ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:305/892)

Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie 128

porcje) Mus truskawkowy: 170 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 3/4 łyżki żelatyny na 3/4 łyżki wody 150-200 g truskawek Mus czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% pół łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki wody 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 78% zawartości kakao Nadzienie: około 2-3 truskawki Polewa(...)czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 55% zawartości kakao 10-20 ml kawy świeżo parzonej, espresso łyżka whisky- można zastąpić innym mocnym alkoholem łyżka miodu łyżka śmietany kremówki 30% Dekoracja: wiórki z deserowej czekolady, można je zrobić używając np. noża bądź obieraczki do warzyw. Dodatkowo potrzebne będą: szklanka do rozpuszczenia żelatyny, 2 miseczki  garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka do mieszania

KreatywnePiny
domowe lody truskawkowe 195

składniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: rożki waflowe wykonanie: Truskawki blendujemy. W kąpieli wodnej ubijamy jajko z żółtkiem oraz cukrem na puszystą i kremową masę. Następnie zestawiamy z ognia i ubijamy jeszcze(...)Śmietankę ubijamy na sztywno. Zmiksowane owoce dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do prostokątnego pojemnika, zamykamy pokrywką i wstawiamy do zamrażalki na ok. 5 godz. lub na noc. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażalki na ok. 15 – 20 min., aby łatwiej było nam serwować

Domowy Smak Jedzenia
Mini pavlove z borówkami 194

pieczenia. Składniki: 100 ml białek(zimnych) szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka cukru brązowego  0,5 łyżeczki octu  Krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 150 g dżemu z jagód leśnych Nasza Chata borówki amerykańskie Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas(...)godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez całą noc. Krem: Serek mascarpone rozmieszać. Dodawać po łyżce dżemu i mieszać do momentu połączenia się składników. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszając połączyć składniki. Krem włożyć na około pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu za pomocą szprycy cukierniczej rozprowadzić na bezach

Ala piecze i gotuje
Deser z galaretek - kolorowy deser 264

Deser z galaretek - kolorowy deser 2 galaretki truskawkowe  1 galaretka cytrynowa  40-50 dag mrożonych truskawek  300 ml kremówki + łyżka cukru pudru  podłużne biszkopty Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam aby zastygła. Truskawki wsypuję do miski, jeśli są posklejane to je oddzielam. Zalewam je gorącymi galaretkami truskawkowymi, rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku(...)Mieszam co jakiś czas. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Do pucharków nakładam warstwami zastygnięte galaretki, (wcześnie pokrojone )na spód więcej truskawek. Potem bita śmietana, cytrynowa galaretka , też ja kroję na kawałki, troszkę czerwonej. Na wierzch bita śmietana, kolorowa posypka i biszkopty. Podaję od razu . Zachęcam do przejrzenia gazetki

Takie tam pichcenie
Tort malinowy 147

masła 2 łyżki ekstraktu z wanili 6 dużych jajek 380g drobnego cukru (dałam cukier puder) 175g mąki pszennej 6 łyżek kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa malinowa 250ml śmietany kremówki 30% 125g malin (dałam mrożone, odsączone) 1 śmietan-fix Polewa 200ml śmietany kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 1 łyżka golden syropu Zaczynamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tarta z malinami 153

miękkiego masła 50g cukru  (oryginalny przepis cukier puder) 1 jajko 1 łyżka gęstej smietany lub jogurtu naturalnego (oryginalny przepis woda) szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki 30% lub 36% fix do bitej śmietany (ze względu na upał, dodałam) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duże opakowanie malin Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy(...)wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W kąpieli wodnej ropuszczamy czekoladę i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudrem. Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone i trochę go mieszamy aby nie był zbity. Dużą łyżkę serka przekładamy do przestudzonej czekolady i dokładnie mieszamy - pierwsza masa gotowa. Do pozostałego serka dodajemy ubitą śmietanę i łyżką delikatnie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Słodkie śniadanie: Placki z ananasem 208

Połączenie kokosa z ananasem brzmi całkiem dobrze, smakuje również. Szybkie placki na śniadanie. Fajnie wyglądają, świetnie smakują. Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 1 szklanka kremówki ( śmietana 36%) 1/2 szklanki soku z ananasa (z puszki) 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 6 łyżek wiórków kokosowych 12 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia W dużej(...)misce mieszamy kremówkę z sokiem ananasowym, olejem i jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Miksujemy i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Kładziemy na rozgrzany olej porcję ciasta i na każdym placku plaster ananasa. Placki z obu stron smażymy na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Oryginalny przepis pochodzi

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tort dacquoise z orzechami i daktylami 283

cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Ale-raj 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Krem 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajmakowej  0,5 szkl orzechów włoskich 10 daktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle orzechy włoskie mięta Przygotowanie: Blaty bezowe(...)stopni i piec przez około 2 godziny. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika, zostawić blaty bezowe w piekarniku na całą noc. Krem: Ser mascarpone wymieszać z kajmakiem. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać porcjami do masy z mascarpone i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym i przykryć drugim blatem. Na wierzchu

