dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły(...)uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:) Składniki:Ciasto drożdżowe:350 g mąki owsianej150 g mąki pszennej (1 szklanka)40 g drożdży220 ml mleka100 g cukru80 g masła1 jajko1/2 łyżeczki soliNadzienie:80 g rodzynek250 ml mleka1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru1 łyżka cukru1 łyżka masłaLukier:3 łyżki cukru pudru1 łyżka gorącej wodyPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę
Smakowity Blog Kulinarnyjuż przedświąteczne eksperymenty. Efektem tego są pierogi, które chciałam przetestować zanim podam je na wigilijną kolacje. Farsz do nich nie jest żadnym odkryciem, jednak w mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło(...)kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku. Wręcz przeciwnie, gdyż mąka orkiszowa wspaniale współgra z grzybami, którymi wypełnione są pierogi.Pierogi orkiszowe z grzybamiskładniki na ciasto:2 żółtkasól1,5 szklanki wody0,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + do wyrobienia ciastaPół szklanki mąki i 1,5 szklanki wody umieszczamy w małym garnku. Dokładnie rozprowadzamy mąkę aby nie było grudek, a następnie
Przysmaki Karolkioliwy115 g jeżynigiełki z 1 gałązki rozmarynuMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać 1/4 wody. Odstawić na 15 minut.Rozmaryn do ciasta drobniutko posiekać. DO wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i posiekany rozmaryn. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować(...)grubość 1-1,5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru.Ostudzić na kratce.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać delikatnie do szpinaku i wymieszać.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Na tak przygotowaną blachę wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt.Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć(...)papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.Wystudzone ciasto rozwinąć i posmarować puszystym serkiem tawrogowym.Na serek wyłożyć łososia (ja rwałam na kawałki i luźno pokrywałam powierzchnię serka).Tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Następnie owinąć ściśle w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc).Roladę
Gospodyni MiejskaDodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli(...)wymieszać.Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości około 0,5 - 1 cm.Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa).Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość
Gospodyni Miejskaciepłej maślanki rozpuścić drożdże.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po upływie tego czasu, z wyrośniętego ciasta spuścić powietrze(...)ponownie wyrobić przez krótką chwilę.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut
Gospodyni MiejskaBabeczki z uszamiJeśli marzy Wam się świąteczny "pełen pakiet" babeczki z uszami go mają: delikatne ciasto czekoladowe, kruche ciasteczka maślane i pyszny waniliowy krem. W dodatku wyglądają jak zajączki. Czego chcieć więcej od świątecznych słodkości? :)Składniki na babeczki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkoSkładniki(...)kruche ciastoSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu. Z gotowego ciasta wycinamy foremką zajączki. Ważne, żeby miały głowę i uszy, tułów nie będzie potrzebny. Jeśli nie mamy foremki, można wyciąć je od przygotowanego z tektury szablonu, jest to jednak dużo bardziej pracochłonne.Krem także dobrze jest przygotować sobie wcześniej
Ciastkozercycieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha :) Polecam bardzo , zrobię go jeszcze nie raz i nie dwa ;) Ciasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień(...)Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową.Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ).Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.Smacznego
Słodkości i nie tylkoziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebulepęczek pietruszki1 łyżka klarowanego masła4 jajka300 ml śmietany 18%1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni(...)złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)Smacznego
Niezły MłynekUgniata elastyczne ciasto, cała upaćkana białą jak śnieg mąką. Już niebawem taka biel zapanuje dookoła. Kolejna wydarta kartka z kalendarza, kolejne uciekające godziny, zbliżające nas do starości. A ona, myśląc tak o swym przemijaniu, ugniata ciasto na pierogi. Pierogi poniższe przeszły test. Smaku i jakości. "Dziwne, ale smaczne". Nic dziwnego, że dziwne - w końcu rzadko kiedy spotyka się pierogi(...)soli 2 łyżki oleju farsz:500g wędzonej makreli6-8 niewielkich ogórków kiszonychpieprz świeżo mielony300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy)1/2 łyżeczki świeżego oreganoZ podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól,a na samym końcu dolewam porcjami gorącą
W kuchni Karmel-itkiprzy tym trochę mąki.Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto(...)dwie części, z każdej formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia naokoło godzinę Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, a na nie kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i sardynki
Blondynka Gotujepewnie jak większość Waszych mam- one już tak mają ;) Dzwonię więc do mamy- "Mamo, możesz podać mi przepis na pierogi?" "Oj dziecko, wiesz, ja to tak na oko, na ciasto trochę tego i tamtego, farsz taki i taki, dosmakować, no przecież tyle razy widziałaś jak to robię " :D Więc za radą mamy zrobiłam pierogi na oko lub na tzw "czuja(...)woli :)) Muszę powiedzieć, że jestem zadowolona, bo ciasto dobre, nie za twarde, nie za miękkie, tylko farsz mogłam mocniej doprawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz
Czerwona PorzeczkaPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć
Anioły w kuchnigorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie;Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy trochę ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/ i wkładamy na pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną(...)połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego
Anioły w kuchnizimnego masła, sól, 15 dkg cukru, 150 g mąki, Nadzienie; 150 g dojrzałych nektarynek, 2 łyżeczki miodu akacjowego, 100 g mielonego twarogu, otarta skórka z 1/4 cytryny, Wykonanie;Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji(...)przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy gęsto nektarynki. Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty o dowolnych rozmiarach. Wykładamy nimi wierzch naszej tarty. Pieczemy ok 35 minut. Przed podaniem możemy polać miodem akacjowym. Smacznego. /żródło
Anioły w kuchni