ciasteczka pierniki - 782 przepisów (strona:28/53)

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 174

kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700gr mąki,2 jajka,przyprawa do piernika np.Kamis,0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka miodu płynnego,esencja waniliowa,2 łyżki gorzkiego kakao(...)dodałam dwie łyżki gorzkiego kakao. Włożyłam ciasto na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowałam na ok 3 mm ( można grubsze) podsypywałam trochę mąką,żeby się nie przylepiało i wykraiwałam foremkami ciasteczka. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam około 5-8 minut. Oczywiście można je przyozdabiać w zależności od smaków i gustów lukrem,posypkami,czekoladą inwencja dowolna. Pierniczki po upieczeniu

potrawyregionalne
Ciateczkowy pingwin z masła orzechowego 132

ciasteczkowy potwór pingwin z masła orzechowego. a)przed upieczeniem b) po Składniki na 2 blaszki ciasteczek ( nie, nie opłaca się robić ciastek na jedną blaszkę, nawet nie myśl o podzieleniu proporcji na dwa, ciastka się piecze by ich było dużo i by można się było nimi dzielić. Jak opłatkiem.) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka(...)piernika lub cynamonu. 3. Przesiej mąkę do osobnego naczynia.     Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj ją z mąką. 4. Dorzuć do gara z masą właściwą maślaną mąkę.     Zmiksuj bądź dokładnie wymieszaj. 5. Posiekaj drobno czekolady .     Dorzuć do masy. Nie miksuj.     Dobrze wymieszaj. 6. Nadaj ciasteczkom kształt jaki

Fiolka w kuchni
Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne 110

Ciasteczka korzenne to podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać

Tradycyjna Kuchnia
Kruche, korzenne ciasteczka : Grudniowe Wyzwanie Blogerek 136

swój ulubiony przepis i poszaleć.  Składniki : * szklanka mąki pszennej * pół kostki masła * 2 łyżki cukru pudru * 1 jajko albo samo żółtko * łyżka brązowego cukru waniliowego * łyżka przyprawy do piernika  Przygotowanie : Masło posiekać z mąką, dodać jajko i cukry z przyprawą. Zagnieść i odłożyć na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty. Słomką robić dziurki(...)mąką.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. Polukrować i ozdobić według własnego uznania.  W Grudniowym Wyzwaniu Blogerek - ciasteczka na choinkę wzięły udział dziewczyny z blogów: Paulina z bloga mojapasjasmaku   Monika z bloga papryczkaa  Magda z bloga only-my-simple-kitchen  Gosia z bloga daylicooking

Magiczne Życie Marty
Wykrawacz i Szablony do Ciastek i Pierniczków Birkmann 189

przykład w sklepie www.garneczki.pl ---->  Foremki, wykrawacze do ciastek i pierników (szablony) Birkmann Ile kosztuje? Ok. 45 zł. Ciekawostka! W tym sklepie znalazłam też podobny zestaw typowo wielkanocny, kształt wykrawacza jest owalny w kształcie jajka i szablony z motywami Wielkanocnymi ----------> Szablony do dekoracji ciasteczek BIRKMANN WIELKANOC 6 szt. Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Świąteczne pierniczki 214

cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu

Salonik smaków
Piernikowe choinki 3D 160

Składniki na 1 kg ciasta:3/4 szklanki jasnego miodu1 szklanki cukru125 g masła3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej500 g mąki pszennejDodatkowo:cukier puderbiała

Świat Ciasta
Świąteczne mini keksy 147

Dzień dobry!Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja

Pora coś zjeść
Ciasto z dyni 116

Ciasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej  250 g puree dyniowego  4 jajka 200 g cukru  3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Aromatyczne Podróże
Zdrowe pierniki pełnoziarniste 148

W końcu wcieliłam mój pomysł w życie ;) poczułam dziś magię świąt,wiem, że się pośpieszyłam, ale muszę wypróbować przed świętami parę wersji pierników ;) ja

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ozdoby z lukru królewskiego 160

Ostatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski

My Culinary Art
Świąteczne Pierniki 129

mąką ale nie za dużo ponieważ nadmiar mąki spowoduje ,że nasze pierniki będą za twarde. Ciasto owijamy szczelnie w folie spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia wyjmujemy nasze ciasto, kroimy na mniejsze kawałki, kawałki rozwałkujemy na około  2-3 mm i wycinamy pierniczki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp

W Moim Magicznym Domu
Likier piernikowy 9320

aromatyczny, że z powodzeniem możecie robić. Na rozgrzewkę i przy pieczeniu ciasteczek po jednym kieliszeczku jak znalazł. A i na prezent się nadaje, z pewnością osoba obdarowana się ucieszy. Składniki: 0,5 l kremówki 1 czekolada gorzka 100 g cukru pudru Emix 2 łyżeczki  przyprawy do pierników Emix 2 łyżki nutellii 200 ml wódki 100 ml spirytusu Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 236

kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić(...)wszystkim dzieciom. Nie musi być niedostępną damą, z powodu łatwo tłukącego się szkła i niebezpiecznych przewodów. Proponuję inny wariant świątecznej dekoracji- drzewko ustrojone na słodko. Moją smakowitą choinkę ozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła

Smakowity Blog Kulinarny
Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 345

Zapraszam do pieczenia!Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor:150 g melasy lub syropu klonowego110 g masła100 g cukru trzcinowego375 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki mielonych goździków*1/4 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną)+mąka do podsypywaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN+ CHŁODZENIECZAS PIECZENIA(...)Wycinamy foremkami różne wzory i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcecie wycinać bardziej skomplikowane wzory, róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni - do momentu zarumienienia brzegów. Studzimy, przekładamy do puszki. Najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego! :)*Jeżeli nie uda wam się kupić

My Culinary Art