ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów

Ciasteczka orzechowo-kakaowe 181

struktura jest wyjątkowo delikatna i krucha. Spora ilość orzechów włoskich nadaje ciasteczkom smak głównie orzechowy, choć dodatek kakao jest również wyczuwalny. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g orzechów włoskich 60g domowego cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki (60g) majonezu 2 łyżki(...)składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez - wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na 20 części - każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - blachę z ciasteczkami schłodzić przez około 1 godzinę - schłodzone ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii 275

świąteczne ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii Przygotowałam dla Was 3 bardzo różne przepisy na świąteczne ciasteczka: melomakarona  - greckie ciasteczka maczane w słodkim syropie i posypane orzechami włoskimi montecados - hiszpańskie ciasteczka migdałowe, delikatne i kruche sassanelli - włoskie ciasteczka rodem z Apulii, z aromatem cynamonu, goździków i czerwonego wina. Zerknijcie do przepisów, aby przeczytać więcej na ich temat. Takie ciasteczka(...)wyrazistą Monini GranFruttato, której świeży owocowy zapach oraz przypominający migdał smak wyjątkowo pasowały mi do tych ciasteczek.  Melomakarona - Świąteczne ciasteczka z Grecji z miodowym syropem i orzechami włoskimi Melomakarona to ciasteczka tradycyjne przygotowywane w Grecji w okresie Bożego Narodzenia. Smakują cytrusami i cynamonem. Są bardzo słodkie i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom baklavy czy innych greckich specjałów

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi 157

Orzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc nic dziwnego, że te ciasteczka są jednymi z wielu, które uwielbiam oraz wypiekam co jakiś czas od bardzo dawna! Są bardzo delikatne, kruche i wręcz rozpływają się w ustach, a ich orzechowo-maślany zapach już niesamowicie kusi podczas mieszania(...)składników. Możecie je przygotować na dwa sposoby, czyli jak ja wałkować i wykrawać różne kształty lub formować kuleczki - delikatnie je spłaszczając. To kto ma ochotę na takie kruche ciasteczka z orzechami włoskimi? (około 1 duża blacha z piekarnika) 80g orzechów włoskich (bez łupinek) 125g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 125g masła 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego Orzechy należy

Di gotuje
Czekoladowe jeżyki bez pieczenia 154

Przepis na te ciasteczka bez pieczenia znalazłam na  blogu Smakocie i łakocie. Postanowiłam dodać od siebie jeszcze orzechy włoskie. Ciasteczka wszystkim smakowały, jednak następnym razem gdy będę je robić zaleję wrzątkiem na minutkę płatki owsiane, by były bardziej miękkie. Składniki::1,5 szklanki płatków owsianych,3 łyżki kakao,100 g margaryny,9 łyżek cukru pudru,4 łyżki miodu(...)rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder, miód i kakao. Mieszamy by składniki się połączyły podgrzewając na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy płatki owsiane i orzechy włoskie. Mieszamy i nakładamy łyżką ciasteczka na papier do pieczenia. Zostawiamy do stwardnienia, najlepiej na całą noc. Jednak można podjadać już wcześniej

Aga w kuchni
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 117

Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że Wam posmakowała Jeśli jeszcze jej nie zrobiliście, zróbcie koniecznie. Taka masa jest idealna również do innych wypieków np. świątecznych lub jako alternatywa dla dżemu. Ciasteczka po upieczeniu są kruche, ale po kilku godzinach(...)przez około 10 minut. Ostudzić i przełożyć masą figowo-orzechową. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Ci ę zainteresować: → Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe → Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji → Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina → Pasta figowa z orzechami włoskimiCiasteczka brownie z migdałami i amaretto

