ciastka ciasteczka - 1000 przepisów (strona:30/67)

Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 213

Bardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej.  Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie.  Przepis na własnie takie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasteczka z makiem 212

Jeszcze jedna propozycja na kruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy.składniki:200 g masła lub margaryny360 g

Monia miesza i gotuje
Janek Tym i ciasteczka 229

ciepłym ciastkiem prosto z blachy. Idealne do porannej kawy. CIASTKA Z TYMIANKIEM, CZEKOLADĄ I SOLĄ MORSKĄ (przepis zaczerpnięty z tej strony ) 115g masła (w pokojowej temperaturze) 130g brązowego cukru 1 jajko 220 mąki 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100g ciemnej czekolady około 10 gałązek świeżego tymianku sól morska do posypania ciasteczek Czekoladę(...)porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze, żeby stwardniały. Ciastka przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste

les mirabelles
Pączki hiszpańskie 272

Wybierałam się na imprezę urodzinową i chciałam na nią przygotować pączki z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku… ale oczywiście zamiast przygotować normalne pączki wymyśliłam sobie

UgotujmyTo.pl
PYSZNE CIASTECZKA ŻYTNIE, PEŁNOZIARNISTE Z DODATKIEM PESTEK DYNI 205

Pyszne żytnie ciasteczka z dodatkiem chrupiących pestek dyni. Idealne jako przekąska, na zdrowe drugie śniadanie do szkoły, do pracy, ale również jako dodatek do kawki lub herbatki. Nas zauroczyły swym smakiem i super chrupiącym wnętrzem. Ciasteczka bez pszenicy, bez dodatku cukru, moje również bez laktozy- używam masła z ukwaszonej śmietanki (białko mleka już jest). 100% pełnoziarnistej żytniej mąki, syrop(...)lodówce. Zapełniamy drugą blaszkę. Pierwszą wyjmujemy z lodówki, na jej miejsce wstawiamy drugą. Schłodzoną blaszkę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.15 minut, na termoobiegu (ja piekłam 14 minut).  Po schłodzeniu możemy się delektować pysznymi, zdrowymi ciasteczkami :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Czas rozdać ciasteczka 172

kiedy każdy pierniczy, trochę z determinacji- żeby podarunek był związany z naszym ogrodem. A jest bardzo. Otóż do zrobienia tych ciastek użyłam konfitury fiołkowej i płatków róży w cukrze . Przetworów robionych własnoręcznie, z kwiatów z naszego ogródka. A ciasteczka słodkie, maślane i niezwykle aromatyczne. W sam raz do zimowej herbaty i dobrej książki albo serialu. Teraz czas na obiecany(...)wyrabiamy ciasto do otrzymania zlepionej kuli. Kulę chowamy na kilkanaście minut do lodówki, następnie z ciasta formujemy rulon i kroimy go na około półcentrymetrowe plasterki, które układamy na blasze. Ciastka pieczemy około 10-15 minut aż nabiorą ładnej złotej barwy.   I gotowe! Można się dzielić! A z kim? Z przyjemnością oznajmiam, że zwyciężczynią rozdawajki została mako!:) Gratulacje

les mirabelles
Babeczki śmietankowe z budyniem waniliowym 183

szanującej się cukierni. Nie znam nikogo kto by je zjadł chociaż raz i nie polubił. Pamiętam je z dzieciństwa tak samo dobrze jak ciasteczka baletki . Dzisiaj już niestety nie wszędzie można kupić takie klasyczne, zwykle ciastka, ale przecież można upiec je sobie samemu w domu. Babeczki nie są trudne do przygotowania i nie wymagają dużych nakładów pracy ani środków

Smaczna Pyza
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 206

się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus od firmy Fresano(do nabycia tutaj), zwany też zbożem XXI wieku, który robi obecnie dietetyczną furorę. Dlaczego? Wszystko

peanutbuttermonster
Chruściki i faworki pierogowe 189

przytrzymać ze 2 sekundy.Zrobić tak 3 – 4 razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymywać ciastko) rozchylać warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie  zdążą się

Moje domowe kucharzenie
KRUCHE CIASTECZKA Z ORZECHAMI, IDEALNE DO KAWY 391

przepis na bardzo kruche ciasteczka z orzechami, które idealnie osłodzą jesienne spotkania przy kawie. Ciastkom możecie nadać dowolny kształt i użyć ulubionych orzechów lub grubego cukru. Ilekroć pomyślę o popołudniowej kawie czy herbacie, od razu przypomina mi się Hiacynta z serialu "Co ludzie powiedzą". Oglądaliście go? Herbatka była tam przedstawiona, jako największy z możliwych koszmarów uroczej sąsiadki

Przepisy Aleksandry
Beziki 124

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Bezy się kocha albo nie. Są dobre na każdą okazję. Pasują na co dzień, gdy potrzebujemy „odrobiny” cukru lub gdy …

My Blueberry Corner
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 272

porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie ciasteczka, przyduszając dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Misie. Ciasteczka maślane. 161

Najpierw misie zobaczyłam na Kukbukowym fan page'u. Były maleńkie, słodkie i takie do schrupania na raz. Trzymały w łapkach migdały i orzechy nerkowca. Był

bistro mama
Przepis na faworki (chruściki) 366

Nie jestem wielką fanką faworków i rzadko je robię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w

UgotujmyTo.pl