Próbowaliście już tarty z awokado? Smakując ją nigdy nie zgadli byście, że jest tam ten zielony owoc, bo smakuje bardzo kremowo-czekoladowo A któż nie lubi
Lamarida.plLubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. Z tych samych składników można upiec duży pasztet w keksówce, ale ja wolę indywidualne porcje(...)kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew z kalafiorem, kaszkę, surowe jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy mikserem. Następnie dodajemy dynię i groszek z puszki. Mieszamy bez miksowania. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Bardzo dobrze sprawdzą się też indywidualne porcje upieczone w foremkach do muffinów lub foremkach do tartaletek. Po upieczeniu smarujemy chrzanem i dekorujemy
Ugotowane pozamiataneoctem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec(...)Póki jeden placek się piecze, rozwałkować drugi itd. (u mnie zmieściły się dwa na jednej blasze). Blaty podczas pieczenia się nieco kurczą, jednak gdy zmiękną od kremu znów będą miały większy rozmiar. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać budyń i mąkę, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować
Obiad gotowyczasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość. Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i podzielić na 10 równych części. Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Opcjonalnie owoce można jeszcze posypać płaską łyżeczką cukru, żeby nadzienie było słodsze, ale musimy wtedy brać(...)pieczenia. Zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia (fot.1-2) . Przygotować kruszonkę. Mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka (fot.3) i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką (fot.4) . Piec
Świat Ciastazdrowych składników i zjeść kawałeczek więcej niż katować się ćwiczeniami, żeby spalić efekt jednej chwili słabości :) Ciasto, które dziś proponuję jest bardzo proste w wykonaniu i zadziwiająco smaczne jak na tak małą ilość składników. Jestem pewna, że go pokochacie <3 Ciasto: 100 g mąki owsianej 1 jajko 50 g mąki kokosowej lub wiórków zmielonych na mąkę 4 łyżki wiórków(...)łyżek mleka (może być sojowe lub ryżowe) 1 spora łyżka miodu lub innego słodzidła Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta. Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185*C. Piec 15 minut. W tym czasie przygotować krem. Krem: 250 g twarożku półtłustego 1 łyżeczka miodu 1 szklanka mrożonych malin (rozmrozić) 3 łyżki
Chocolate Muffin BlogCieniutkie, mocno korzenne, lekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek. Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji(...)rozpuści się i powstanie jednolita masa. Zdjąć z palnika, pozostawić do ostygnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, przyprawy korzenne, sodę i sól. Wymieszać. Na środku mąki zrobić zagłębienie. Jajko roztrzepać widelcem. Do powstałego zagłębienia wlać masę z rondelka i roztrzepane jajko. Mieszać dużą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie krótko wyrobić ciasto rękami. Ciasto będzie się lepić - nie należy
maniapieczeniapisałam wcześniej, cały weekend zastanawiałam się co by dobrego wyczarować dla mojej mamy. Miałam do spełnienia 3 warunki: powinno być zdrowe, powinno być bez mąki, powinno zawierać dużo kokosa. W ten oto sposób padło na ciasto kokosowe na bazie kaszy jaglanej gotowanej na mleku. Dodatkowo, by dodać trochę "zdrowia" do wnętrza, dosypałam len mielony i amarantus :) Wychodzi delikatne(...)jakiś czas i sprawdzamy czy nie trzeba dolać wody lub mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ugotowaną kaszę wraz z resztą składników miksujemy na w miarę jednolitą masę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, dopiero wtedy możemy rozkrajać na kawałki. Smacznego
Be Fit Be Strongzazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej, ale nie gorzej! Ma na pewno(...)szklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody (ok. 15-20 minut). Ostudzić. Zmiksować blenderem/mikserem na gładką masę (żeby było łatwiej można dodać jogurt, wymieszać z kaszą
chili & sugarciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest(...)kajecie podczas mozolnego szukania między starymi zapiskami z przepisami. Do przepisu cioci wprowadziłam pewne zmiany, nie zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętygodniu, żeby mieć je zawsze pod ręką... już wiem dlaczego. Polecam! Batoniki czekoladowePRZEPIS{blacha: 22,5 x 22,5 cm, 12 porcji, "Kuchnia bez pszenicy"(William Davis)} Temperatura pieczenia: 95oC | Czas pieczenia: 50 min. Składniki 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 daktyle (użyłam garść papai kandyzowanej) 1 szkl. mąki(...)masę o konsystencji grubo zmielonej kawy.Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik.Dodać mleko kokosowe oraz masło migdałowe i całość wymieszać.Wyłożyć masę na blaszce o wym. 22,5x22,5 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam
coolinarnastrefa.blogspot.comOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata500 g malin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g
królestwo garówszklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru(...)blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne Fantazje MarioliPiekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysypujemy orzechy laskowe. Pieczemy przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane i zaczną odstawać skórki. Podczas pieczenia dwa razy mieszamy. W czasie, gdy orzechy się pieką, w małym garnuszku podgrzewamy mleko wymieszane z mlekiem w proszku oraz miodem i szczyptą soli. Doprowadzamy(...)użyciu malaksera, najdokładniej jak to możliwe. Dodajemy roztopioną czekoladę i kontynuujemy blendowanie, aż czekolada dokładnie połączy się z orzechami. Dodajemy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na tym etapie krem jest lekko grudkowaty. Można zostawić go w tej formie, lub przetrzeć przez sito. Gotowy krem przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Przechowujemy
cool and mintyfunkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje(...)wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już
Domowe Torty