się płynny. Jeśli sam w sobie jest za rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę pektyny, wymieszać gotowa kilka minut. Dżem ostudzić, żeby nie był gorący. Na środku każdego ciastka wyłożyć pół łyżeczki dżemu, przykryć ciastkiem z dziurką, delikatnie docisnąć żeby ciasteczka się skleiły. Włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia dżemu. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego
Obiad gotowyukładałam je na blaszce z wyposażenia piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Pierniczki piekłam ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu ciastka od razu wyjmowałam i przekładałam na metalową kratkę, gdzie sobie stygły. Po upieczeniu pierwszej części pierników, zabrałam się za drugą część ciasta, postępując identycznie jak z pierwszą. Gdy pierniczki wystygły(...)podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam ok 2 minuty i wymieszałam ją na jednolitą polewę. Czekoladą posmarowaliśmy połowę pierniczków, używając do tego pędzelka silikonowego. Polane ciastka dzieci posypywały posypkami cukrowymi. Około jedną łyżeczkę soku z cytryny utarłam z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Lukier przełożyłam do foliowego rękawa cukierniczego, odcięłam końcówkę i polukrowaliśmy drugą
Waniliowe ImprowizacjeŚwiąteczne kruche ciasteczka Składniki 2 szklanki mąki krupczatki szklanka mąki ziemniaczanej 200 g masła szklanka cukru 5 żółtek cukier wanilinowy lukier, stopiona czekolada do dekoracji Wykonanie : Mąkę przesiać przez sito, wymiesza z cukrem . Dodać posiekane zimne masło i żółtka. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pól godziny do schłodzenia. Po schłodzeniu ciasto wałkować(...)grubość 5 mm, podsypując mąką. Wykrawać różne kształty i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 190 stopni aż się zarumienią ok 10-15 minut. Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem lub stopiona czekoladą, można też posypać cukrem pudrem. Artykuł Kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaDziś znowu troszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗. Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego(...)kratce. Składniki kremu umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Dodajemy mielone orzechy i odstawiamy do przestudzenia. Gdy krem zacznie gęstnieć przekładamy nim ciastka
Kulinarne przygody GatityPrzygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy lub migdały, margarynę (najlepiej Ramę, bo jest miękka i lekko słona), cukier puder szybko zagniatamy na ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, a potem wycinamy foremkami różne kształty. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok.12-15 min. w 180 stopniach. Upieczone ciastka obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem
Bon appetit mon amieObłędny i puszysty krem chałwowy 💙 z dodatkiem chrupiących ciastek i borówek. Dla mnie hit zdecydowanie i polecam spróbować go chociaż raz w życiu (chociaż myślę, że na jednym razie się nie skończy! 🤪). WSKAZÓWKI: Opcjonalnie dodaj do deseru borówki i sezam - bardzo pasują :) Jeżeli chcesz mieć bardzo, bardzo "chałwowy" mus możesz dodać więcej tahini lub do gotowego musu dodać pokruszoną(...)śmietanki 30% 50 g czekolady białej 2 łyżki mleka 3 łyżeczki cukru pudru (może być np. z erytrolu lub ksylitolu) 3 łyżki tahini (pasta sezamowa) Dowolne bardzo chrupiące ciastka (idealne będą cantucci) Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę z mlekiem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na "bitą śmietanę". Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i tahini. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy masę
