ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:272/867)

Ciastka Pieguski z żurawiną 242

mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę.  Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego

Grunt to przepis!
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 724

można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba(...)zrobić. Chleb paleo , przepis: mąka migdałowa – 2 szklanki ( przepis ) mąka z siemienia lnianego – pół szklanki mąka ziemniaczana – pół szklanki masło – 1/3 szklanki (patrz niżej) jajka – 4 sztuki jogurt 10%, np. grecki – pół szklanki (patrz niżej) siemię lniane – 1 łyżka soda oczyszczona – 1 łyżeczka sól – pół łyżeczki ocet jabłkowy – 1 łyżka

PaleoSMAK
Orkiszowa galette ze śliwkami 131

jest bez użycia formy, dzięki temu za każdym razem ma unikalny, rustykalny kształt. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru brązowego jajko nadzienie(...)cukru brązowego                  cynamon                  jajko Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.   Śliwki odpestkować

wyzwania kuchenne
SERNIK CZEKOLADOWY 232

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)SKŁADNIKI :  1 kg sera wiaderkowego 6 dużych jajek 4 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru  2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g  150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka  300 g swierzych malin do dekoracji migdały

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezglutenowy jabłecznik z dużą ilością jabłek 144

bezglutenowej - zmodyfikowana własna mieszanka z tego przepisu - zamiast mąki gryczanej użyłam mąki jaglanej. Ciasto wyszło pulchne, żółciutkie i miękkie. 150 ml cukru 200 g margaryny lub masła 1 całe jajko i 1 żółtko 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek - najlepiej kwaskowatych 1/2 szkl. rodzynek 20 łyżek brązowego cukru demerara 3 łyżeczki cynamonu(...)Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W czasie kiedy ciasto się chłodzi obierz jabłka i pokrój w plasterki o grubości ok. 3-4 milimetrów. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Bez posypki nic się dzieje, więc dla chętnych można ją pominąć. Na tę ilość ciasta

Ze smakiem bez glutenu
Miodowy sernik z masłem orzechowym, czyli wyjątkowe ciasto na wyjątkową okazję 223

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przesypać herbatniki z masłem orzechowym, ubić i wyrównać za pomocą łyżki Masa serowa: 3 jajka 75g miodu 500g twarogu mielonego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 350ml mleka aromat waniliowy Jajka ubić z miodem. Stopniowo dodawać twaróg stale mieszając. Budyń rozmieszać z mlekiem w osobnym naczyniu i stopniowo dodawać do masy serowej(...)przygotowany wcześniej spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec jeszcze godzinę*. Piec bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia *W trakcie pieczenia warto skontrolować ciasto, bo może być gotowe nieco wcześniej, zależnie od piekarnika; wystarczy lekko poruszyć tortownicą

peanutbuttermonster
Sernik z malinami 203

żółtą część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć

Moja Delicja
Sernik dyniowy 199

tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 500 g puree z dyni (potrzebna 1 kg dynia) - szczegółowa instrukcja tutaj 250 g serka mascarpone 200 g drobnego cukru 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 nieduża pomarańcza(...)całej pomarańczy. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Dodać ser i puree z dyni. Pomarańczę przekroić na pół. Wycisnąć z jednej połówki sok i dodać do masy serowej. Wymieszać masę szpatułką lub dużą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną i przyprawy dokładnie ale niezbyt energicznie wymieszać.  Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu

maniapieczenia
Tarta z jabłkami na cieście francuskim 224

Ciekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:) 45 minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 50

Ania i Marcin gotują
Naleśniki z cynamonowym serem 186

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać

Kredowe Menu
Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 188

Dzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej(...)skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit.  Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 30 g cukru kokosowego 30 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej

FitKot
PEŁNOZIARNISTE RACUCHY ORKISZOWE NA KEFIRZE, Z SODĄ 301

kefirem jej smak jest niewyczuwalny, a nadają racuszkom puszystości, dzięki niej pomimo użycia mąki pełnoziarnistej placuszki są leciutkie i puszyste jak mgiełka. Racuszki są bez laktozy, zawierają jednak białko mleka. Składniki: - 2 duże jajka - 4 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000(...)wanilii lub trochę cynamonu. *szklanka 250ml W misie miksera ubić jajka z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę. Wlać kefir, zamieszać. Następnie dodać stopniowo obydwie mąki wymieszane z sodą. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodajemy jabłka, starte na dużych oczkach tarki. Mieszamy już tylko delikatnie łyżką i możemy smażyć. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzać małą

Smaczne Zdrowe
PUMPKIN PIE 183

gładkie ciasto.  Żaroodporną formę na pie (rozszerzającą się ku górze) o średnicy dna 24 cm. i wysokości 5 cm. lub formę na tartę o średnicy 25-26 cm. smarujemy masłem, wylepiamy ciastem na grubość 3 mm., nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na schłodzone(...)ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą/grochem, itp. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy formę, zdejmujemy obciążenie i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut lub do zrumienienia spodu. Wyjmujemy ( piekarnika nie wyłączamy) i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. NADZIENIE : Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy puree z dyni, jajka, przyprawę

cool and minty
Szybkie ciacho z jabłkami 190

Ciasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4  

Moje domowe kucharzenie