Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą. Jeśli jeszcze nie dostaliście ślinotoku, należy Wam się order(...)wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Wsypać mąkę, zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, uforować bezę odrobinę mniejszą od średnicy otrzymanego koła. Wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię z ciastem. Po dodaniu ostatniej porcji masła, miksujemy jeszcze 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne - zacznie odstawać od boków dzieży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na placek(...)Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, w ciepłe miejsce, do napuszenia. W połowie wyrastania zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy na blat i jeszcze ciepłe bułeczki dekorujemy lukrem (cukier puder mieszamy w miseczce, stopniowo dodając tyle soku z cytryny
cool and mintybułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg.Piekłam swój 35 minut. Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowebiałko 3 łyżki miodu cukier opcjonalnie beza: 2 białka 90 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Do miski przekładam mąkę, dodaję cukier, żółtka, wodę, masło zimne pokrojone i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu dzielę na dwie części rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drug arkusz papieru na wielkość foremek(...)jedną dużą tarte o średnicy 26 cm. Ciasto przekładam do formy. Odcinam końce ciasta zrobię z nich gwiazdki. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Wstawiam jeszcze na 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temp 200 stopni, wkładam foremki i piekę około 20 minut aż się zrumienią. Z reszty ciasta piekę gwiazdki. Mus żurawinowy: Żurawinę umytą przekładam do garnka
wesoła kuchniaWYKONANIE CIASTO : Drożdże (świeże lub suche) rozcieramy w miseczce z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i ¹⁄₂ szklanki ciepłej (nie gorącej) wody i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych(...)miękkiego i elastycznego ciasta. Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać je 1-2 łyżkami mąki. Przekładamy do miski, natłuszczamy 1 łyżką oliwy. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawimy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części
cool and mintywłączania piekarnika, nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, a całość przygotujecie w jakieś 20 minut. W konsystencji przypomina delikatny i puszysty cytrynowy sernik na zimno z kokosową nutą. Ciasto robiłam w blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli szukacie inspiracji na inne desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia tych wpisów . Składniki na masę serową: 1 kg sera
Ciastkozercyforemki do wycinania (pamiętajmy, że musimy wycinać tyle samo ciasteczek bez dziurki i tyle samo z dziurką :-)) 3. Ciasto dzielmy sobie na części, rozwałkowujemy na około 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 9 minut funkcja góra - dół (ciasteczka powinny ładnie nam się zarumienić). Studzimy
kruche babeczkimanną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę(...)zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty. Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do całkowitego ścięcia się masy. Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze
Grunt to przepis!Mąki i kakao przesiać, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Przygotować bezę: Białka ubić, pod koniec partiami dodając cukier. Gdy masa będzie(...)sztywna i lśniąca, dodać ocet, ekstrakt i mąkę. Połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć bezę do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 st. C. i piec jeszcze 30-40 minut. Ostudzić w piekarniku. Przygotować krem kawowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę podgrzać, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzerękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia. Większa część ciasta równomiernie wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy(...)ścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia kiedy troszkę zwilgotnieje, ale na świeżo też pyszota. Kruche, z wyraźnie maślaną nutą. Czemu jabłka ze słoika? Bo o tej porze roku to najprostszy wybór. Poza tym pozostają jasne mimo pieczenia
Kuchnia po mojemuporcję dodaje się jedynie 3 łyżki oleju, a ciasto jest bez białego cukru i glutenu. Ja upiekłam mini babkę w foremce o średnicy 14 cm, a resztę w keksówce i w obu przypadkach ciasto się udało, różni się jedynie czas pieczenia, bo małej foremce wystarczy 20 minut i jest gotowa Bardzo polecam zarówno w wersji solo(...)pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu i dodać do mokrych składników. Krótko zmiksować do dokładnego połączenia. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej foremki na babkę. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach (w przypadku użycia mniejszych foremek należy skrócić czas pieczenia). Przestudzone ciasto dowolnie udekorować. Artykuł Bananowa babka jaglana z budyniem (bez
Fitkotobsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Składniki Kurczak(...)jajeczną - z racji mnogości serów nie przygotowywałam dużej ilości zalewy, sery wyśmienicie pomogły przykryć nadzienie . Na wierzch tarty rozłożyć pokrojonego pomidora. Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do roztopienia i zarumienienia się serów. Wyszedł mocno syty, zapychający i przepyszny obiad. Ale raczej dla tych niezbyt dokładnie liczących kalorie
Grunt to przepis!sodą. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekane orzechy i jabłka. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Blat kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę. Dosypywać powoli cukier i mieszać tak długo, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Wówczas dodać wiórki kokosowe. Masę
My simple kitchenmasła 3 łyżki syropu o smaku irish cream Dodatkowo: 50 ml wody 2 łyżki syropu o smaku irish cream 4 małe bezy Składniki ciasta zagniatamy razem, a następnie przygotowanym ciastem wylepiamy dno foremki (24x30 cm). Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku, rzecz jasna). Z wystudzonego ciasta odcinamy pasek ok. 5 cm szerokości i ścieramy(...)kasza dokładnie połączy się z tłuszczem. Odstawiamy całość na ok. 10 minut, a następnie dodajemy syrop i całość przez chwilę blendujemy. Wodę i 2 łyżki syropu mieszamy razem, a następnie mieszaniną skrapiamy ciasto. Rozsmarowujemy na nim lekko ciepłą masę, posypujemy startymi okruchami i delikatnie dociskamy. Wierzch posypujemy startymi bezami. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone
Czary - gary w kuchninowych smaków i rozbrajającego uroku. To też jeden z najprostszych deserów i naprawdę trzeba się postarać, żeby coś tutaj popsuć. Podstawowe ciasto 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany/gęstego jogurtu pół łyżeczki cukru z wanilią kilka kropli aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Dodatki pół szklanki(...)żeby po upieczeniu wyglądały jak bezkształtna masa lub co gorsza, zlały się ze sobą. Przyda się tutaj forma do pieczenia z oddzielnymi przegródkami - z doświadczenia wiem, że pieczenie bez niej w 99% skończy się skrobaniem piekarnika z ciasta. Do pełni szczęścia babeczki powinny spędzić około 20 minut w 180 stopniach, jednak najlepiej zawsze sprawdzić czy nie trzeba
sama złodycz