ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:233/867)

PULCHNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 128

słodyczy.  Pamiętajcie, aby nie wyszedł zakalec jajka i masło użyte do przygotowania ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, a masa powinna być dobrze ubita. Przepis do wielokrotnego powtórzenia, także z innymi owocami. Polecam SKŁADNIKI  200 g masła/ miękkiego 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka  1¹⁄₂ szklanki mąki pszennej (240 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)cukrem na jasną, puszystą masę (ok 8 minut). Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejne wbijamy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

cool and minty
Kluski leniwe z serem białym 1247

zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki, ale nie za dużo, kluski mają być serowe :) Ciasto dziel na porcje, z każdej formuj wałeczki i krój ukośnie w kluski. W dużym garnku zagotuj(...)wypłyną, i wyjmuj na półmisek łyżką cedzakową. Polej roztopionym masłem,lub masłem z bułką tartą i posyp cukrem i cynamonem. kluski leniwe przepis kopytka z serem bez mąki

Calzonella.com
Muffinki z brzoskwiniami i białą czekoladą 166

ciastem biało-czekoladowym w jedną, smaczną całość. Jak smakowało...?  A jak myślicie? :) Składniki: 500 g płaskich brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych na połowy, a następnie na ósemki 250 g mąki 70 -40g cukru (można w ogóle zrezygnować z niego, gdyż czekolada jest wystarczająco słodka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 cytryna - skórka otarta 2 jajka(...)suche z mokrymi i już mieszając drewnianą łyżką dodajemy na 3-4 razy białą czekoladę. Trzeba to zrobić w miarę szybko, dokładność nie jest wskazana. ;) 4. Dodajemy owoce do ciasta, mieszamy, nakładamy ciasto do papilotek,  wypełniając nim foremki do 3/4 wysokości. 5. Wkładamy blaszkę do piekarnika, pieczemy ok. 30 - 40 minut

Kuchnia Prezydentowej
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 119

mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu, ale zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory(...)tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało je od pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam je przygotować – z marnym rezultatem. W moim domu wszyscy lubimy jajka. Przygotowujemy często jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Poniżej właśnie zdjęcia tych potraw. Zwróćcie

Smaki Na Talerzu
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 168

kolei: rozczyn drożdżowy oraz jajko i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wyrabiamy łyżką, wlewamy masło i ponownie wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Najlepiej dłonią. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.   2. Kolejnego dnia roztapiamy 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, studzimy. Połowę ciasta zostawiamy, a do drugiej(...)dodajemy roztopioną czekoladę. Wyrabiamy na stolnicy (możemy troszkę podsypać mąką. Robimy długi na ok 40cm wałek. Drugą część (bez czekolady) również raz jeszcze wyrabiamy i robimy taki sam wałek. Ciasto zlepiamy ze sobą i dzielimy na 5-6 kawałków.   3. Każdy wałek rolujemy na cienki i dł. na ok 30cm pasek. Zwijamy na środku na supełek

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie ciasto na pierogi 158

bajecznie proste. Wystarczy zawinąć ciasto na nadzienie jak na pierwszym zdjęciu, przygnieść tak jak pokazałam na drugim i gotowe.   Z tej okazji prezentuje moje ulubione ciasto na pierogi bez wyrabiania i innego cudowania. W tygodniu obiecuję także wrzucić moje ulubione pierogi na słodko a w następnym na "wytrawno".   Życzę smacznego!   Składniki: 2 pełne(...)Wykonanie:   Mąkę przesiać z solą i dodać do niej wodę (wody może wyjść minimalnie mniej lub więcej jak to w takich przepisach bywa), jajko po czym ugnieść wszystko.   Odstawić ciasto na pół godziny przykryte wilgotną ściereczką. Rozwałkować i wypełnic ulubionym nadzeniem. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.   Do wody można dodać mała

Lubczyk i Wanilia
Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem. 149

przepis. Pyszne jest to ciasto i to bardzo. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień ( pod warunkiem, że doczeka ) gdy placki miodowe choć troszkę zmiękną. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Placki miodowe: 3 i pół szklanki mąki tortowej 2 jajka 10 dag masła(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem

Izabelawkuchni
Rajska Fantazja 406

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła bez soli Bita śmietana: 1 galaretka cytrynowa (75 gr) 200 ml wody 500 ml smietany kremówki (36%) 20 dkg podłużnych biszkoptów Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta. Jak przygotować Rajską Fantazję . Biszkopt : do miski włożyć białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami dodawać

mecooks
Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi 162

Okres świąteczny już za nami, ale chcielibyśmy Wam polecić pyszną bezglutenową babkę kakaową z bananami i orzechami laskowymi :) Przy okazji nadmienimy – a nawet się pochwalimy

Kuchenne Wariacje
ANANASOWA TARTA – szybki i prosty deser! 190

Zawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim

Via Gusto
Tarta z bobem i pieczarkami 213

mało mąki i dosypywałam w trakcie) miałam gotowe ciasto, zwarte, bez zbędnego brudzenia rąk :) Składniki na formę o śr. 25cm Ciasto:   250g mąki 125g masła 1 żółtko ⅓ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 400g ugotowanego i obranego bobu Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek 4 jajka 1 trójkącik sera z niebieską pleśnią Pęczek natki botwinki 2 ząbki czosnku

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki 177

około 12 sztuk): 125 g mąki pszennej 2 lekko ubite jajka 300 ml mleka lub pół na pół zmieszanego z wodą gazowaną pół łyżeczki soli olej* Przygotowanie: wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny, smażymy na niewielkiej ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jogurtowe z gruszkami 201

kwaśną nutą. Ciasto jogurtowe możecie robić na wiele sposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce. Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy.   Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 250 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku

kolorowotorcikowo
Biszkopt na pierniku 142

zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka pół szklanki cukru   Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki

Gotuję Testuję
Pancakes 2 wg Aleex 165

dolać mleko, wymieszać. 3. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. 4. Mieszaninę jajek i mleka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. 5. Na końcu dodać masło. Wymieszać. 6. Odstawić na 15 minut. 7. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ciasto mogło wyrosnąć. 8. Placuszki delikatnie przewracać na drugą stronę, przy użyciu

W mojej kuchni