ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:48/1556)

Jabłecznik z bezą 175

Jesień to zdecydowanie pora na ciasta z owocami, wśród których prym wiedzie szarlotka. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na pyszną odsłonę tego ciasta np: Szarlotka piernikowa , Szarlotka pomarańczowa , Szarlotka z bitą śmietaną , Szarlotka nowojorska , Szarlotka z dynią , Szarlotka z truskawkami , Szarlotka z rabarbarem , Szarlotka cytrynowa , Szarlotka sypana itd. Dzisiaj zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS

Dorota Smakuje
SŁODKO-KWAŚNE KRUCHE Z OWOCAMI LEŚNYMI 159

Wykorzystałam do ciasta owoce leśne , to właśnie one nadają lekkiej kwaskowości ciastu. Polecam , ciasto to zawsze się udaje:) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ Ciasto na blachę: 24cm /24cm 2 szklanki mąki pszennej 3 lyzki cukru 1 łyżka(...)łyżki ekstraktu waniliowego Dodatkowo Cukier puder do posypania ciasta  PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę i pozostawiamy w zamrażarce na ok 30 min.  Międzyczasie przygotowujemy dżem owocowy. Do garnka o grubym dnie przekładamy umyte owoce , ekstrakt waniliowy i cukier. Smażymy ciągle mieszając

Gotowanie Patki
Ciasto drożdżowe, które samo się robi! 161

owoców – użyłam truskawek opcjonalnie: cukier puder do posypania upieczonego ciasta   Składniki na kruszonkę: 40g cukru pudru 80g masła 120g mąki     Ciasto najlepiej przygotować w dużej misce. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. *** Składniki ciasta wkładamy do miski warstwowo, nie mieszamy. Na dno miski rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie wlewamy(...)ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie zawartość miski dokładnie mieszamy łyżką (można wymieszać mikserem) *** *** Blachę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 28x28cm). Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wykładamy owoce. Ja użyłam świeżych truskawek, przekrojonych na pół (truskawki układamy przecięciem do góry) *** *** Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Ciasto równomiernie

Blog z Apetytem
Sernik z musem malinowym (bez cukru) 221

Dziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało przygotować ten sernik o każdej porze roku i na każdą okazję, bo prezentują się naprawdę znakomicie a smakuje jeszcze lepiej.  Przepis został "skradziony" ze strony Kwestii Samku, więc zainteresowanych odsyłam do oryginalnego

Healthy food explorer
Ciasto drożdżowe bez jajek z gruszkami 166

Ciasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki. Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych

Kuchnia Pokoleń
Wegańska tarta z mango i kokosowym mlekiem( bez mąki i cukru). 185

Wegańska tarta z mango. Edyta Guhl. W tak radosnym dniu...jakim jest Dzień Matki zapraszam na wegańskie ciasto z mango i mlekiem kokosowym. Przepis na to

dolcevitainmykitchen
CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI 309

Clafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem(...)cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodajemy ubite jajka oraz napój sojowy ( ew. śmietankę ) i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i układamy czereśnie. Zalewamy ciastem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto z kisielową pianką, brzoskwiniami i galaretką 329

zasadzie zamieniłam jedynie smaki kisieli, dodałam owoce, które w całości zalałam galaretką i tyle. Wyszło pysznie. Taka wersja tego ciasto zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Ciasto jest bardziej stabilne, zdecydowanie lepiej się kroi, a owoce i większa ilość galaretki nadają mu dodatkowej lekkości. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)połączenia. Biszkopt kroimy na dwa blaty, jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Wylewamy całą masę kisielową, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Brzoskwinie kroimy na mniejsze cząstki, rozkładamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce

Smaki Na Talerzu
Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli e mandorle) 185

Pomimo 40-stopniowych upałów za oknem zdecydowałam się na włączenie piekarnika, bo nasza ochota na domowe, ucierane ciasto z owocami do niedzielnej kawy była silniejsza niż wysokie temperatury. Pod ręk ą  miałam borówki i to one królują w cieście . Do przygotowania ciasta wykorzystałam jogurt, który nada ł  mu niesamowitej delikatności

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka jabłkowo-rabarbarowa 168

mało. Wtedy w oko wpadł mi rabarbar leżący w koszyku. To jest myśl - może zrobię szarlotkę z jabłek i rabarbaru! Efekt wspaniały! Polecam wszystkim, którzy kochają orzeźwiające ciasta z owocami! Będziecie zadowoleni!  Dla kogo: dla fanów szarlotek dla lubiących słodko-kwaśne smaki dla tych, co szukają tradycyjnego ciasta w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej

Mania Wypiekania
CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ NA MAŚLANCE 427

ubijać krótko. Mikser odłożyć. Na zmianę dodawać do ciasta małymi partiami maślankę i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej. Robić to delikatnie, od góry do dołu. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka(...)cukru ·        połowa cukru wanilinowego – 8 g Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka. * Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g owoców (ciasto się zapadnie, a wtedy może powstać zakalec). Jajka można włożyć do miski z ciepłą wodą, aby szybko uzyskać temp. pokojową

Calzonella.com
Ciasto z owocami 204

szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1 cukier wanilinowy* 1 budyń śmietankowy* 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej* 1 szklanka mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* dowolne owoce, mogą być mrożoneSposób wykonaniaWybić jajka do miski dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu. Kiedy jajka już są ubite na puch(...)budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach.Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min.Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego patyczka.Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem

Mix smaku
Październikowe jeżyny 207

się do pieczenia. Poszło jak z płatka, ciasto bowiem do przygotowania jest banalne. Poza tym ma jedną zasadniczą zaletę - dzięki pieczeniu do góry nogami, a raczej do góry ciastem, owoce nie opadają, nie robi się zakalec, wszystko jest łatwe i przyjemne. Zapach - obłędny. Smak - jeszcze lepszy. Cudownie maślane, mięciutkie, wcale nie suche. Do tego soczyste owoce, i naprawdę(...)blog Mani, i to z niego wzięłam proporcje. Wyszło, jak już pisałam, naprawdę pyszne, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę, jak niewiele pracy wymaga. Jedyna uwaga - ciasto z łatwością przyjęłoby większość ilość owoców. Ja ich po prostu nie miałam... Ale jeśli będziecie je robić, nie żałujcie jeżyn, jagód czy też malin, i dajcie czterysta gram. Będzie jeszcze lepsze.Odwrócone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rystykalna tarta z domowego ciasta àla francuskiego- Galette ze śliwkami 158

placek- ot wystarczy zagnieść ciasto, wyłożyć owocami, niedbale zawinąć i upiec! Dużą robotę w tym przepisie robi ciasto, genialne ciasto- niby kruche, a fantastycznie listkujące się jak francuskie! 👌 Dziękuję Rozkoszny - od dziś jest to mój ulubiony przepis na 'kruche' ciasto! ciasto kruche ála francuskie: 1 szklanka mąki 120 g serka typu Philadelphia 100 g zimnego masła 3 łyżeczki cukru(...)kisiel. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na około 30 cm okrąg, spód wysypać kaszą manną, wyłożyć owoce- zostawiając 4-5 cm marginesu, a następnie założyć ciasto na owoce. Boki posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć cukrem trzcinowym. Piec przez około 25-27 minut w nagrzanym piekarniku na 200 stopni. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto na śmietance z truskawkami 363

minut. Wystudzić.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ma być niższe (tj. mniej ciasta) można zrobić w większej formie.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, mąkę krupczatkę - zwykłą mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką

Gospodyni Miejska