ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:361/892)

Brukselka w zupie 222

tylko biała i jasnozielona część)3 ząbki czosnku2 łyżki masła400 g pieczarek2 spore marchewki2 nieduże ziemniaki500 g brukselki1 łyżka curry1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz50 ml śmietany kremówki (38%)Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle.Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O nie gotowaniu obiadów. I krem z pora 266

zimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki:(na 4 porcje)3 pory (tylko białe i jasnozielone części)4 małe ziemniaki2 łyżki masła1 łyżeczka soku z cytryny1 litr bulionu200 ml śmietany kremówki (38%)3/4 łyżeczki gałki muszkatołowejsólkolorowy pieprzPory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę.W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać ziemniaki. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szparagowe trzy po trzy 171

Druga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy. Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbar razy dwa 172

rabarbarowatości. Zimne lody i ciepły, skarmelizowany sos - niezwykłe doznanie dla podniebienia. Pełen zachwyt gwarantowany.Lody rabarbarowe z karmelizowanym rabarbaremSkładniki:(na 0,7 l lodów)lody:4 żółtka300 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka170 g cukruziarenka z 1 laski wanilii350 g rabarbarusok z 1 pomarańczykarmelizowany rabarbar:200 g rabarbaru60 g cukru2 łyżki wodyRabarbar pokroić na 1cm kawałki, włożyć do garnka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę się zadumałam... I lody 176

Trochę dynią. Mimo, że zimne, na przekór stereotypom, rozgrzewające. Kremowe i słodkie. Pyszne.A znalazłam je u Doroty.Lody dyniowe z pomarańcząSkładniki:(na l lodów)400 ml mleka500 ml śmietany kremówki (38%)125 ml złotego syropu110 g ciemnego brązowego cukru70 g białego cukru4 żółtka1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej300 g puree z dyniskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Listopadowe Trzy po trzy 152

wyzwanie podjęły również Siaśka, Martynosia, Mopsik oraz Wiera.Lody bananowo-waniliowe z orzechamiSkładniki:(na 1,2 l lodów)4 żółtka150 g ciemnego brązowego cukru250 ml śmietany kremówki (38%)300 ml mleka1 laska wanilii3 banany2 łyżki soku z cytryny2 łyżki ciemnego rumu60 g orzechów laskowychŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie zagotować mleko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 198

innym razem), i obie wersje miały swoich zwolenników. Ciężko mi powiedzieć, która lepsza. Spróbujcie sami.Karmelki z czerwonego winaSkładniki:(na 15 cukierków)275 ml czerwonego wina70 g cukru35 g śmietany kremówki (38%)45 g masłaWino wlać do garnuszka z grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienno-majowa zupa ze szpinakiem 174

porcji)2 łyżki oleju4 ząbki czosnku1 cebula2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu1,2 l bulionu350 g ziemniaków440 g ciecierzycy z puszki200 g świeżego szpinaku100 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę i kumin. Smażyć, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 188

mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkonadzienie:200 g chałwy waniliowej200 g serka mascarpone2 jajka1,5 budyniu waniliowego (proszek)2 łyżki cukru100 ml śmietany kremówki (38%)wierzch:400 g jeżyn150 ml zimnej wody1,5 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki ciemnego brązowego cukru2 łyżki soku z cytrynyMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świat staje na głowie, czyli piję gorzką herbatę. I lody tylko dla dorosłych 208

polecam wsiadania za kółko po ich spożyciu. Zresztą, kto by myślał o prowadzeniu auta, gdy serwują takie pyszności...Lody ajerkoniakoweSkładniki:(na 1,2 l lodów)500 ml śmietany kremówki (38%)250 ml mleka150 ml ajerkoniaku70 g cukru pudruWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, schłodzić w lodówce.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy przełożyć lody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galaretka z mango 229

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plWczoraj wymyśliłam bardzo smaczny deser. Zrobiłam domową galaretkę z koncentratu z mango, którą przełożyłam kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady. Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają

Marta Gotuje
452. Zaciekła walka. 149

naleśniki na kremówce ze smażoną w "sosie karmelowym" i cynamonie gruszką; twarożkiem i sosem karmelowym Taak, w tej chwili w mojej głowie trwa zaciekła walka o to które naleśniki są lepsze, drożdżowe czy te dzisiejsze.. i chyba nigdy nie uda mi się zdecydować. Kolejny sprawdzian. Tym razem z matmy. Pozwólcie, że go nie skomentuje. A podobno byłam taka

More food, love and dreams
453. Kremowo. 130

Kremowa kasza manna* ze smażonym w cynamonie kaki * z dodatkiem kremówkiPo dodaniu śmietanki kasza zyskała świetną konsystencję i smak. 5 z kartkówki z fizyki

More food, love and dreams
524. Kremowe gofry. 152

kremowe gofry cynamonowe z dżemem pomarańczowym* i pomarańczą(mandarynką?) smażoną w cukrze*z kawałkami ananasa i limonki Moja gofrownica jednak nie lubi biszkoptowych gofrów i nie

More food, love and dreams
614. Na szybko.. kasza. 178

kasza manna z bananem, cukrem trzcinowym i kremówkąJak zwykle wzięłam za małą miseczkę >.<Tak żółto na tym zdjęciu xdProsto, pysznie

More food, love and dreams