CzarnawisienkaOsobiście najbardziej smakują mi ciasteczka z gorzką czekoladą, dlatego moim kolejnym pomysłem na wasze smakołyki świąteczne są właśnie one. Jak zapewne zauważyliście, uwielbiam ten rodzaj ciasteczek, są one według mnie najlepsze… bo kto nie lubi rozpływającej się w ustach czekolady? Amerykańskie ciasteczka z gorzką czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikOsobiście najbardziej smakują mi ciasteczka z gorzką czekoladą, dlatego moim kolejnym pomysłem na wasze smakołyki świąteczne są właśnie one. Jak zapewne zauważyliście, uwielbiam ten rodzaj ciasteczek, są one według mnie najlepsze… bo kto nie lubi rozpływającej się w ustach czekolady? Amerykańskie ciasteczka z gorzką czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikProsty przepis na ciasteczka z marmoladą, które przygotujesz w kilka chwil. Idealne na święta lub do kawki. Składniki: 2 szklanki mąki pół kostki margaryny Kasi 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiać przez sito potem posiekać z margaryną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wałkiem rozwałkować placek wykrawać ciasteczka w dowolnym(...)kształcie tylko żeby jedne były całe a druga porcja z dziurką. Po upieczeniu ciasteczka całe smarujemy marmoladą przykrywamy ciasteczkiem z dziurką posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Autor przepisu: Anna Głowacka Artykuł Ciasteczka z marmoladą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyKruche ciastka z serem – kruche pierożki z serem ze skórką pomarańczową. Upiekłam ciastka w formie pierogów, ale można zrobić rogaliki, lub dowolny kształt. Ciasto : 2 żółtka, 200 g mąki pszennej, 130 g masła, 60 g cukru pudru, nadzienie : 200 g sera białego, 1 żółtko, 100 ml cukru pudru, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 – 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
królestwo garówCiasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką. :) To taka anegdota z amerykańskich filmów, kiedy zostawiamy ciasteczka na kominku. Kto wie może rzeczywiście Mikołaj się częstuje. Porcja na 40-50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek) Składniki: 450 g mąki 2 żółtka(...)wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu i posypujemy migdałami. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Obserwuj je jak się zarumienią to gotowe ( wszystko zależny
Niezły Młynekpistacjowy. Kupiłam pistacje, białą czekoladę i zgodnie z przepisem powstał słoiczek kremu. Na pieczenie tortu, zabawę w ubijanie masy śmietankowej, nie miałam czasu. Ale mój krem musiał znaleźć zastosowanie. Ciasteczka. Miękkie, szybkie w wykonaniu korzenne ciasteczka. Z golden syropem, który kupiłam celem przetestowania ( że też wcześniej nie wpadł mi w ręce.. jest pyszny ). Wprawdzie korzenna nuta delikatnie zdominowała posmak(...)wyjadać go łyżeczką, palcem, nożem, bo jak już się zacznie.. Łyżeczka zapewne zawiera pakiet kalorii, równy dwóm panierowanym kotletom. Więc krem bezpiecznie czeka na zastosowanie, czas na ciasteczka. Składniki: 180 gram mąki 60 gram masła 1 jajko - rozbełtane 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy piernikowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki golden
Kronika Piekarnikasię gościem. Długa droga przede mną, ale mam nadzieje, że ludzie z którymi od niedawna się poznaję, rozmawiam, dzielę tych kilka godzin dziennie, będą .. tacy jak dotąd. A ciasteczka cytrynowe.. to tylko ciasteczka, ale warto dzielić się tym, co pyszne. Były pyszne! Jeśli przed Wami momenty, które chcecie umilić innym, lub też sobie, zwykłym ciepłym i słodkim gestem(...)szklanki drobnego cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny spora szczypta soli cukier puder do obtaczania ciasteczek Wykonanie: Roztapiamy w rondelku masło, zestawiamy z ognia i wrzucamy do niego połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż zupełnie się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Jaja ubijamy z cukrem
Kronika PiekarnikaCiasteczka delikatnie orzechowe, do chrupnięcia na raz. Oblane lukrem cytrynowym zyskują i na wyglądzie i na smaku. Mogą leżakować w słoiku kilka dni, nie twardnieją, nie miękną. Stan niezmienny od chwili wyciągnięcia z piekarnika, do opróżnienia puszki lub słoja. Nie wiem, czy wysychają, bo jak to herbatniki, suche być powinny. Jeśli nie przepadacie za orzechami - pomińcie je. Jak na kruche(...)ciasteczka, nie zawierają w sobie zbyt dużo masła. Dzięki zawartości mleka i alkoholu, zaliczyłabym je w zasadzie do kategorii chrupiących herbatników. W zasadzie powinny być upieczone w formie wycinanych ciasteczek z ciasta rozwałkowanego na grubość 2 - 3 mm. Ja wierząc w potencjał zagniecionego i schłodzonego odpowiednio ciasta, poddałam go odrywaniu, rolowaniu, turlaniu i zlepianiu w kółeczka. Sprawdziło się, o czym
Kronika Piekarnika