ciasteczka kruche - 5126 przepisów (strona:274/342)

Danisze po mojemu 201

duńskiego. W Danii jest ono niezwykle popularne, można je kupić w każdej piekarni i cukierni; w mojej szkole robiliśmy je wręcz do znudzenia. Tym razem mam więc dla Was ciasteczka, które piekliśmy w szkole, z małym jednak twistem. Oryginały nazywają się spandauer , i, szczerze mówiąc, nie mam seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem(...)kolejnym poście), i, żeby ten smak uzupełnić, lukier wzbogaciłam o syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie jak oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę się przyznać, że wyjadałam je z blachy gorące, parząc sobie język i podniebienie, tak mi smakowały. Razem ze mną duńskie drożdżówki upiekły Mopsik , Panna Malwinna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 179

tworzyć takie ich smaki jakich nie ma w sklepie :-) Te dzisiejsze może są mało dietetyczne, w końcu mają sporo masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się(...)kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Czary - gary w kuchni
Ciastka z bratkami 154

ciastka, coś słodkiego, ciasteczka Ciastka polska, międzynarodowa Ilość: ok. 30 sztuk Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Ciastka kwiatki bratki Ciastka, którym trudno się oprzeć. Idealne na słodki prezent. przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 8-10 min czas całkowity: 1 godz. 25 min Składniki: 200 g mąki 100 g masła 75 g cukru pudru(...)masłem i cukrem pudrem do uzyskania drobnej kruszonki. Dodać żółtko, skórkę i sok z cytryny. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Kruche ciasto podzielić na 4 porcje. Pierwszą porcję rozwałkować na ok 4 mm (pozostałe w tym czasie przechowywać w lodówce). Wyciąć kółka, układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pełny talerz
Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami 256

mnie był to śliwkowy grzaniec) 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika: 200 g kruchych ciastek (u mnie były to te ) 50 g dowolnego delikatnego w smaku oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny(...)przez 60-70 minut. Możesz do piekarnia wstawić naczynie z wodą, dzięi czemu sernik mniej popęka i będzie bardziej kremowy.     Sernik udekoruj roztopioną czekoladą, śliwkami i pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego!                   Artykuł Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Cinnamon swirl apple slab pie 167

Widzieliście kiedyś takie cuda? Nietypowa szarlotka na kruchym cieście z zawijasami na wierzchu niczym cynamonki w ciasteczkowej wersji. Ja nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem tego ciasta teraz, gdy jesienne smaki jeszcze królują. Składniki Ciasto 5 szklanek mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 460 g masła, zimnego 14-16 łyżek zimnej wody (niepełna szklanka) Mąkę, sól i cukier wymieszać(...)cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka ekstraktu z wanilii Jabłka wymieszać w dużej misce z sokiem z cytryny, cukrem, mąką, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii.  Nadzienie do ciasteczek 4 łyżki miękkiego masła pół szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli W małej miseczce wymieszać miękkie masło z brązowym cukrem, cynamonem i szczyptą soli.  Dodatkowo

Słodkie inspiracje
PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE ) 222

Pyszne.  Mocno czekoladowe i mięciutkie za sprawą dodanego jogurtu. Przechowywane w metalowej puszce, nawet po tygodniu są tak samo kruche jak zaraz po upieczeniu.  Proste do wykonania.  W kilka chwil, bez użycia miksera otrzymamy małe pyszności.  Przepis możemy dowolnie wzbogacić np. o posiekaną białą czekoladę (tak zrobię następnym razem) czy np. o suszoną żurawinę.  Składniki(...)kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut

Walijskie Pichcenie
Sernik jagodowy 338

Jagodzianki są u mnie w sezonie na okrągło. Tym razem jagody wykorzystałam w inny sposób – upiekłam sernik jagodowy. Inspirowałam się tym z Moich Wypieków, jednak

Poezja smaku
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 224

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności.  Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej(...)folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut. Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!). Po wskazanym czasie

Kuchnia bezglutenowa
Placuszki z ricottą z musem malinowym 191

Placuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Batoniki owsiane z dżemem truskawkowym 226

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych; 200 g zimnego masła; 1 szklanka cukru trzcinowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gospodyni Miejska
Babeczki z masą budyniową i owocami 299

Składniki na spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy

Świat Ciasta
Szegediner (gulasz segedyński) – test garnka próżniowego Vacuum Pot Happycall 152

Dzisiaj zapraszam na szegediner , czyli gulasz segedyński , przygotowany w garnku próżniowym Vacuum Pot Happycall , który w ramach współpracy dostałam do przetestowania. Happycall to Koreańska marka, której

Oryginalny smak
Waniliowe ciastka z czekoladą 184

waniliowym aromatem. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson KUCHNIA. Przepisy z serca domu.Ciastka są duże - średnica około 8cm. Wyszło mi ich 20, piekłam je na 2 razy. Są kruche, twardawe i nieprzyzwoicie słodkie. Wykorzystałam zwykłe tabliczki czekolady, które są o wiele tańsze od pięknie uformowanych groszków czekoladowych i łatwiej je dostać. Poza tym, nie oszukujmy się, szanujący się łasuch(...)mieszając dosypywać mąkę. Na koniec pokroić czekolady w drobną kostkę, ok 5mm - nie więcej i wymieszać z masą.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formować na papierze do pieczenia ciasteczka o średnicy 5-6cm i 7mm wysokości w odstępach kilku centymetrów. U mnie ok 9 ciasteczek na blachę. Piec 15-20 minut aż brzegi się zarumienią. Nie przejmujcie się, kiedy

W kuchni wieczorem
Bezglutenowe ciastka z serem gorgonzola 159

blogu Giallo Zafferano postanowiłam zrobić w wersji bezglutenowej. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Ciastka są idealną jako przystawka,przekąska do wina czy piwa czy aperitif. Są kruche, lecz wilgotne z wyczuwalnym posmakiem gorgonzoli. Ciężko się nimi ‚tylko poczęstować’, a to niestety bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu czemu nie :)… Jak to się mówi: „raz nie zawsze(...)elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wysypanym mąką stole na grubość 1 cm. Wykrawaj małe ciasteczka. Ciastka układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotowane ciastka posmaruj śmietanką i posyp posiekanymi orzechami (ewentualnie posyp sezamem). Piecz 20 minut na złoty kolor. Wystudź

Kuchnia bezglutenowa