ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:161/1556)

Strzępiec ze śliwkami i budyniem czekoladowym 191

części. Jedną część wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Jasną cześć ciasta rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. posmarować powidłem i poukładać owoce. Następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szklankę cukru i jeszcze ubić, pod koniec dodać budyń (proszek). Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta

Praktyczna pl
Rolada z brzoskwiniami 222

życiu, pierwsza nie udała się, drugą robiłam godzinę później i wyszła rewelacyjnie. Człowiek uczy się na błędach. To nic trudnego. Rolada ta jest uniwersalna, można dodać różne owoce: jagody, truskawki, maliny, co tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko. Składniki: biszkopt: 4 jajka opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki tortowej(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę i żółtka i zmiksować na niskich obrotach tylko do wymieszania się wszystkich składników. Dużą formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na papier i równomiernie rozprowadzić. Piec maksymalnie 15 minut w 180 stopniach.  W czasie gdy biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę, wielkości naszej formy i oprószyć

na moim stole...
ROLADA JABŁKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 357

wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę biszkopty na specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier

Smaczne Zdrowe
Knedle z truskawkami 215

Będąc weganką przekonałam się, że roślinna dieta to nie tylko trawa. Owoce można zrobić w wersji wytrawnej na obiad, a z warzyw upiec słodkie ciasto. Jest tyle możliwości, ale mając dzieciaka trochę trzeba pokombinować. Wczoraj były drożdżówki z truskawkami, a wcześniej na obiad knedle. Nakulałam ich w sumie 55 sztuk, z czego Miśka wciągnęła 5, Maniek (dziadek Niny(...)ćwiartkę na kolejne, tak aby uzyskać pożądaną ilość. Na bieżąco każdą porcję rozpłaszcz dłonią, tak aby utworzyć koło, umieść w środku owoc i zawiń. Dokładnie uformuj kulkę, aby ciasto oblepiło owoc. Uformowane kulki umieść na blacie/desce do krojenia i gotuj w dużym garnku partiami. U mnie był to garnek 5l, i na raz gotowałam 10 szt. Zagotuj wodę, i wrzucaj

greenscarf
Placek kukurydziany ze śliwkami 188

pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto powinno być gładkie ale dość gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto układamy śliwki (lub inne owoce). Ja mam śliwki już wypestkowane ;-) Na warstwę ze śliwkami wykładamy pozostałą część ciasta - wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy. Podajemy polane

peggiwkuchni
Wielkanocna tropikalna kopuła 186

Deser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców

VioletoweKucharzenie
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 400

Kochani, to jest mój tort urodzinowy, kolejny rok za mną :) Postanowiłam połączyć moje smaki, te które kocham, uwielbiam. Mój tort urodzinowy bez truskawek nie ma prawa bytu, więc te owoce są, które świetnie spełniły swoje zadanie. Zrównoważyły słodycz i w ogóle połączenie herbaty, czekolady, kwaśnej limonki i truskawek z miętą połączyły się w tort świeży o niepowtarzalnym smaku, taki(...)Potem przesianą herbatę Matcha. W tym momencie wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem

Blondynka Gotuje
ROLADA BISZKOPTOWA Z SEREM I BRZOSKWINIAMI 220

dżemy i kompoty, a z reszty upiekłam kilka pysznych ciast, którymi zasłodzę Wam bloga ! Dziś zapraszam na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień. Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie! Ps. brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier

Ostra na Słodko
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 284

krajów, które zwiedziłam, ale też tam, gdzie dopiero marzę, by pojechać. Dziś kulinarnie zwiedzamy razem Węgry – kraj, którego kuchnia należy do środkowoeuropejskich i bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, owocach i świeżym chlebie. W większości kojarzy nam się z ostrą papryką dodawaną do dań i najlepszym tokajem pitym podczas imprez przy cygańskiej muzyce. Dziś razem z sommelierem sklepu Winezja.pl(...)moreli, brzoskwiń, cytrusów, miodu i orzechów laskowych – aż ślinka cieknie na samą myśl! Jest fantastyczne! Dziś użyłam go nie jako dodatku do deseru, ale jako składnika.   Kruche ciasto wypełnione po brzegi pysznym , jabłkowym nadzieniem i lekką, puszystą bezą jest świetnym pomysłem do kawki. Bardzo łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne! Każdy łasuch będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie

Ostra na Słodko
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 192

Tarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze(...)kawałki i dodałam do mąki. Ucierałam składniki. Wkropiłam aromat waniliowy i wbiłam jajko. Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba

potrawyregionalne
Tort z michałkami i pianką wiśniową 337

Tort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy

https:KKuchniaMniam
JAGODOWY TORCIK NA ZIMNO 233

Masa serowa: 200 g sera kremowego philadelphia, 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru pudru, ½ szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne Dodatkowo:  ołówki czekoladowe do dekoracji WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy(...)blendujemy, dodajemy cukier, następnie po ser i jogurt, dodajemy przestudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy rurkami z czekolady

słodki bratek
Szybkie ciasta z nektarynkami 259

Goście w drodze, a wy nie macie nic słodkiego? Żaden problem, wystarczy jakiś owoc i ciasto francuskie i w 15 minut wyczarujecie pyszne francuskie ciastka. Oczywiście dodatek jak serek nie jest konieczny, ale wzbogaci smak ciastek. Kształt również może być różny zależny od waszej fantazji. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SERNIK LIMONKOWY Z BAZYLIĄ – jeden z najlepszych serników, jakie jadłam! 257

Na serniki zawsze mam głowę pełną pomysłów! Najchętniej cały mój blog „zapchałabym” przepisami na serniki właśnie, zachwycając Was codziennie nowym przepisem! Serniki klasyczne, serniki

Ostra na Słodko
CIACHO Z BORÓWKAMI I NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ 237

mleka galaretka cytrynowa ORAZ: 2 galaretki przezroczyste np. Winiary 25 dag borówek amerykańskich WYKONANIE: Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w dowolną kostkę. Owoce myjemy i odsączamy na sicie. MASA:    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Żeby szybciej stężała możemy włożyć do naczynia z zimną wodą. W tym czasie szklankę(...)miksujemy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Żeby masa lepiej się trzymała należy z biszkoptów delikatnie zdrapać skórkę. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca

Pani na deser