jeszcze, jeszcze i jeszcze....W końcu stwierdziła, że lepiej będzie jak mi podaruje ten właśnie przepis :D Chyba bardziej jej się to opłacało :D I tak zaczęłam robić to ciasteczko w domu<3 Nie robię go często. Zawsze przy jakiejś ważniejszej okazji bądź przy świętach. Teraz wracam z L4 do pracy, więc pomyślałam, że w końcu zrobię je koleżankom(...)prawie jak na gadu gadu nawijam. Dobrze podaję składniki :D Składniki: * 1 opakowanie mleka w proszku * 1 masło * 3 serki homogenizowane waniliowe * 1 szklanka cukru * 6 -8 łyżek kawy cappuccino * 5 żółtek * 1 - 2 paczki biszkoptów * 1 czekolada * 2 łyżki kawy Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrem na parze.Ostudzone połączyłam z wcześniej już rozwierconym masłem. Dodałam mleko w proszku
Pieprzyć z Fantazjąblaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kulki wielkości mandarynki (lub mniejsze - w zależności od preferencji) i spłaszczamy je. Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 10 dużych i 20 mniejszych ciasteczek. Pieczenie: Temperatura - 150º C /180º C Czas - ok. 12 minut Ciastka pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 180º C, a następnie zmniejszamy ją do ok. 150º C. Pilnujemy(...)ostygnięcia. Ciastka nie są lekko chrupiące, ale bardzo treściwe i pyszne! Wystarczą 2, by na cały dzień zaspokoić "słodyczowy głód". Świetne jako przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy (u mnie jak zawsze zbożowej). Na zdrówko
Cooking Monsterilością sosu pomidorowego :) 4. Wolisz kawę czy herbatę? Trudne pytanie :) I kawę i herbatę piję w hurtowych ilościach i nie wyobrażam sobie dnia bez jednego czy drugiego trunku :) Jeśli kawa - to obowiązkowo z mlekiem i nie za mocna. Natomiast jeśli chodzi o herbatę - aktualnie jestem uzależniona od czerwonej ( notabene dorwałam ostatnio czerwoną z aromatem grejpfruta i mango - pyyyycha(...)kwestii Jamie Oliver nie ma sobie równych. Jest dla mnie absolutnym mistrzem. Poza nim moim kuchenny guru jest moja babcia :) Nikt tak jak ona nie potrafi upiec tak pysznych ciasteczek, ugotować tak aromatycznego leczo czy przyrządzić tak doskonalej konfitury malinowej. 6. Ile masz książek kucharskich? Dokładnie 6 :) I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory
My simple kitchenTarta jest niezbyt słodka, a nawet wytrawna za sprawą sporej ilości gorzkiej czekolady. Jej smak przełamują kwaśnawe maliny i chrupiący, czekoladowy spód. Doskonale smakuje z filiżanką kawy. Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód 450 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (typu Oreo) 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 500 g malin mus z czekolady 600 ml śmietany(...)mlecznej czekolady 2 łyżki likieru Amaretto 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Spód: Masło rozpuścić w małym garnuszku, dołożyć pokruszoną czekoladę i zostawić na 5 min do rozpuszczenia. Wymieszać. Ciasteczka z kremem i czekoladę rozpuszczoną z masłem włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno formy do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę docisnąć
Pyry na GazJednym ze składników tego deseru jest… uśmiejecie się pewnie, ale to prawda- szarlotka. Tak! Uwielbiam tworzyć i komponować różne zestawy smakowe, więc nie ma się
Raj dla Podniebieniamnie ok, a nawet bardzo OK. Zobowiązania jakich się podjęłam, pochłaniają większość czasu, a że lubię to co robię, nawet nie wiem kiedy mija kolejny dzień. 😊 Dziś popękane ciasteczka, pewnie większość z Was o nich słyszała, a nawet sama piekła. Kilka dni temu, dostałam zadanie, aby przepis przerobić ten przepis. Okroić go z kalorii, a najbardziej(...)szklanki gorącej wody 0,5 szklanki maślanki 50 g serka lub twarogu 2 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mocnej kawy (płyn) łyżka soku z cytryny 2 szklanki mąki szczypta soli szklanka mleka w proszku tortowej Daktyle kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Gdy zmiękną miksujemy razem z resztą mokrych składników
