ciastka - 17601 przepisów (strona:154/1174)

Szybkie ciasteczka a’la szarlotki 449

Szybkie ciasteczka a’la szarlotki Puszyste, maślane i przepyszne ciastka z jabłkami, które wykonamy dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Te szarlotki zachowują idealną świeżość także na następny dzień po upieczeniu, nie wiem jak jest w późniejszym czasie, gdyż u mnie w domu wszystkie znikły w przeciągu dwóch dni     Składniki: 100g masła(...)obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Kawałki jabłek dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy *** *** Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy w odstępach po dwie łyżki ciasta na każde ciastko *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po przestudzeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem *** *** Szarlotki zachowują świeżość i puszystość

Blog z Apetytem
Migdałowe ciasteczka Kavala 136

nazywanym çaydanlık. Taki imbryczek, herbatę, szklaneczki oraz migdały znajdziecie w Tureckim Sklepie . Składniki 200 g mąki migdałowej* 300 g mąki 150 g cukru pudru + cukier puder do oprószenia upieczonych ciastek 1 jajko 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów (ze skórką lub bez) Wykonanie Mąkę migdałową i mąkę pszenna podgrzewamy na suchej patelni, na średnim(...)jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i dłońmi formujemy placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a następnie z kółek półksiężyce. Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez około 15 – 20 minut. Ciastka oprószamy pierwszy raz cukrem pudrem kiedy

Tajemnice Smaku
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 174

obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej

Kuchnia MagdaLeny
Migdałowe ciasteczka 148

potrafiły coś zrobić. Pamiętam ciastka z maszynki, takiej stalowej, w której zawsze mieliło się mięso, miała taką specjalną nakładkę i można było, tak jakby wygniatać z niej kruche ciastka. Jak Wam napiszę, że robiło się je na smalcu, to pewnie nie uwierzycie, ale dokładnie tak było. Masło to był towar deficytowy, nie kupowało się go w sklepach(...)dużymi rękawiczkami, które zawsze się gdzieś gubiły, z czerwonymi Relaksami na stopach jest totalnie inny obecnego. Warto w tym czasie usiąść z kubkiem kawy lub ulubionej herbaty i jedząc ciastko zamknąć oczy. Przenieść się na chwilę do tego czasu kiedy mieliśmy po kilka lat i zobaczyć ten grudniowy świat znowu oczami dziecka... To takie miłe. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 229

wykrawamy nasze najpiękniejsze pierniczki. Zaczynamy od dużych kształtów, w nich przy pomocy mniejszych foremek wykrawamy okienka na witrażyki . Pierniki z kawałkami landrynek w silikonowej formie Ciastka układamy na silikonowej macie do pieczenia lub jak w moim przypadku w silikonowych formach do ciasta :)  Do każdej dziurki w pierniku wsypujemy pół lub więcej pokruszonej landrynki. Ilość cukierków zależy od wielkości(...)okienka. Na witrażyk o średnicy 1 cm wystarczy pół landrynki. Pierniczki z okienkiem pieczemy tak samo jak zwykłe pierniki, czyli ok. 10 min. w temperaturze 180 - 190 st. Ciastka zdejmujemy z silikonowej maty gdy zupełnie wystygną. Matę lub formę z upieczonymi piernikami można wstawić do lodówki i wtedy zdejmować pierniki. Gotowe pierniczki z witrażami z landrynek na choinkę można

Korniszonki
Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 191

wykrawamy nasze najpiękniejsze pierniczki. Zaczynamy od dużych kształtów, w nich przy pomocy mniejszych foremek wykrawamy okienka na witrażyki . Pierniki z kawałkami landrynek w silikonowej formie Ciastka układamy na silikonowej macie do pieczenia lub jak w moim przypadku w silikonowych formach do ciasta :)  Do każdej dziurki w pierniku wsypujemy pół lub więcej pokruszonej landrynki. Ilość cukierków zależy od wielkości(...)okienka. Na witrażyk o średnicy 1 cm wystarczy pół landrynki. Pierniczki z okienkiem pieczemy tak samo jak zwykłe pierniki, czyli ok. 10 min. w temperaturze 180 - 190 st. Ciastka zdejmujemy z silikonowej maty gdy zupełnie wystygną. Matę lub formę z upieczonymi piernikami można wstawić do lodówki i wtedy zdejmować pierniki. Gotowe pierniczki z witrażami z landrynek na choinkę można

