jest sztywna. Ja używam białek zawsze prosto z lodówki nigdy nie czekam aby nabrały temp. pokojowej. Bezę pieczemy, a raczej bardziej suszymy, wylewając ją na pergamin, tak aby po upieczeniu łatwo ją odkleić i zrolować. Bezę rolujemy zawsze od razu po wyjęciu z pieca, inaczej zaschnie w formie prostokąta i nie będzie można jej już zrolować. Białka ubijamy zawsze końcówkami(...)pergaminie, na całą blaszkę. Jeśli wolisz grubszą bezę, użyj mniejszej blaszki. Bezę suszymy w piekarniku. Ja swoją piekłam pierwsze 6 minut temp 145 stopni C (grzanie dół+termoobieg), kolejne 25 minut 125 stopni. Bezę warto sprawdzić przed wyjęciem, dotknij palcem, jeśli się nie klei do palca jest już dobra. Pamiętaj, ze bezy nie możemy zbyt mocno wysuszyć bo będzie
SMYKWKUCHNITo ciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni Upiec mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę
Kuchnia Pokoleńkolejny weekend gustuje w truskawkowych klimatach. Pieczemy pod hasłem Truskawkowo mi! i prezentujemy słodkości na ciepło lub zimno, w których truskawka odgrywa kluczową rolę. U mnie obyło się bez pieczenia, gdyż na celu miałam uzupełnienie zapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę truskawkową z pomarańczą ! Moim pierwszym podejściem do tego specjału była(...)Ciasto truskawkowo-czekoladowe SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami KUCHNIA MNIAM - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami EWUSIOWE SMAKI - Torcik truskawkowy z galaretką
Grunt to przepis!Witam wszystkich w Nowym Roku! Lekko spóźnione, ale szczere życzenia: oby ten był jeszcze lepszy od poprzedniego, i kulinarnie (oczywiście!), i osobiście, i zawodowo. Wam dziękuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ aczęły się wakacje, które zakończyły bardzo ciężki rok. Na szczęście tuż przed końcem roku szkolnego pozytywnie rozstrzygnęło się sporo wątpliwości i te dwa nadchodzące miesiące
W mojej kuchniZostał jednak zrobiony w prosty sposób, bez pieczenia oraz bez mas i wszelkiego rodzaju kremów. To po prostu sernik na zimno :) którego góra została przerobiona na wzór właśnie kortu tenisowego. Przy okazji dowiedziałam się, że nie musi być zielony (miałam zmartwienie, że nie mam zielonej galaretki), tylko ma być pomarańczowy, bowiem na zielonym korcie(...)cukru pudru - u mnie z malaksera :) 40 g żelatyny 1 galaretka pomarańczowa 1 całe opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek wiórków kokosowych Dodatkowo: forma aluminiowa prostokątna (może być również brytfanka prostokątna) folia spożywcza do wyłożenia formy alumioniowej siatka po włoszczyźnie :) spażona wrzątkiem dwa patyczki do szaszłyków Przygotować galaretkę w mniej niż 1/2 litra wody. Odstawić do wystudzenia Żelatynę rozpuścić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTort, który odmienił moje życie... ;) Zawsze chciałam umieć robić i ozdabiać torty. Tak dla siebie. Dla własnej satysfakcji, że mogę, bo potrafię. A odkąd zostałam
Kolorowy Przepisownikgdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło(...)ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można
Ugotowane pozamiataneProwadzący - Przemysław Kaczor W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przedstawić fotorelację z warsztatów, w których miałam okazję uczestniczyć 10 stycznia 2015 r. Zorganizowane zostały one w Akademii
Poezja smakuMini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że
Blondynka Gotuje