Składniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody
Gospodyni Miejskaczasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok 2-3 mm, wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników otrzymamy 2 blaszki ciastek. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C z funkcją termoobiegu
Smakowity Blog Kulinarnyniego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z piernikami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 8-10 minut, następnie studzę ciastka na kratce. Najlepiej upiec je na 2-3 tygodnie przed Świętami, gdyż wymagają leżakowania by mogły zmięknąć. Zaraz po upieczeniu stają się chrupiące. Smacznego, Klaudia
Mango Papajarówne części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm. Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
Kuchnia Paulettesmasłem,dodać jajko,miód i przyprawę. Zagnieść ciasto,owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,foremką wycinać ciastka. Piec ok. 15 minut w temp. 180* C. Upieczone pierniczki ostrożnie ściągać z blaszki,ponieważ są bardzo delikatne i kruche. Po wystudzeniu przechowywać w metalowej puszce
Kolorowa kuchnia Elkinagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 10-12 minut. Studzić na kratce. Smacznego! :) * aby zachowały swoją miękką strukturę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku na ciastka (moje leżakowały w metalowym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia). ** polecam robić niewielkie kulki, takie mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, bo ciasteczka rosną bardzo spore- stąd też należy zachować wskazaną odległość
Kraina Miodem Płynącaświetny pomysł na takie śniadania " w biegu". Przepyszne i zdrowe , pełne energii śniadanie, które możesz zabrać zawsze ze sobą , mało tego możesz je przygotować, schować do puszki metalowej na ciastka w kuchni i zawsze mieć pod ręką, kiedy sytuacja będzie tego wymagała. Ma ono bardzo wygodną formę do konsumpcji, możesz je spożyć w drodze do pracy maszerując chodnikiem, możesz
SMYKWKUCHNIwiele. Reaserch zrobiony przed wyjazdem nie wystarczył jednak, by uspokoić moje kubki smakowe. A te oszalały na widok straganów obsypanych kolorowymi sklejkami z ryżu, różnobarwnymi naleśniczkami, rollsami i ciastkami. Do tego tak zwane „mammaki”- uliczne budki i przybudówki prezentujące szeroki wybór dań, oczywiście bez angielskiego menu..skąd ja miałam wiedzieć co to do cholery jest nasi lemak
Gawron w rosoleprzy pomocy łyżki małe porcje ciasta i wyrównujemy widelcem. Pieczemy w tem. 180 stopni przez ok. 20 min. Uwaga! Lubią się przypalać więc miejcie piekarnik na oku. Upieczone już ciastka, po wystudzeniu są chrupiące z wierzchu i mokre w środku, jeśli chcecie je przechować na później, nie używajcie zamykanego pojemnika bo utracicie tę chrupkość. Smacznego! Ciecierzyca jest cudownym
Gawron w rosoleKażdy kto spróbuje tego ciastka jest nim zachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady gorzkiej 65 g cukru pudru 3 łyżki mleka ok 250 - 300 g herbatników Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier
Gotuj z AgnesMapa skarbów+ Odnajdźcie czekoladowy kalendarz adwentowy! 2. Pokolorujcie obrazek świąteczny ( szopka, mikołaj ) 3. Przygotujcie i zanieście smakołyk dla ptaków 4. Ulepcie z modeliny ozdoby na choinkę: Ciastka, gwiazdę betlejemską, bałwanka, pingwinka 5. Napiszcie listy do Mikołaja! 6. Mapa skarbów + Połączcie kropki i pokolorujcie obrazek 7. Mapa skarbów + Zróbcie z naklejek obrazek świąteczny
Atlas Smakówsoli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i sola na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomoca dwóch lyzek formować ciastka. Piec w temp. 170 C na zloty kolor. Polac rozpuszczona czekolada w kapieli wodnej . Smacznego
Słodkości i nie tylkonadzienie brzoskwiniowe i podaję. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS . W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia Kasi