Dieta moja pasjaTym razem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry
kuchnia doskiGoście pod drzwiami a ty nie masz nic słodkiego ? Nic straconego, te bułeczki przygotujesz w pół godziny. Błyskawicznie się pieką i zawsze się udają. Ja
Wanilia i KardamonDomowe pieczywo to moja ulubiona dziedzina, od słodkich, słonych po wytrawne i pikantne. Jako, że teraz czas na kardamon, cynamon i migdały to polecam domowy wypiek
Apetyczna babeczkaciasto, aby móc je błyskawicznie przygotować, gdy rano zadzwonią goście z informacją, ze wpadają na obiad. Tak to jest najlepszy i najszybszy przepis na sernik! Idealny do niedzielnej kawy. Lekki, mało słodki i orzeźwiający. Składniki 500g twarogu 3x mielonego 400g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 3 galaretki cytrynowe 5-6 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Ciasteczkowy(...)wrzątki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Drugą galaterkę truskawkową zalewamy 1 ½ szkl wrzątku i odstawiamy do półóstężenia. 3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl. wody. Odstawiamy do półstężenia. Ciasteczka kruszymy w makaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki aby masa nam zastygła. Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Łączymy
Słodki ZakątekPonieważ jak na razie nie jest jeszcze dostępny mielony ksylitol, musiałam sobie zaradzić sama. W tym celu zakupiłam sobie młynek do mielenia kawy, który wręcz idealnie sprawdza się do mielenia cukru trzcinowego ( teraz już nie mielę , bo od niedawna jest już dostępny puder trzcinowy ) oraz ksylitolu. Koszt takiego młynka jest naprawdę niewielki , mój kosztował niecałe 30 zł. A super sobie(...)cukru brzozowego. Co prawda lukru się z niego nie zrobi ( trzeba do tego używać żelatyny- a to już troszkę skomplikowana sprawa) ale idealnie sprawdza się do przyprószenia ciast i ciasteczek, a także do niektórych wypieków, gdzie potrzebujemy puder. Ja zawsze mielę sobie 2-3 paczuszki ( 500-750g) i przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego
Smaczne Zdrowejaką na nie nakładam, tworząc zwartą ciasteczkową warstwę) lub ułożyć pierwszy blat miodowy- na herbatniki (blat miodowy) wyłożyć delikatnie masę grysikową, na nią położyć kolejną warstwę pokruszonych lub całych ciasteczek (drugi blat), przyciskając je do masy, dzięki temu szybciej zmiękną- całość schłodzić w lodówce MASA KAJMAKOWA- śmietankę i mleko przelać do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i gotować(...)uważając, żeby powstająca masa nie zaczęła się przypalać ani przywierać do dna garnka, zwłaszcza pod koniec, kiedy masa zaczyna gęstnieć- gdy masa zgęstnieje i przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając- masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem- masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach, które rozłożyliśmy
Smakołyki BerenikiSernik z brzoskwiniami był królem tegorocznego wielkanocnego stołu. Piotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCrostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje
Poezja smakuktóre udało mi się wygrzebać z czeluści kuchennych szuflad, nie miałam zupełnie nastroju na zabawę. Snułam się po domu niczym cień, podjadając mandarynki i wlewając w siebie zastraszające ilości kawy z mlekiem, żeby gdzieś po prostu nie paść. Na szczęście reszta rodziny, zupełnie niezrażona moim malkontenctwem, bawiła się wyśmienicie, lukrując pierniczki i ich okolice. Cóż, moje nadal czekają na natchnienie(...)przepisie Babcia zapomniała wspomnieć o cukrze... Na tę wieść C. popatrzył na mnie znacząco i przypomniał obrazek, który widzieliśmy w internecie. Była na nim uśmiechnięta starsza pani z tacą ciasteczek, a pod nią napis: Moja babcia, rozdając przepisy, zawsze pomija jeden składnik. Twierdzi, że dzięki temu u niej zawsze smakuje najlepiej... Oczywiście, oburzona, wyrzuciłam C., że moja Babcia nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrze