananasem Znajdziesz mnie(...)pieczenia o średnicy 26 centymetrów. Sięgnęłam po ryż biały średnioziarnisty lecz można wybrać także ryż długoziarnisty. Sugeruję zacząć gotowanie ryżu od 1 litra mleka. W zależności od rodzaju użytego ryżu może on potrzebować mniej lub więcej mleka. Ja wykorzystałam całą ilość mleka czyli 1.2 litra. Lubisz dania z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe

MeCooks
Chleb orkiszowy na zakwasie i soku z cukinii oraz "Weronika" z Grodzkiej 245

Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć po uderzeniu w jego spód. Chleb wyjąć z foremki, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia na kratce. Ostatnio czasu na czytanie jakby mniej, bo nawet jeśli znajdzie się wolny czas, to chce się go spędzić na dworze. Po dwóch latach(...)mnie to ostatnio kolejna książka o tym, jak ludzie radzili sobie w czasie II wojny światowej. Muszę przyznać, że zapadły mi w pamięć sposoby na wyrób mydła czy ciasta z fasoli i uświadomiłam sobie, że wtedy dla ludzi była to konieczność, a teraz niektórzy sięgają po te przepisy z wyboru. Szkoda, że saga się skończyła. To jak pożegnanie z dobrymi

Weekendy w domu i ogrodzie
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 204

Niezrażone porannymi przygodami, we cztery zapakowałyśmy się do auta i ruszyłyśmy w trasę. Na szczęście do godziny dziewiątej śnieg albo został odgarnięty, albo się stopił, i na miejsce dotarłyśmy bez przeszkód. A tam, moi drodzy! Kilogramy płynnej czekolady oblewające najróżniejsze praliny, czekoladki i trufle. Trochę pobawiłyśmy się same, aż w końcu przyszła kolej na degustację. Muszę przyznać(...)zostawić profesjonalistom.  Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki: (na około 45 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 260

dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki(...)Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni (koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy. Buraczki wykładamy na sitko aby nie były zbyt

Symfonia Smaków
Wysokobiałkowy serniczek z musem truskawkowym 206

Kto nie chciałby wprowadzić do swojego życia chociaż odrobinkę letniej rozkoszy i na kilka minut w pełni oddać się słonecznym promieniom?  Niestety nie zapewnię Wam

Kuchnia Ellie
Tarta serowa ze śliwkami 118

Jesień... robi się już chłodno na dworze - jednak w każdej kuchni nadszedł najwspanialszy czas! To właśnie teraz trwa sezon na najsłynniejsze polskie owoce i

Gary Bez dna
Chleb z blachy bez zagniatania 124

nudów. Z przekory. Dla zabicia czasu. Albo z powodu zamiłowania do dobrego, zdrowego pieczywa. Nie powstrzymuję się więc przed umieszczeniem poniżej przepisu na prosty i naprawdę smaczny chleb. Bez zagniatania, bez długiego oczekiwania na wyrośnięcie. Jeśli nie posiadacie zapasów mąki żytniej razowej ( z tym również może być problem, dziś na półce widziałam tylko orkiszową ), wykorzystajcie po prostu zwykłą(...)zaczęły pracować. Do zaczynu przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wlewamy wodę, wsypujemy pestki i zaczynamy mieszanie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto powinno być sprężyste, pulchne, ale półpłynne. Miskę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Po pół godzinie ciasto podwoi swą objętość. Wyciągamy z piekarnika, ponownie mieszamy łyżką i przelewamy do formy. Może być to duża keksówka, ale ja wykorzystałam

Kronika Piekarnika
Tarta z porem i pieczarkami 141

Co powiecie na pyszną wytrawną tartę z porem i pieczarkami zapieczonymi pod najlepszym na świecie serowo-pietruszkowym beszamelem? Jeżeli lubicie pieczarki i jednocześnie szukacie opcji na

Smaki Na Talerzu
Torcik Herbaciany 212

tortownicę 18 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 2 łyżki oleju Krem herbaciany z mascarpone: 125 g mascarpone 80 ml śmietanki 30-36% 3 czubate łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny napar z herbaty(...)Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej.  Mieszamy wszystko i  wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół. Krem herbaciany

Gotowanie...to proste !
Puszysta chałka drożdżowa 225

maczana w mleku i jajkach, usmażona jest niesamowitą propozycją śniadaniową. Pyszna puszysta chałka sprawdza się przede wszystkim dla dzieci. One uwielbiają ciasta drożdżowe. Chałka drożdżowa z kruszoną smakuje wybornie, szczególnie ze szklanką zimnego mleka! Poezja.. Potrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 40 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g roztopionego masła 1 jajko(...)ciasto, które z łatwością odkleja się od ścianek naczynia. Do tego momentu powinno trwać jego wyrabianie :) Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 lub 5 części. Z każdej części robimy długi wałeczek, ja mówię, że tak długi jak szerokość piekarnika. :) Podczas, gdy ciasto

MamaOskarka