Gotujemy i jemy
NIEMIECKIE PIERNICZKI 153

mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych

Kuchnia MagdaLeny
Migdałowe, bezglutenowe półksiężyce 150

Święta, a co za tym idzie pora na świąteczna ciasteczka Dziś zapraszam Was na migdałowe, bezglutenowe półksiężyce To jedne z moich ulubionych – idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami – ciastka, których zapach przywołuje Boże Narodzenie. Ta wersja jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej (dla miłośników orzechowych smaków polecam waniliowo – orzechowe księżyce ), choć tak naprawdę posmakują wszystkim Ciasteczka(...)Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. godzinę. Następnie z ciasta formuj niewielkie kulki, każdą z nich rozwałkuj i formuj półksiężyce. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem, po upieczeniu i wystygnięciu ciastka posyp cukrem pudrem. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Ciasteczka maślane z konfiturą 177

konfiturą  - do przygotowania z dziećmi Ciasteczka maślane z konfiturą - proste i pyszne, sprawdzą się na każdą okazję. I bez okazji też. To mój najlepszy przepis na kruche ciastka maślane . Piekę je zawsze, kiedy mamy mieć gości i na każde święta. Są naprawdę rewelacyjne i świetnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty, a dzieci je wprost uwielbiają. Wczoraj upiekłam(...)odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w nie konfiturę. Piec w temperaturze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka z mleczną czekoladą 171

mają ok. 10 cm średnicy.  Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Nasze pyszności są gotowe, gdy brzegi są złociste, a wierzch lekko złoty. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmuje z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne. Z tej porcji przygotujemy 16 do 18 ciastek. Ciasteczka z mleczną czekoladą - słodki prezent

Gotujemy i jemy
Ciasteczka z mleczną czekoladą 167

mają ok. 10 cm średnicy.  Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Nasze pyszności są gotowe, gdy brzegi są złociste, a wierzch lekko złoty. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmuje z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne. Z tej porcji przygotujemy 16 do 18 ciastek. Ciasteczka z mleczną czekoladą - słodki prezent

Korniszonki
KRUCHE MAŚLANE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM 192

było takiej potrzeby. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciastka przy pomocy foremek. U mnie padło tym razem na serca (taka forma była pod ręką...) Ale kształt jest dowolny. Każde ciastko smarujemy białkiem roztrzepanym z cukrem i przekładamy do naczynia ze słonecznikiem, dociskamy i odkładamy ciastko z przyklejonym słonecznikiem na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy ok.14-15 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Upieczone ciacha wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. W miarę chłodzenia ciastka twardnieją. Wystudzone przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Moje były super chrupiące jeszcze letnie i takie pozostały przez kolejny tydzień. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bardzo czekoladowe American Cookies 173

gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy do lodów lub toczyć je w dłoniach z łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka(...)wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmujemy z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne

Korniszonki
Bardzo czekoladowe American Cookies 171

gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy do lodów lub toczyć je w dłoniach z łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka(...)wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmujemy z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne

Gotujemy i jemy
Kruche ciasteczka z maszynki 138

Kruche ciasteczka z maszynki, z dodatkiem mąki kukurydzianej, która zdecydowanie podbija strukturę ciastek i ułatwia pracę z samym ciastem, podczas wyciskania ciasteczek. Przepis na ciasteczka znalazłam u niezawodnej Doroty z bloga mojewypieki.com. Składniki: 230g miękkiego masła 0.5 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka świeżo otartej skórki pomarańczowej 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)skórkę pomarańczy i obie mąki. Miksujemy ciasto jeszcze przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników w jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Ciasto partiami przekładamy do maszynki do ciastek. Bezpośrednio na blachę, lub na papier do pieczenia, wyciskamy ciastka o dowolnych kształtach. Pieczemy ciasteczka przez mniej więcej 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180st.   Artykuł Kruche

NiePieprz.pl