Jabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie
Smakołyki BerenikiWłaśnie dziś mijają dwa lata odkąd mój pierwszy wpis pojawił się na blogu. Z każdym dniem uczę się gotować, lepiej dobierać smaki i przede wszystkim stwarzać
dom-agi.plBardzo pyszny tort, który zasmakuje nie tylko wszystkim czekoladoholikom, ale również każdej innej osobie. A to za sprawą tego, że krem jest delikatny i ma wyważony
Passions hobbies lifekolejną warstwę herbatników, a na nie masę jasną, na środku połóż pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej. Całość złóż w „trójkąt” (wystarczy, że uniesiesz po bokach folię aluminiową, a ciasto złoży się samo). Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Można później polać czekoladą. Toni Erdman (2016, Maren Ade) opowiada o relacji córki z ojcem. Ines do granic możliwości poświęca się(...)with sugar. Divide it into 2 parts. Add cocoa to one part. Place biscuits 3x6 on aluminium foil. Spread cocoa and curd mixture on bicuits, save ca. 3 tablespoons. Place the second layer of buscuits, then the light curd cheese mixture and a strip of cocoa mixture in the middle. Put the cake together forming "a triangle" (just
Qlinarnie i QlinarniePrzepyszny, Oszałamiający i Zachwycający, tak bym mogła w trzech słowach opisać ten tort! Przepyszny w smaku dzięki połączeniu malin i bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany
SMYKWKUCHNIwykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto przekrawamy na blaty o grubości około 1 cm - 1,5 cm . **** PREPARAZIONE Pan di spagna In una ciotola montate le uova con lo zucchero e un pizzico di sale(...)superficie. Chiudete la cupola con il disco di pan di spagna. Coprite la torta con la pellicola e lasciate a raffreddare per circa 3-4 ore. Schłodzony tort dekorujemy kremem chantilly lub bit ą śmietaną . **** Decorate la torta con la panna montata o la crema chantilly. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaWuzetka Nasączony kakaowy biszkopt, odrobina konfitury wiśniowej, polewa czekoladowa przypieczętowana obowiązkowym zawijasem z bitej śmietany. To właśnie wuzetka. Najlepsza pod słońcem z pyszną kawą z pianką
Pełny talerzWalentynki to cudowne święto. Kojarzy mi się z serduszkami, czerwonymi różami, ręcznie wypisanymi kartkami i mnóstwem miłości. W dodatku Walentynki kojarzą mi się z własnym ślubem
Gotowanie i blogowanieJuż dawno tak przyjemnie nie robiło mi sie zdjęć jak do tego wpisu. Powody są dwa: super tort, który chciałam zrobić od dłuższego czasu i przepiękne
Ciastkozercyciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć na wierzchu kawałek pergaminu i obciążyć z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc wybrzuszeń. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po tym czasie usunąć pergamin z fasolkami i podpiekać jeszcze spód przez kolejne 3 minuty
KUCHARNIAJak schłodzić się latem? Upalne lato od zawsze kojarzy mi się z mrożonymi napojami, które niesamowicie wspomagają organizm w takich trudnych do zniesienia temperaturach. Kawa mrożona
MamaOskarkaPulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom Raffaello! Zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-kokosowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat umieszczamy na paterze i wykładamy na niego połowę konfitury. Uwaga: Jeżeli nasza konfitura jest bardzo gęsta (ma mało soku, który ma spełnić rolę nasączenia biszkoptu),przed
Domowe Tortyłyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji. Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza): 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 1 szczypta(...)currant, orange) - filling - sponge cake - sweet and sour jam - filling - dark chocolate icing (or 1-2 tbs coconut oil + 1 tbs cocoa powder + 1-2 tbs vegetable milk + a bit of sugar, stir energetically, immediately spread over the cake) - some berries for garnish. Sponge cake ingredients, bakeware ca. 28 cm diameter (rather not smaller): 1/3 glass oil ¾ glass vegetable milk
Qlinarnie i Qlinarnieniech chwilę odpocznie. W międzyczasie umyj dokładnie kurki, większe grzybki pokrój na mniejsze kawałki, tak, żeby mniej więcej były jednakowej wielkości. Obierz i drobno pokrój cebulę. Czas na gnocchi. Ciasto podziel na mniejsze części i z każdej zrób dość wąski wałek, pokrój na małe kawałeczki – nasze gnocchi. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć gnocchi do gotującej się wody(...)gęstości na jaką masz ochotę dorzuć na patelnię gnocchi i smaż wszystko na małym/średnim ogniu aż uzyskasz oczekiwany efekt. Boil potatoes, drain them and let them cool a bit, you don’t have to boil them a day before but, in my opinion, it’s worth doing – you’ll need less flour to make
Martyna Cooks