ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:444/654)

Leniwy wtorek, czyli okazja do świętowania 224

stanowczo usiadła mi na brzuchu i zaczęłam wiercić dziurę niecierpliwym wzrokiem dokładnie na środku mojej twarzy. Poszliśmy we trójkę na spacer, a później zjedliśmy niespieszne śniadanie, zakończone miseczką duńskich truskawek. Teraz czas na prezenty! Nie, nie, nic mi się nie pomyliło. Dobrze wiem, że Wielkanoc już dawno za nami. Dziś inna okazja do świętowania - C. ma urodziny! Robimy więc wszystko(...)przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję, że wszystko pójdzie tak, jak sobie zaplanowałam. Będą truskawki, bita śmietana, delikatny biszkopt i... Mam nadzieję, kropka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 157

truskawki, porzeczki, maliny,  rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 80 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę

Kubki smaku
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 210

ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek. Hmm... W jednym sklepie - nie ma. W kolejnym - też nie. Co to ma być? Przecież jesień za pasem, sezon na śliwki w pełni. Niepocieszona, nabyłam kilogram truskawek, i ruszyłam do domu zastanawiając(...)stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 228

suszone pomidory pokrojone w paski oraz ostatnią porcję bulionu, gotuj jeszcze 2 minuty.  Dodaj posiekane zioła, kozi ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj. Podwieczorek: Bezglutenowe Ciasto Bananowe Putka + garść borówek  Kolacja bezglutenowa: Zapiekanki z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem Składniki / na 2 porcje: cebula - 1 mała sztuka  pieczarki - 4 sztuki - 150 g oliwa(...)ciasto. Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze świeżymi owocami, np. z pokrojonym na plasterki kiwi.  Obiad : burgery z czerwonej fasoli i mozzarelli (bułkę tartą należy zastąpić kaszką kukurydzianą), Bezglutenowe Bułki do Hamburgera Putka , świeże warzywa, sos z jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku Podwieczorek: Bezglutenowe Brownie Putka , garść truskawek

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 58

roku i z owocami, które akurat są dostępne. Mogą to być truskawki, wiśnie, jabłka, itp. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Drożdżówki z rabarbarem i budyniem: Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka

Danka Pichci
Placek drożdżowy z rabarbarem 162

pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się  z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna  się tuż przed sezonem "truskawkowym", kiedy na krzaczkach truskawek pojawiają się białe kwiatki i trwa do końca(...)cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Ptasie mleczko 358

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić(...)kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Chlebek bakaliowy 158

dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo okazało się być tak dobre(...)wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Idealne na śniadanie

ladykitchen
Bezglutenowe placuszki kokosowe z musem rabarbarowo- truskawkowym 114

Smaczne i delikatne placuszki z mąki kokosowej z dodatkiem musu z pieczonego rabarbaru i truskawek. O dziwo. jest to jeden z przepisów z mąki kokosowej, który mogę uznać za udany, chociaż na co dzień nie za bardzo za sobą przepadamy. Dłuższy czas w szafce czeka opakowanie mąki kokosowej. który za każdym razem kiedy planuje wykorzystać powoduje jedynie zakalec i moje(...)doskonałe placuszki kokosowe. Ciasta natomiast kolejny raz nie odważyłabym się upiec, aczkolwiek kto wie- wszystko przede mną.  Składniki (na 2 porcje): 2 jaja 40 gram mąki kokosowej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  olej rzepakowy do smażenia  Mus rabarbarowo - truskawkowy: 1 lg rabarbaru 1 kg truskawek  1/2 szklanki cukru

Mango Papaja
Ciasto z masą truskawkową 643

  Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3

Gotowanie moimi oczami
BAŁAGAN W EATON Z TRUSKAWKAMI 161

Sezon truskawkowy trwa. Korzystam...Nie wiem jak Wy ale ja taki bałagan uwielbiam <3   Składniki : 10 truskawek 10 małych bezików pól szklanki śmietany kremówki

Z Majeczką w kuchni
tiramisu truskawkowe 363

składniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120

Domowy Smak Jedzenia
Domowy kisiel truskawkowy 108

Pyszny, naturalny i ekspresowy w wykonaniu :) U mnie dziś prawdziwie domowy kisiel truskawkowy! Składniki: 40 dag truskawek 10 dag cukru 3 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki

Tradycyjna Kuchnia
Kisiel mleczno- truskawkowy 126

Sezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną

Tradycyjna Kuchnia
jogurtowe ciasto z owocami (na jogurtach greckich) 117

Szybkie, proste do przygotowania i tanie ciasto do herbatki. Specjalnie nie trzeba go zachwalać, trzeba po prostu upiec.  *foremka 27*40 cm (duża blaszka) Składniki: 6 jajek duży kubek jogurtu greckiego  kubek cukru 3 kubki mąki kubek oleju szczypta soli  łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 300 g truskawek pół puszki brzoskwiń  na kruszonkę(...)gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć skubiąc palcami ale nie zagniatać.   Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką.  Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia