zdrowy chlebek jabłkowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, z samych wartościowych składników, bez cukru, tłuszczu i z użyciem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego ciasta kubek kawy lub herbaty i można się relaksować. Bardzo polecam, jako równie(...)migdały oraz orzechy i wymieszać dokładnie do połączenia. Na koniec dodać starte jabłka i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Piec w 180ºC przez 50-55 minut (do suchego patyczka). Gdyby góra ciasta zbyt się przypiekała można przykryć je folią aluminiowa. Wyciągnąć i ostudzić na kratce. *Mus jabłkowy można przygotować samemu
Healthy food explorerpieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna przekąska do kawy lub herbaty. Składniki: (na około 25 sztuk) 200 g suszonych daktyli 150 g mąki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Daktyle zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na około 40 minut, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić je blenderem dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodając stopniowo płyn po moczeniu daktyli zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek
Kuchcik gotujeMarchewkowa rolada idealnie będzie prezentowała się na świątecznym stole. Nie używamy do jej przygotowania mąki - zatem jest to wypiek bezglutenowy, bez zapychaczy. Doskonałe nadzienie z najlepszego pod słońcem twarożku ze świeżym koperkiem. Potrzebujemy: 500 g obranej marchewki 4 jaja 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Nadzienie: 300 g twarożku kanapkowo - sernikowego Mój ulubiony(...)delikatnie mieszamy z marchewką. Całość wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu zawijamy roladę w ściereczkę, aby nadać jej kształt. Czekamy do momentu aż rolada się wystudzi. Wystudzone ciasto marchewkowe rozwijamy, smarujemy twarożkiem, układamy na nim plasterki kiełbasy i zwijamy dłuższym bokiem dość ściśle. Odstawiamy
MamaOskarkagrubą i pryszczatą przyrodnią siostrą. Księżniczki Disneya to ogólnie jakiegoś pecha mają do książąt. Zawsze na koniu, zawsze szlachetny i zawsze bez jaj i ze sklerozą. Kurde… nie będę księżniczką Disneya! Jak żyć?! Ostatnio uczę się piec intensywnie, ale to już wiecie. Drób sąsiada w ekstazie, jeszcze trochę a zacznie sam do drzwi dzwonić i domagać się wypieków(...)założonym ostrzem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minuta. Po wyrobieniu ustawiamy prędkość 0, temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi
ladykitchenPrzekąska na imprezę lub na oglądanie filmu przed Tv. Smaczna, prosta, jedynie troszkę czekania wymaga, ale za to bardzo smaczna. Frankfurterki, delikatesowe, bez glutenu od Dudy są tak smacznie przyprawione, że tym mini przekąską już prawie nic nie brakuje no może musztarda albo ketchup do maczania. Ja ze zbyt małego przekonania do nich, wcisnęłam jeszcze ser żółty(...)mąki, soli zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodziło od reki lub od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy na blacie (czyli ponownie zagniatamy) i formujemy w długi wałek który następnie rozwałkowujemy. Następnie środek ciasta smarujemy ketchupem i układamy wzdłuż kiełbaski. Ciasto zalepiamy i kroimy
Gotowanie...to proste !zagnieść gładkie ciasto, podsypując mąka tak żeby dało się zagnieść.( Nie podsypujcie za dużo żeby ciasto nie było za twarde). Gotowe ciasto podzielić na 3 lub 4 części, (mniejsze części ciasta wygodniej wałkować), zawinąć w folię aluminiową i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym(...)stopni 10 minut. Uważajcie żeby za bardzo nie przedłużyć czasu pieczenia bo pierniczki będą twarde i gorzkie. Dziurki w pierniczkach zrobiłam rurką do napojów. Najlepiej zrobić to, kiedy pierniki są surowe już na blaszce, albo kiedy są jeszcze ciepłe po wyciągnięciu z piekarnika. Ja tym razem zrobiłam na ciepłych piernikach. Wystudzone pierniki zamknąć w szczelnych puszkach. Polukrować można już
Agusiowe smakołykiChleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny. Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente(...)ąki wlewamy jogurt, olej i mleko. W yrabiamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciastu nadajemy okrągły kształt. Chleb wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola i due tipi di farina, il bicarbonato
La grande e la piccola cuocaBardzo proste i szybkie w przygotowaniu z kategorii „ Bez miksera ”, z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw, bardzo polecam… Po więcej przepisów z cukinią zapraszam do kategorii „ Ciasta z cukinią „. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią Składniki: 1 i 1/2 szklanki(...)FILM ), wymieszać łyżką do połączenia składników. 3. Do mąki dodać masę z warzywami i wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Ostygnięte ciasto ostrożnie
Mała CukierenkaSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy(...)migdałów i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem. Masę przekładamy do grubo wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdalami foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 50 minut w 160 stopniach na średniej półce piekarnika. Opcja: Jeśli mamy w domu palnik do creme brulee, po upieczeniu możemy posypać ciasto cukrem i zapiec palnikiem do uzyskania chrupiącej skórki
Ugotowane pozamiataneciasteczka wychodzą w miarę równe i ładne:) Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena , Magda , MalGosia , Bożena , Lidia , Joanna , składniki: 50 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie gałki(...)dynię. Następnie wsypać mąkę z dodatkami i zmiksować szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć do rękawa cukierniczego (z okrągłą końcówką), wyciskać okrągłe ciasteczka zachowując ok 2 cm odstęp, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekładać po dwa ciasteczka powidłami. Przed podaniem
6nieboprzygotowałam jest jednym z przepisów, który nie wymaga wiele pracy, nie trzeba używać miksera, wystarczy tylko miska, łyżka i kilka składników. Ciasto przygotowałam bez użycia masła, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki czemu ciasto jest bardzo wilgotne, miękkie i niesamowicie pachnące. Smacznego :) **** Non credevo che una semplice torta alle prugne potesse essere cosi' gustosa, ma come spesso accade(...)roztrzepane). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sliwki kroimy na male kawałki. Do ciasta dodajemy śliwki, całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę . Ciasto pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE In una ciotola
La grande e la piccola cuocasobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie... Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody(...)pieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie w kuchni :) Gotowe ciasto rwiemy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy kształty ciasteczek. Pieczemy
dobra gospodyni dom wesołym czyniWitajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania(...)końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę z pomarańczy , kaszę mannę , kaszę jaglaną , proszek do pieczenia , mieszamy . Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut . Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliapetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Krem: 1l śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 fixy do śmietany 5-7 łyżek cukru pudru (ja dodałam(...)białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić
Mała Cukierenkaszklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka masła(...)CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp
Wanilia i Kardamon