Jedyna w swoim rodzaju Beza Pavlova z owocami i kremem limonko-wym. Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżka stołowa soku z
W Moim Magicznym DomuCzas przygotowania: 4 h Składniki na bezę o śr. 23 cm Koszt przygotowania: 24,00 zł SKŁADNIKI na bezę: 5 białek (ok. 170 ml) 250 g
kulinarnyJaDziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i
Ostra na Słodkowody -200g napoju roślinnego (np. ryżowe lub migdałowe) -3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -5 łyżek ksylitolu -90g daktyli -50g gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego) -50g żurawiny/rodzynek itp. -70g orzechów włoskich i laskowych -10 łyżeczek niezbyt gęstych powideł śliwkowych Praliny figowo-makowe -100g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste(...)tyle wytrwała ostatnia pralinka :) WEGAŃSKI BISZKOPT Mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol wymieszać razem w dużej misce. Napój roślinny i ocet połączyć. Do suchych składników dodać mleko kokosowe, olej i napój z octem. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec
Candy PandasSzybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki cukru 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych 150 g daktyli 2 łyżki rumu ½ cytryny Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaję mielone orzechy i mieszam łopatką. Daktyle(...)Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek z orzechami i mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami, orzechami i daktylami. Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego ? Artykuł
Słodki sentymentkulę i odstawiamy całość pod przykryciem na około 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 5 części. Z każdej części formujemy małą pizze (można zrobić okrągłe jeśli wolicie). Pizzerinki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do passaty dodajemy sól, pieprz i większą szczyptę przyprawy do pizzy i zapiekanek(...)część z salami i plasterkami pieczarek i jeszcze jedna z kiełbasą i pieczarkami. Każdą pizzerinkę posypałam dodatkowo przyprawą do pizzy i zapiekanek. Pizzerinki pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Powinny wyjść puszyste w środku. Smacznego Przykładowe produkty jakie możecie nabyć w Schronisku Bukowina *wpis we współpracy ze Schronisko Bukowina
Słodkie okruszkiSzarlotka sypana "Leniwa żona" z mega kruchą skorupką bez zarabiania ciasta Ta szarlotka nazywa się “Leniwa Żona” i naprawdę jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy zmieszać suche składniki, pokroić jabłka i wszystko wrzucić do tortownicy. Na koniec masełko i do piekarnika. Przygotowanie tej przepysznej szarlotki trwa krócej niż nagrzanie piekarnika. Jeżeli kochasz szarlotki, ale nie znosisz bałaganu(...)Szarlotka sypana z kruchą skorupką — składniki 6 jabłek na szarlotkę — najlepiej winnych 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (niepełna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 kostka bardzo zimnego masła Jak zrobić szarlotkę sypaną? Wykonanie Leniwej Żony krok po kroku Jabłka myjemy, obieramy ze skorki. 4 jabłka
Gotujemy i jemySzarlotka sypana "Leniwa żona" z mega kruchą skorupką bez zarabiania ciasta Ta szarlotka nazywa się “Leniwa Żona” i naprawdę jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy zmieszać suche składniki, pokroić jabłka i wszystko wrzucić do tortownicy. Na koniec masełko i do piekarnika. Przygotowanie tej przepysznej szarlotki trwa krócej niż nagrzanie piekarnika. Jeżeli kochasz szarlotki, ale nie znosisz bałaganu(...)Szarlotka sypana z kruchą skorupką — składniki 6 jabłek na szarlotkę — najlepiej winnych 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (niepełna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 kostka bardzo zimnego masła Jak zrobić szarlotkę sypaną? Wykonanie Leniwej Żony krok po kroku Jabłka myjemy, obieramy ze skorki. 4 jabłka
Korniszonkiświeżych, robiąc wcześniej rozczyn). Mieszamy. Dodajemy gorącą wodę (nie może nas parzyć w dłonie), olej oraz śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto ręcznie lub hakiem miksera. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie, uderzamy ciasto dłonią w celu odgazowania. Przekładamy na blat lub stolnicę i dzielimy na 6 równych części (lub 4, jeśli mają mieścić dużo zupy(...)pieczenia – zachowując odstępy. W każdym chlebku robimy na środku palcem dziurkę (jak w kluskach śląskich). Z małych części toczymy kulki i z jednej strony nadajemy im stożkowy kształt (jak na zdjęciu) – wkładamy stożkiem w dziurkę chleba. Zostawiamy na ok. 1 – 1½ godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Chlebki
Poezja smakuBez baby Wielkanocnej nie ma świąt. Bardzo fajny i prosty przepis na babkę wielkanocną na oleju. Bez problemu każdy sobie poradzi z tym wypiekiem. 4 jajka L 250 gramów mąki pszennej użyłam wrocławskiej 200 gramów cukru 3/4 szklanki oleju( szklanka 250 ml.) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie według uznania aromat waniliowy(...)ciągle miksując na niższych obrotach.. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy ewentualnie sok z cytryny lub aromat waniliowy Foremkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut
Andzia Pichcibardzo szybkie do zrobienia ciacha z masła orzechowego. Wystarczy kilka składników i mamy taką idealną przekąskę, dużo lepszą niż większość sklepowych słodyczy. Użyłam masła orzechowego 100% typu crunchy bez soli i cukru, więc jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciastka to można je nieco posłodzić. Dodatkowo ciasteczka polałam roztopioną gorzką czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 15 dużych ciastek(...)crunchy) 3 łyzki ksylitolu/cukru trzcinowego (opcjonalnie) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie) 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Płatki owsiane rozdrobnić blenderem. Wszystkie składniki ciastek dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Zwilżonymi dłońmi lub łyżką do lodów tworzyć niewielkie kulki z ciasta. Układać je w pewnej odległości od siebie na blaszce i delikatnie spłaszczać. Piec
Healthy food explorerClassico, 1 plaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 1 łyżka kapary, 50 g rukoli, 150 g cukinii, ok. 80 g sałatkowego sera typu greckiego w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi bez zalewy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z wodzie z dodatkiem cukru, dodajemy jajka, 100 g mąki i całość dokładnie miksujemy. Kapary i pieprz marynowany kroimy bardzo drobno. Rukolę drobno siekamy(...)rukolą. Całość przekładamy do dużej miski, dokładamy cukinię, łączymy ją z ciastem dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy niewielkie chlebki, delikatnie obtaczamy w mące i przekładamy do małych foremek (jeśli ich nie macie, można ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podsypaną mąką). Wierzch ciasta nakłuwamy np. widelcem i dodajemy po kilka kostek
Moniki SmakołykiSkładniki na krem 530 g czereśni 2 opakowania budyniu bez cukru o smaku toffi lub śmietankowym - bezglutenowe 400 ml mleka kokosowego 250 ml wody 3 łyżki fruktozy lub cukru Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania ciasta Instructions Masło posiekać na drobne kawałeczki dodać mąki, fruktozę (cukier) i jajka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez 30 minut(...)mleko zagotuje się wlać rozprowadzony proszek, ugotować budyń - odstawić do ostygnięcia. Czereśnie umyć, przekroić na połówki wyjąć pestki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 80 % schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach, wyłożyć nim dno blachy. Wstawić ciasto do piekarnika, piec przez 15 minut. Na podpieczony i lekko wystudzony spód ułożyć
SprawdzonaKuchnia.pl