Nie ma świąt bez piernika a zimy bez ciepłej czekolady i pierniczków do chrupania. Takie jest moje zdanie i tego trzymam się od kilku lat
ciastkarnia na kruchym spodzieIle to było pieczenia przed świętami! W związku z tym, ze w tym roku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy
Brzuszki ŁakomczuszkiLebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze
Bernika - moj kulinarny pamietnikLukrowane pierniki z przyprawami korzennymi swoim smakiem i zapachem przypominają nam o nadchodzących świętach. Ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale na szczęście możemy, a nawet
Przepisy Kulinarnez jego dodatkiem i długo, długo czekały na okazję, żeby je upiec. Ponieważ w zapasie przypraw mam też imbir mielony postanowiłam znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie(...)wykonanie nie zabiera dużo czasu. Uwaga ! : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników wyszło mi około 40-45 ciastek. Do niedużej miski przesiałam : szklankę mąki pszennej (użyłam 550) 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 płaską łyżkę imbiru -według mnie za mało, ale to kwestia smaku :), dodałam szczyptę zmielonych
apetytnapieczeniewiadomo co z tym począć? Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe, a sami się przekonacie jak ciastka na majonezie Was zaskoczą. Czytaj więcej
FarmażonyPyszne i kruche ciastka, z dużą ilością chrupiących orzechów. Bardzo proste do zrobienia ,idealne na podwieczorek ,do kawy lub na święta.... Moi domownicy stwierdzili ,że są to jedne z najlepszych ciastek jakie zrobiłam i zniknęły błyskawicznie. Polecam gorąco
Swojskie jedzonkow krajach skandynawskich - obchodzonego 13 grudnia). Zalicza się je do słynnego "sju sorters kakor", czyli jednego z 7 rodzajów ciastek, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Dla mnie nie kojarzą się ze świętami, więc piekę je wtedy - kiedy mam na nie ochotę, ponieważ rewelacyjnie smakują, a robi się je - wręcz ekspresowo! Z zewnątrz przyjemnie(...)uzyskania jednolitej masy. (Masa powinna być lekko "piaskowa".) Ciasto podzielić na 2-3 części i z każdej z nich uformować wałeczek o długości blachy, na której mają być pieczone ciastka. Wałeczki ułożyć (równolegle) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. (Między wałeczkami należy zachować odstępy, ponieważ ciastka delikatnie rozrosną się na boki.) Całość wstawić do rozgrzanego
Di gotujejest na przyprawy korzenne, właśnie teraz pijemy grzańce, zajadamy się ciastkami korzennymi, a samą przyprawę do pierników używamy w zasadzie do wszystkiego. Człowiek całym sobą żyje świętami, ich niebywałą magią, tym wszystkim co w nich tak wspaniałe, tak przepiękne. Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem(...)blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju Nadzienie 8 jabłek
Kuchenne aromatyTegoroczne święta miną mi chyba pod znakiem ciasteczek. Nie pamiętam roku, kiedy piekłam ich równie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste
Codzienna kuchnia niecodziennadać się ponieść piernikowemu szaleństwu i co ? Ano, miało być fajnie a wyszło jak zwykle - złamałam się na dwa dni przed świętami :D Pierniczki nie są naszymi ulubionymi ciastkami, ale Małgosia mnie przekonała, że lebkuchen są takie pyszne i mięciutkie więc uległam. Skorzystałam z przepisu jaki podała na swoim blogu i jestem bardzo zadowolona z efektu bo upiekłam(...)górę małych, pysznych pierniczków. Lebkuchen są o tyle fajne, że nie muszą leżakować - miękkie i od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia. Świetnie smakują nie tylko w święta :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCiastka z maszynki to przepyszne ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do ich wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę. Składniki :60 dag mąki20 dag cukru1 cukier waniliowy2,5 łyżeczki proszku do pieczenia20 dag margarynymleko2 łyżki maku1 łyżka kakaoPrzygotowanie :Mieszam ze sobą mąkę, cukier zwykły(...)drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h.Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do ciastek i wyciskam.Piekę przez ok 10-12 minut w 180oC
Mechanik w kuchnisię na święta. Składniki: Spód: • 150 g ciasteczek Oreo (razem z nadzieniem) • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego • 300 ml śmietany kremówki 36% • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków • 4 jajka • 2 żółtka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka mąki pszennej • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii • 1 opakowanie ciastek Oreo
W mojej kuchnizrobione z ciecierzycy. Są to ciastka, które potrzebują 2 lub więcej dni, żeby w pełni nadawać się do jedzenia (choć chrupiące też dają radę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć i będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt Co do samego ciasta(...)podsypywania ciasta. Syp ją bardzo oszczędnie. Czas pieczenia pierników zależy od ich grubości i wielkości. Powinny się piec do momentu aż zrobią się lekko sztywne. Warto obserwować boki ciastek, które powinny być minimalnie przypieczone. Przechowuj pierniki kilka dni w pojemniku z kawałkiem cytryny (wymieniaj codziennie). Szybciej zmiękną i nabiorą cytrusowego aromatu. Jeśli masz zamiar dekorować całą powierzchnię lukrem, zrób
Powiedz dietom nie. Kto kojarzy korzenne ciasteczka z Lidla, które niestety można kupić tylko w okresie świątecznym? Te ciacha tradycyjnie wypieka się dzień przed dniem Świętego Mikołaja w Belgii
greenscarf