Na zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia
Kuchnia domowa Anidrożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży 300 ml ciepłego mleka(...)pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie i kruszonkę. Truskawki umyć i pokroić na grube plasterki. Ser zmiksować z jajkami, dodać budyń, cukier i kokos. Składniki kruszonki wyrobić i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 części
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaListopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni. spód sernika: 200 g herbatników kakaowych masa serowa: 500 g mielonego twarogu 100
Kolorowa kuchnia Elkibez pieczenia. Boskie połączenie słodyczy i słonych krakersów pod pierzynką z prażonych migdałów..... Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm; 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szk cukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu śmietankowego(...)kolor, studzimy. 2. W połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy
Apetyczna babeczkaCiasto jest bardzo podobne w smaku do znanego CAPPUCCINO Jednak zawsze denerwowało mnie pieczenie wkładki kokosowej i biszkoptów osobno. Więc pewnego razu wpadłam na pomysł żeby kokosową bezę wyłożyć na kakaowe ciasto. Wyszło pyszne i często u nas gościło. Przyznaję się trochę ostatnio o nim zapomniałam. Dziś upiekłam i dzielę się z Wami moim przepisem. Polecam, jest bardzo(...)pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i chwilę gotujemy. Wyłączamy i dodajemy po jednym żółtku. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń. Odstawiamy do ostudzenia. CIASTO KAKAOWE: Wszystkie składniki przekładamy do miski (mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy) Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do dwóch takich samych blaszek (wyłożone papierem do pieczenia) i odstawiamy
Pani na deserjeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem budyniowy: 800 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą(...)masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu. (więcej o kremie budyniowym możesz przeczytać tutaj KLIK ) Na blat z orzechami wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem bez orzechów. Na górę wyłożyć resztę kremu. Schłodzić w lodówce. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%. Lekko przestudzić. Białą czekoladę
Nastoletnie WypiekanieDziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie
Ostra na SłodkoTrzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą serową, tzw. gotowanym sernikiem. Na wierzchu kawałki brzoskwiń zatopionych w galaretce (również brzoskwiniowej). Jest to ciasto bez pieczenia, dlatego nie pozostaje Wam nic innego, jak tylko wypróbować przepis przy najbliższej okazji. Ciacho robiłam już kilkakrotnie, a dodam nawet, że przygotowywałam je już na Komunię oraz na imprezę do pracy mojego Taty. Zdało(...)Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy poukładać pierwszą warstwę kakaowych herbatników. Na nie wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników i ponownie rozsmarować resztę serowego budyniu. Na wierzch wyłożyć ostatnią już trzecią warstwę herbatników. Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej 60 minut, aż masa serowa się odpowiednio zetnie
Nastoletnie Wypiekanieszybkie ciasto, bez żadnych mas i skomplikowanych warstw. I nie wiem jak to się dzieje, że takie właśnie zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy? Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru szczypta soli mały jogurt naturalny (200 g) 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka gorzkiej czekolady Masło
Cynamonowe szczęścieżółtka, mąkę, budynie , proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca
Grunt to przepis!Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na masę serową: 1500 g sera białego (zmielonego) 12 jajek 300 g masła 300 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniacukierni i wyjść z gotową drożdżówką... ot tak, od zaraz bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, bez tego całego czekania aż w końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać! Ciasto (z podanej porcji zrobiłam 19 drożdżówek) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)pudru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Sposób Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę. Z ciasta formować spłaszczone placuszki, układać na blasze wysmarowanej margaryną. Placuszki pozostawić
Kuchenne aromatyMasę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka
Smakowy Rajraczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był. na prawdę bardzo bardzo pyszny. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe
ciastkarnia na kruchym spodzie