Oryginalny smak
CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE 112

wzbogaciłam je o orzechy włoskie. Ciasteczka te długo zachowują świeżość i są miękkie. 1-2 ciasteczka do kawy czy z kubkiem mleka, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.   SKŁADNIKI 100 g masła, 3,5 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 60 g mąki pszennej, 20 g mąki krupczatki, 7 łyżek płatków owsianych , 60 g orzechów włoskich zmielonych, 1 łyżeczka proszku

słodki bratek
Czekoladowe ciastka z orzechami 103

obtaczanie ciastek w cukrze pudrze, no i zamiast pekanów użyłam orzechów włoskich. Ciasteczka są wilgotne, mocno czekoladowe, delikatne. Sprawdziły się w pierwszym tygodniu szkoły. Print Czekoladowe ciastka z orzechami Delikatne czekoladowe ciastka z orzechami i bananem w sam raz do szkolnej lunchówki Keyword ciastka, czekolada, czekoladowe ciastka, orzechy Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Odpoczywanie ciasta 2 hours(...)może być trzcinowy albo biały 1 jajko 130 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao szczypta soli 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 banana rozgnieciony 150 g orzechów włoskich Instructions W misce umieścić masło z cukrem i zmiksować przez kilka minut aż masło zbieleje, dodać jajko zmiksować. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem, solą i kakao. Dodać

Cooking for Emily
Kokosanki owsiane 408

dokładnie wymieszać - blachę wyłożyć papierem do pieczenia - do miseczki nalać zimną wodę, dłonie maczać w wodzie, ułatwi to formowanie ciasteczek - z masy formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka układać w odstępach od siebie na blasze - blachę z uformowanymi ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 20-25 minuty lub do lekkiego zrumienienia - ciasteczka przechowywać

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka kokosowe 160

planie zjeść ich więcej, lub chcę je komuś podarować to zwiększamy ilość składników. Nie mylcie tych ciasteczek z kokosankami, które piekę w formie kuleczek wielkości dużego orzecha włoskiego, ciasteczka z tego przepisu są płaskie, takie mają być. Idealne do podjadania przy kawie. Polecam gorąco. Kokosowe ciasteczka, przepis na 15 sztuk: 60 g wiórków kokosowych 25 g masła 1/3 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser orzechowo-karmelowy 242

Prosty deser na bazie serka mascarpone z dodatkiem sosu karmelowego, orzechów włoskich i ciasteczek. Czas na chwileczkę zapomnienia… Składniki (3 małe porcje): 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki orzechów włoskich 4 łyżki sosu karmelowego 80 g ciasteczek kakaowych Przygotowanie: Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, drobniutko posiekać i dodać 2 łyżki sosu karmelowego. Wymieszać. Serek mascarpone dokładnie wymieszać

Oryginalny smak
Rogaliki z makiem i orzechami włoskimi – idealne na Święta! 162

tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny Orzechowe rogaliki(...)trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki piecz 25 – 30 minut (zależnie od rozmiaru ciasteczek) w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po wystygnięciu rogaliki polej roztopioną gorzką czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego

Via Gusto
Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi 173

Słodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka(...)musu z dyni 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich 4 łyżki śmietany 30% 100 g czekolady deserowej Wykonanie: Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią. Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir. W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir

Mama Gotuje
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 116

łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, Nadzienie: jabłka 3 szt, cynamon 1,5 łyżki, Polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, mleko 2 % 3 łyżki, Posypka: orzechy włoskie 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z m ą k ą , to należy ciasto zagnieść(...)pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka. Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka

kulinarne odsłony pati
Kruche ciasteczka kukurydziane 96

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: malacukierenka.pl, uprzednio z książki: "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” (Reader’s Digest). Ciasteczka smakują rewelacyjnie - a ich smak można wzbogacić poprzez dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, bakali itp. składników. (około 30 sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka proszku(...)Obydwie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem. Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka można obtoczyć w cukrze. Całość ułożyć (zachowując około 3 cm odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Autorka piekła 12 minut

Di gotuje
ANZAC 132

ANZAC to pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe, które szybko znikają. Idealne w podróż, ponieważ długo zachowują świeżość. Składniki: 160 g płatków owsianych 160 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 140 g cukru pudru 200 g roztopionego masła 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Do miseczki wsypujemy płatki owsiane,  wiórki kokosowe, mąkę i cukier.  Wszystko mieszamy. Masło(...)niego dodajemy miód. Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody, wlewamy do roztopionego masła i miodu. Łączymy z suchymi składnikami. Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości