ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:55/134)

Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 217

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu :) Wszystkich naszych Czytelników zapraszamy świąteczny konkurs :) Gotuj z Wielbłądami(...)zależności od pojemności Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru  1/3 szklanki mleka,   40 dag margaryny 1 jajko, 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych 1 łyżeczka kakao, 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 50 gramów rodzynek 30 gramów posiekanych orzechów masło i mąka do wysmarowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
włoskie ciasteczka z migdałami, czyli cantuccini 201

szkl. mąki pszennej (zależy od wielkości jajek) 1 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z jednej umytej i sparzonej cytryny PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć na jasną i puszystą masę, dodać cukier łyżka po łyżce nadal miksując. 150 g migdałów drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Pozostałą część pokroić na połówki (w poprzek). Mąkę przesiać(...)ciasto popęka). Po tym czasie ciasto wyjąć, przełożyć na deskę do krojenia i ostrym nożem pokroić pod skosem na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć ciastka na blachę i opiekać każdą stronę w 160º po 10 min (czyli w sumie dodatkowe

zabawa smakiem
Mega Ciastka z Masłem Orzechowym i M&M`s 266

potem jeszcze raz, i jeszcze i jeszcze. A jak już powiesz sobie dość, nie piekę ich więcej, to wtedy przyjdą Twoje dzieci i spytają "mamo, kiedy upieczesz te ciastka?". U mnie tak to wygląda. Chcesz sprawdzić jak to wygląda u Ciebie? Upiecz raz, tak na próbę ;) Sprawdź reakcję domowników :) To wszystko przez to, że kiedyś szwędałam się po necie(...)cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) 50 g cukru białego, drobnego do wypieków 185 g masła orzechowego (ja zawsze robię na domowym, a wykonanie go to kilka chwil) 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  (też używam domowego) 1/2 łyżeczki sody 160 g mąki pszennej 40 g płatków owsianych ok. 150 g M&M`s (ja zawsze dodaję

Blondynka Gotuje
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 180

roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko.  Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze do wystudzenia

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 180

roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko.  Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze do wystudzenia

Kuchnia w opałach
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 228

mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka

Karo in the Kitchen
Eklerki. 166

dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy podłużne ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Rumiane ciastka wyjmujemy z piekarnika, po przestudzeniu przecinamy

Rozpustne gotowanie
Torcik sernikowy z truskawkami 396

ciastek zbożowych 3 łyżki masła Ciastka rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Delicious Titbits
Ciasteczka z niespodzianką 103

przepis. Składniki: 420 g mąki pszennej 3 jajka 120 g cukru pudru 3 łyżeczki oleju 3 łyżeczki wody Przygotowanie: Na początku warto przygotować karteczki , które chcemy ukryć w ciasteczkach. Trzeba je pociąć w wąskie paseczki i poskładać tak, by zmieściły się wewnątrz. Jeśli chcemy, by wiadomość pokazywała się zaraz po złamaniu ciastka, należy oba brzegi pozwijać tak, by napis

Za drzwiami kuchni
Pączusie orzeszki 178

minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać za pomocą małego kieliszka bądź foremki do ciastek małe kułeczka. Wrzucać na rozgrzany olej

KreatywnePiny
Wuzetka 193

teorie: pierwsza z nich mówi, że nazwa ciastka wzięła się od warszawskiej trasy W-Z, czyli wschód-zachód. Druga głosi, że jest to "wypiek z kremem" - "WZK". Jaka jest prawda? Nie mam zielonego pojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :)   Składniki: Ciasto: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dżemu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Big chocolate cookie 106

kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować? Składniki:280 g mąki100 g cukru100 g czekolady1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki kakao1 łyżka mąki ziemniaczanejjajko1/3 szklanki olejuSposób przygotowania:Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy

Słodkie Przyjemności
Zimowy sernik z żurawiną 187

Idzie zima! Śniegu za oknem wprawdzie jeszcze nie widać, choć wydaje mi się, że pozostaje to kwestią czasu. Ale w mojej kuchni już panuje zimowo-świąteczna

Food Square
Ciasteczka owsiane 280

misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Pod koniec blaszkę można przenieść na wyższy poziom aby ciastka się zarumieniły. Ciasteczka owsiane

Czarnawisienka