cukier, skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Całość miksujemy po 1 minucie dolewamy powoli ciepłą (ale nie gorącą!) czekoladę. Wymieszaną masę przelewamy na spód z ciastek. Formę z sernikiem przykrywamy folia aluminiową, aby wierzch si ę za ba rdzo nie zarumienił, wstawiamy ją do większej formy wypełnionej do połowy wodą i tak przygotowaną ca ł ość(...)minut. Pu upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie wylewamy na dno miski,a po zastygnięciu wycinamy z niej serduszka foremką do ciastek. Serduszkami oraz startą białą czekoladą dekorujemy sernik
Bon appetit mon amiemyślcie sobie, że skoro "Resztek", to nie wiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki(...)kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1 łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet(...)koniec budyń, mąkę i proszek wszystko razem wymieszane. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min w temp. 180* Gdy ostygnie przekrajamy na pół. DODATKOWO: Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą) Masa Michałkowa: 0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino) 250 g serka mascarpone 1 śmietan
Moje Słodkie PiekiełkoNa salonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamiksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy. Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą kremową tartę z dyni na kruchym spodzie z ciasteczek. Propozycja szybka do przygotowania i bardzo smaczna! Polecam! SKŁADNIKI: - 400 ml puree z pieczonej dyni - 3 łyżki miodu - przyprawy tj. cynamon, kardamon, odrobina chili - 4 duże jajka - 15 kruchych ciasteczek(...)łyżki masła (spód tarty) WYKONANIE: SPÓD: ciasteczka i masło zmiksuj mikserem na gładką masę, wylep nią dno formy do tarty MASA: - puree z dyni, zmiksuj z miodem, przyprawami i żółtkami - białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj - wyłóż na spód z ciasteczek - wstaw do pieca, pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni
SMYKWKUCHNIPyszneciasto o intensywnym smaku cytryny. Mąka ziemniaczana sprawia, że jest leciutkie i delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: spód: 1op ciastek maślanych 0,5 kubka orzechów włoskich 0,5 kostki masła nadzienie: 3 tabliczki dobrej jakości czekolady- 2 mleczne i 1 gorzka 1 kubek śmietanki 36% 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 3 jajka Przygotowanie: przygotowujemy spód: ciastka blendujemy z orzechami, masło roztapiamy, dodajemy do okruszków, mieszamy przekładamy do formy na tartę
Luźna KuchniaKolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 150 g miękkiego masła; 2/3 szklanki białego cukru; 1 jajo; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Skórka starta
Gospodyni MiejskaDzisiaj zapraszam na włoskie cantuccini (zwane również biscotti di Prato) - kruche ciasteczka z grubo siekanym migdałami. Cantuccini są słodkie i bardzo aromatyczne. Je się je zazwyczaj zanurzając w kawie. Cantuccini przechowujemy w szczelnej puszce, dzięki czemu pozostają chrupiące. Mnie zauroczyły od pierwszego chrupnięcia. A te pierwsze, które jadłam, były kupione w sklepie. Domowe są o niebo lepsze :) Składniki (jedna blacha(...)ciasteczek): 150 g migdałów 250 g mąki 150 g cukru 2 czubate łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 25 g masła 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 duże jajka Wykonanie: Połowę migdałów drobno siekamy, połowę kroimy tylko na pół. Tak przygotowane migdały wsypujemy na suchą patelnię i chwilę prażymy
Smak mojego domu700g twarogu śmietankowego (twaróg zmielony trzykrotnie) 400g serka homogenizowanego waniliowego 150g cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wrzątku 100g draży jogurtowych 2 galaretki wiśniowe 300g ciastek pełnoziarnistych 130g miękkiego masła Ciastka rozkruszamy, mieszamy z miękkim masłem na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na 30 minut
Gotowanie i blogowanieTen przepis polecam wszystkim, którzy nie przepadają za pieczeniem lub nie mają na to czasu a dobre ciastko zjeść lubią :) Prosty i sprawdzony. Wiśnie naturalnie
Maślane ciasteczkowieczór dla dwojga jak i spotkanie przy kawie. W końcu każdy skusi się na małą, czekoladową kulkę :) Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 100 g mascarpone 200 g ciasteczek (użyłam owsianych z dodatkiem żurawiny) 1 łyżeczka cukru z wanilią kolorowe posypki Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Jedną tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W miseczce wymieszać ciasteczka, cukier(...)wanilią i roztopioną czekoladę. Przygotowaną masę wstawić do lodówki na około 1 godzinę (ciasteczka zmiękną, a sama masa lekko stwardnieje). Następnie uformować 20 kulek. Druga czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu zanurzać trufelki w roztopionej czekoladzie. Przygotowane trufelki udekorować kolorową posypką i wstawić do lodówki. Przed podaniem każdą trufelkę przełożyć na małą papilotkę. Podawać mocno schłodzone. Pomysł
Ugotowaćtylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek delicja
Monia miesza i gotujeupiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu 200 ml śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek(...)rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie przecieram przez drobne sito a pestki wyrzucam. Puree jeżynowe mieszam z galaretką. Studzę. Ciastka miksuję w malakserze z rozpuszczonym masłem do momentu aż uzyskam jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku. Wykładam na spód blaszki, mocno ugniatam i umieszczam w lodówce na kilka minut
Mango Papajamasę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem lub tak jak ja - tłuczkiem do mięsa.) Piec około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce piekarnika i opcjonalnie przełożyć ulubionym dżemem
Di gotuje