Ala piecze i gotuje
Torcik malinowo-arbuzowy 173

łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki do pieczenia Kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego Dodatkowo: 20 dag malin 30 dag arbuza (bez pestek) 350 ml śmietany kremówki 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 100 ml wody 1 gorzka czekolada 0,5 tabliczki białej czekolady 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać(...)upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Arbuza pokroić w kosteczkę. Czekolady zetrzeć na tarce i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, rozpuścić i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem, startą czekoladą, cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać żelatynę. Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i odstawić do stężenia (najlepiej przygotować ją wcześniej żeby delikatnie stężała

VioletoweKucharzenie
Ciasto ,,Pszczółka" 205

będzie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto: 6 jajek szklanka cukru 100 g masła 3 łyżki miodu 170 g mąki. 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g słodkiego mleka skondensowanego 4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie:  Zaczynamy od zrobienia ciasta miodowego. W rondelku na małym ogniu topimy masło, cukier i miód(...)płat na dwie równe części, musimy mieć cztery równe płaty ciasta.  Kiedy ciasto będzie już gotowe, upieczone i podzielone, zabieramy się za przygotowania kremu. W misie ubijamy śmietanę kremówkę z mlekiem skondensowanym prawie na sztywno przez ok. 2 min. Następnie dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wrzątku żelatynę i kakao, i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywny krem przez

Kuchnia Łukasza
Trufle czekoladowe 257

czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 100 masła 50 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka likieru Amaretto kilka łyżek kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekolady razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę i mieszać do uzyskania aksamitnej konsystencji. Przestudzić, wlać likier

Oryginalny smak
Ciasto kajmakowe 228

opakowania herbatników z lidla) puszka masy kajmakowej 2 budynie waniliowe (każdy na 0,5 l mleka) 3 szklanki mleka kostka miękkiego masła (takiego w temperaturze pokojowe) 400 ml śmietanki kremówki Odrobinę kakao do posypania wierzchu Przygotowanie kremu:  2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka (najlepiej takiego, w którym potem będziemy mogli miksować budyń na krem) i zagotowujemy. W połowie(...)warstwę herbatników. Na to połowę przygotowanego kremu budyniowego. Ponownie herbatniki. Teraz całą masę kajmakową. Herbatniki. Pozostałą część kremu budyniowego. Ostatnia już warstwa herbatników. Na samą górę wykładamy ubitą śmietankę kremówkę (ja polecam to zrobić bez cukru pudru ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie), którą posypujemy kakaem. Ciasto jest już prawie gotowe. Teraz wystarczy wstawić je na kilka godzin (najlepiej na całą

Jedzeniomania
Deser "Piwny" 229

około 8 porcji) 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka pomarańczowa lub truskawkowa (z truskawki wyjdzie ciemniejszy kolor, jednak ja taką wersję zrobiłam. Efekt widoczny na zdjęciu) 400-500 ml śmietanki kremówki woda  Do zrobienia galaretek potrzebne będzie 1,5 l wody, jednak polecam dać 1 szklankę mniej (zwłaszcza w okresie letnim). Galaretki robimy według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestygnięcia(...)górze miejsce na piankę). Wstawiamy wszystkie galaretki do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretki są stężałe, rozmiksowywujemy na drobno galaretkę, którą przeznaczyliśmy na bitą śmietanę. W osobnej misce/garnku ubijamy kremówkę, a następnie dodajemy ją do roztrzepanej galaretki. Wszystko mieszamy dokładnie (jednak tak aby nam się masło nie ubiło). Na stężałe galaretki wykładamy naszą "piankę" i wstawiamy na trochę do lodówki

Jedzeniomania
Maślano - kremowe purée ziemniaczane z szybkowaru 181

Uwielbiam purée ziemniaczane za jego maślano - kremowy smak. Robię je tak często, że nawet nie zastanawiam się nad proporcjami. Dodaję masło i śmietanę kremówkę (lub mleko) tak długo, aż uzyskam oczekiwaną konsystencję i smak. Nie ma w tym żadnej filozofii - kochani, każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wersja mniej kaloryczna: użyj gorącej wody zamiast(...)MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki Na 5 ziemniaków użyj około 2 łyżki masła i ok. 50 ml śmietany lub mleka. ziemniaki, ilość dowolna masło - poporcje jak powyżej śmietana kremówka 30% (bez konserwantów) lub mleko tłuste 3,2%, ewentualnie odtłuszczone, podgrzej (ma być bardzo gorące, ale nie wrzące) - poporcje jak powyżej sól zioła np. zielona pietruszka - opcjonalnie Przygotowanie  ugotuj ziemniaki

Szybko Szybkowar
Idealny tort czekoladowy z karmelem, solą morską i prażonym sezamem. I konkurs dla kochających czekoladę. 292

morską  1  łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki zimnej wody 230 g czekolady Lindt Excellence z karmelem i solą morską 6 łyżek mleka 2 jajka 360  ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje przełożyć do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Lekko(...)prażonym sezamem 1  łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki zimnej wody 230 g czekolady Lindt Excellence z ziarnami prażonego sezamu 6 łyżek mleka 2 jajka 360  ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje przełożyć do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania