ciastka - 17601 przepisów (strona:588/1174)

Pierniczki brukowce 193

  Składniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody

Gospodyni Miejska
Ciasteczka korzenne 204

czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok 2-3 mm, wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników otrzymamy 2 blaszki ciastek. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C z funkcją termoobiegu

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowe pierniczki 152

niego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z piernikami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 8-10 minut, następnie studzę ciastka na kratce. Najlepiej upiec je na 2-3 tygodnie przed Świętami, gdyż wymagają leżakowania by mogły zmięknąć. Zaraz po upieczeniu stają się chrupiące. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
CIASTECZKA PIEGUSKI 150

równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm.  Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni

Kuchnia Paulettes
Pierniczki kukurydziano-ryżowe 213

masłem,dodać jajko,miód i przyprawę. Zagnieść ciasto,owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,foremką wycinać ciastka. Piec ok. 15 minut w temp. 180* C.  Upieczone pierniczki ostrożnie ściągać z blaszki,ponieważ są bardzo delikatne i kruche. Po wystudzeniu przechowywać w metalowej puszce

Kolorowa kuchnia Elki
Popękane ciasteczka piernikowe 437

nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 10-12 minut.  Studzić na kratce. Smacznego! :) * aby zachowały swoją miękką strukturę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku na ciastka (moje leżakowały w metalowym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia). ** polecam robić niewielkie kulki, takie mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, bo ciasteczka rosną bardzo spore- stąd też należy zachować wskazaną odległość

Kraina Miodem Płynąca
Chrupiące, cynamonowe i złociste medaliony żytnie! Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą! 170

świetny pomysł na takie śniadania " w biegu". Przepyszne i zdrowe , pełne energii śniadanie, które możesz zabrać zawsze ze sobą , mało tego możesz je przygotować, schować do puszki metalowej na ciastka w kuchni i zawsze mieć pod ręką, kiedy sytuacja będzie tego wymagała. Ma ono bardzo wygodną formę do konsumpcji, możesz je spożyć w drodze do pracy maszerując chodnikiem, możesz

SMYKWKUCHNI
#2 Malezja: i jej słodkości 164

wiele. Reaserch zrobiony przed wyjazdem nie wystarczył jednak, by uspokoić moje kubki smakowe. A te oszalały na widok straganów obsypanych kolorowymi sklejkami z ryżu, różnobarwnymi naleśniczkami, rollsami i ciastkami. Do tego tak zwane „mammaki”- uliczne budki i przybudówki  prezentujące szeroki wybór dań, oczywiście bez angielskiego menu..skąd ja miałam wiedzieć co to do cholery jest nasi lemak

Gawron w rosole
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 204

przy pomocy łyżki małe porcje ciasta i wyrównujemy widelcem. Pieczemy w tem. 180 stopni przez ok. 20 min. Uwaga! Lubią się przypalać więc miejcie piekarnik na oku. Upieczone już ciastka, po wystudzeniu są chrupiące z wierzchu i mokre w środku, jeśli chcecie je przechować na później, nie używajcie zamykanego pojemnika bo utracicie tę chrupkość.  Smacznego! Ciecierzyca jest cudownym

Gawron w rosole
Czekoladowo śmietankowe ciasto 211

Każdy kto spróbuje tego ciastka jest nim zachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady gorzkiej 65 g cukru pudru 3 łyżki mleka ok 250 - 300 g herbatników Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier

Gotuj z Agnes
Kalendarz adwentowy 206

Mapa skarbów+ Odnajdźcie czekoladowy kalendarz adwentowy!  2. Pokolorujcie obrazek świąteczny ( szopka, mikołaj )  3. Przygotujcie i zanieście smakołyk dla ptaków  4. Ulepcie z modeliny ozdoby na choinkę: Ciastka, gwiazdę betlejemską, bałwanka, pingwinka  5. Napiszcie listy do Mikołaja!  6. Mapa skarbów + Połączcie kropki i pokolorujcie obrazek  7. Mapa skarbów + Zróbcie z naklejek obrazek świąteczny

Atlas Smaków
Kokosanki - pycha 309

soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i sola na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomoca dwóch lyzek formować ciastka. Piec w temp. 170 C na zloty kolor. Polac rozpuszczona czekolada w kapieli wodnej . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Drożdżowe racuchy z jabłkami i nadzieniem brzoskwiniowym 162

nadzienie brzoskwiniowe i podaję. Zachęcam do zakupu produktów   ZENTIS .  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi