musiało to być coś czekoladowego i szybkiego w wykonaniu. Szybko sprawdziłam stan lodówki i kuchennych szafek. Miałam niewykorzystaną pulpę kokosową, której nie zawahałam się nie wykorzystać. Skoro chęć na czekoladę, to w składnikach musiał znaleźć się karob. Posłodzić ciacho postanowiłam bananem, dla lepszej konsystencji dodałam mąkę amarantusową, a dla wzbogacenia smaku - wanilię. I tak oto stworzyłam pyszne, zdrowe mini brownies(...)łyżeczki wanilii w proszku. Polewa z TEGO przepisu. Wiorki kokosowe do ozdoby. Wykonanie: Banana dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy w kształt ciasteczek grubości 1-2 cm na blaszkę do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 185 stopni. Po delikatnym wystudzeniu polewamy masą karobową i ozdabiamy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiumuszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą(...)najmniej 0,5cm grubości. Pierniczki podczas pieczenia mocno rosną, więc nie warto do ich wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej
Smakołyki Berenikispotkania dla Babek z Nowej Huty na których pokazałam jak wykonać proste owocowe desery, gofry oraz piernikowy deser - powstało moje piękne logo zaprojektowane przez Magdalenę Ziemiańską - upiekłam wiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam kilkanaście deserów i zrobiłam przy tym setki zdjęć - odpowiedziałam na Wasze komentarze umieszczane na blogu - nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać(...)babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 8. Szybka babka 9. Pieguski z czekoladą 10. Tort Marysieńka To był pracowity rok. A co przyniesie kolejny? To był pracowity rok. A co przyniesie kolejny
Mania WypiekaniaDacquoise (dakłas) to francuski deser, który zupełnie nie przypomina tortów z bezy francuskiej (jak np. Pavlovy ). Spody są niższe i nieco „ciągnące”. W smaku
CiastkozercySzyszki to szybki w przygotowaniu deser na zimno, na “jeden kęs”. Wykonasz go w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Szyszki
Zasmakuj KuchniZrobiło się chłodniej i od razu zachciało się nam deseru czekoladowego. Na szczęście wszystkie potrzebne składniki miałam w domu i po kilku minutach deser był gotowy
Moja kraina smakówspożywczych oznaczona kodem E 410), która znalazła zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym jako zagęszczacz żywności oraz stabilizator. Jest zamiennikiem kakao dla alergików. Używana do słodzenia żywności i jako substytut czekolady.( źródło ) Karob kupimy w sklepach ze zdrową żywnością (najłatwiej przez internet). Zwykle ma formę proszku. W dobrze zaopatrzonych sklepach ekologicznych można również dostać karobowe batoniki. Wypieki i polewy z dodatkiem(...)alkoholowych. ( źródło ) Wykorzystanie: ja dorzuciłam, ze znakomitymi recenzjami gotowego produktu, do kulek daktylowych ; ale najwyraźniej cudowny proszek można wykorzystać w wielu innych przepisach, na przykład na domowa'Nutelle' , ciasteczka , brownies , czy pancakes
Lejdi of the housePrzekładane wafle to banalny, ale naprawdę pyszny sposób na zaspokojenie chęci na coś słodkiego, jak również smaczny pomysł na słodką przekąskę np. na imprezę- gdyż robi
Kraina Miodem Płynącaskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam pierniki,mogłabym je jeść praktycznie cały czas,trudno mi się im oprzeć.Nigdy nie wiem,na które się zdecydować więc zawsze jest ich sporo.M
Niespełnione zdolności kulinarneobtoczona masą pamiętamy aby dokładnie smarować miejsca styków między rurkami. i kłaść większą ilość masy na poszczególne warstwy. Całe ciasto ładnie obtoczyłam masą - dodatkowo ją wygładziłam i posypałam startą czekoladą - z pozostałości rurek - przycięłam je wcześniej aby były równe - zrobiłam kominek dla mojej chatki - czyż nie wygląda uroczo? Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin - najlepiej było(...)kolejnego dnia połączyć wszystko;-)- naprawdę nie sprawia problemów! Więc powodzenia!Ps. rurki genialnie smakują same - nawet bez masy więc myślę, że będę je w przyszłości piekła jako zwykłe ciasteczka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> w takiej nie 30 cm wersji a np 10 " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego
sierotka maRysia w kuchniBędąc na Cyprze, miałam okazje smakować różne orzechy i migdały w karmelu. Muszę przyznać, że bardzo mi to zasmakowało, a ostatnimi czasy przypomniałam sobie o tym
Smakowy RajMy mamy pączki, Amerykanie donuty, a Hiszpanie- churros. Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. To sprawia, że
Smakowity Blog KulinarnyTen przepis na sernik jest inny niż wszystkie które dotychczas robiłam. Ciasto ucierane i masa serowa dają w efekcie wypiek przenikający się trzema kolorami. Sernik wygląda
Słodki Blogskładniki na biszkopt: 3 jajka 55 g mąki 75 g cukru 20 g kakao 1 i 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka
Domowy Smak Jedzenia