ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:284/867)

Domowa karpatka - słodycz idealna na Dzień Dziecka, Matki i inne okazje. Na pewno wyjdą Karpaty. 386

szczyptą soli. Do przestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozprowadzamy na blasze kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Kolejne dziesięć minut dopiekamy w temperaturze 155 stopni by wysuszyć blaty. Pieczemy bez termoobiegu. Ok 500 ml mleka zagotowujemy

Kuchnia po mojemu
Ciasto z roszponką 162

szklanki cukru Sposób przygotowania: Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym kremem, bezami lub bakaliami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Naleśniki z serem truskawkowym 285

wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 225

Pamiętacie odrywane bułeczki z kajmakiem? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie

Codzienna kuchnia niecodzienna
"wiśnie lubią kokos" czyli pyszna łatwa babka z cukrem cytrynowym... 269

proc - ile potrzeba, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część

W Mojej Kuchni Lubię
Orzechowiec 228

szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec

Wypieki Uli
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 222

majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 4 cebule i 20 g boczku Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając.  Wyrabiam ciasto   dość długo aż wchłonie całą mąkę(...)zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Do okrągłych cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż.  Odcinam od góry kształt litery v,  resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam

prawdziwe jedzenie
Brownie z kremem limonkowym 244

chłopcy produkują i nabądźcie na zimę i na święta, na imieniny, urodziny i bez okazji. A potem zróbcie sobie nasze brownie i miejcie się tak świetnie, jak my się mamy! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g) 1 kostka masła 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 szklanka śmietanki 36% 250 g serka(...)mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2-3 limonki kakao Wykonanie: Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut w 160 st. C, potem jeszcze

GRUBY WAŁEK
Brownie z kremem limonkowym 179

chłopcy produkują i nabądźcie na zimę i na święta, na imieniny, urodziny i bez okazji. A potem zróbcie sobie nasze brownie i miejcie się tak świetnie, jak my się mamy! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g) 1 kostka masła 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 szklanka śmietanki 36% 250 g serka(...)mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2-3 limonki kakao Wykonanie: Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut w 160 st. C, potem jeszcze

GRUBY WAŁEK
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 356

godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.Ślimaczki piec w piekarniku(...)budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.Margarynę można zastąpić masłem.Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto ,,Kawoszek''. 550

cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie. Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale też łatwe w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Spróbujcie koniecznie, a ja zapewniam, że będziecie zachwyceni, tak jak ja. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki kawy cappuccino(...)Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem

Izabelawkuchni
Tarta z brzoskwiniami na orzechowym spodzie. 205

pudru 2 łyżki śmietany 18%   Nadzienie; 3- 4 brzoskwinie 300 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy     Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy, także dodajemy do mąki razem z  pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik z malinami w wersji FIT 689

Jest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie na kawałek takiego ciacha Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) 400g białego sera śmietankowego 180g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu (można więcej) 1 łyżka ekstraktu(...)jaja oraz jogurt i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Maliny mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.  Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie "wciskamy" w nie owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Pod sernik wstawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą

DefinicjaSmaku
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 288

pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej (t. 600) 200g mąki żytniej 500g miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g) 2 łyżki przyprawy korzennej, z lekkim czubkiem 2 kopiaste łyżeczki kakao garstka łuskanych orzechów(...)przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim

Kuchenna Kontrrewolucya