przepis a szybkie,pyszne i łatwe ciasteczka-grzebyki z marmoladą. Są idealne do kawki czy herbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną. SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek :) CIASTO -4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250 g masła lub margaryny -1 łyżka cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuimprezę Andrzejkową zdążymy jeszcze zrobić takie kruche i proste ciasteczka, zachęcam :) Składniki : 200 g kwaśnej śmietany 2 i 1/2 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać Dołożyć śmietanę i zagnieść razem, pozostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne
Proste PotrawySkładniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2
Luźna KuchniaPo krucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki przygotowałam
mojewypiekiinietylkoSzybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki:15 dag margaryny lub masła15 dag cukru pudru30 dag maki razowej1 jajo2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii
Apetyczna babeczkaBrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz
Ala piecze i gotujeBardzo jestem zadowolona z efektu. Ciasto kruche jak pokruszone ciasteczka, krem pyszny a beza mój faworyt Wszystko razem pasuje świetnie. Wykonanie ciasta kruchego – do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka. Masło pokroić na małe kawałki. Zagnieść szybko ciasto na gładką masę. Możecie użyć miksera i nastawić na pulsacyjne wyrabianie ciasta. Thermomix wyrabianie ciasta do naczynia miksującego
Kuchnia PokoleńCiastka owsiane ze słonecznikiem. Nierówne, rustykalne, domowe. Pyszne, kruche i zdrowe ciasteczka owsiane ze słonecznikiem. Idealne do chrupania przed TV. Uwaga wciągające, ręka bezwiednie sama po nie sięga 😉 Składniki na 12 dużych lub 24 małe ciastek owsianych: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika 1/2 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ szklanki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne kilka tygodni spędzę w Polsce, niestety widzę, że tutaj jesień pełną parą. Czytałam dzisiaj artykuł, że w tym roku w Polsce zima ma być bardzo
ciastkarnia na kruchym spodzieDzień dobry :-) Tym razem coś do kawy :-) Przepis na te ciasteczka zobaczyłam na blogu trzeci talerz , gdzie znajdziecie dużo podkarpackich przysmaków. Ciasteczka są z ciasta krucho - drożdżowego. Smakują rewelacyjnie, z dnia na dzień lepiej. Możemy spokojnie przygotować je wcześniej i odłożyć sobie na jakaś okazję, którą mamy powiedzmy za kilka dni. Nie stracą na smaku. Przepis(...)pochodzi z publikacji „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego” wydanej przez Powiat Przeworski. Autorkami przepisu są panie z Koła Gospodyń Wiejski Dębów. Składniki na około 70 już złożonych ciasteczek: 500 g mąki pszennej 300 g masła 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany marmolada lub powidła do przełożenia cukier puder do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej
kruche babeczkijeden z moich ulubionych przepisów - ciasteczka migdałowe towarzyszą nam przez cały rok, najczęściej zamawiane przez dzieci na specjalne okazje. Honorowe miejsce od lat zajmują też na świątecznym stole. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Z podanej porcji upieczecie około 50 ciasteczek. Spróbujcie koniecznie :-) składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru
babka w formiePyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że
Oryginalny smakmiękkie, bo podczas pieczenia wygląda to jakby robiła się pianka na górze, nie panikować, tak ma być, po całkowitym wystudzeniu ciastka twardnieją, stają się kruche i delikatne. Smacznego! Artykuł Delikatne 4 składnikowe ciasteczka z budyniem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy
Domowy Smak Jedzeniatostera i w minutę cieszyć się pyszną drożdżówką! Rozmrożonych ciast nie można ponownie zamrażać! JAKIE CIASTA MOŻNA MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ Nie mrozimy ciast z galaretką
Dorota Smakuje