Błyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godziny (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Błyskawiczne ciasto z owocami Artykuł Błyskawiczne ciasto z owocami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnekonieczne ale ja dodatkowo posmarowałam ciasto domowym dżemem malinowym, nawet nie dżemem tylko malinami ze słoika. 1-2 grejpfruty 2-4 pomarańczy w zależności jak bardzo chcecie upstrzyć ciasto. Owoce obrać, podzielić na cząstki i pozbyć się wszystkich, absolutnie wszystkich białych skórek. Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana z avocado dodając to tego 100 ml wody, masa musi być(...)sama w strachu byłam, będzie dobrze Przełóż masę do lekko nasmarowanej blachy i upiecz ciasto w temp. 160-170 C około 30 minut. Ciasto wyroście, praktycznie podwoi swoją objętość, dla pewności czy jest suche sprawdź patyczkiem. Gdy się będzie piekło przygotuj resztę, czyli krem i owoce. Gdy ciasto się upiekło ostudź je, posmaruj dżemem*, kremem i obłóż owocami
greenscarfwtorkowy wieczór zapraszam na lekkie ciasto z owocami i galaretką. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Ptasie mleczko: 400ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 opakowanie galaretki agrestowej, Dodatkowo: 200g borówek, 1 nektarynka(...)szklanki wrzątku i postępuję tak samo, jak w przypadku czerwonej galaretki. Masę wykładam na ciasto i wyrównuję. 3. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Nektarynkę kroję w kostkę. Borówki i pokrojoną nektarynkę układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiMożecie zrobić to ciasto z różnymi owocami. Ciasto bardzo dobre i długo świeże. Wykonanie ciasta – za pomocą miksera lub robota kuchennego dokładnie wymieszać jajka, olej, cukier i jogurt. Następnie przesiać przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać na gładką lśniącą masę. Przygotowanie blaszki – blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać
Kuchnia Pokoleńczerwone, kwaskowate kuleczki na gałązkach tworzące grono czerwonych porzeczek. Wreszcie mamy sezon na te przepyszne owoce, tylko teraz możecie sprawić sobie tą przyjemność i zajadać pyszne ciasto z tymi owocami. Ale jak już rozmawiamy o przyjemnościach to ciasto nie może być przypadkowe, ono ma być przepyszne. Dlatego sięgam po drugie czerwone owoce, słodko-kwaśne tj. wiśnie. Wiśnie(...)ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach Wymieszaną masę z olejem połącz ze suchymi składnikami -mąką. Wymieszaj dokładnie trzepaczką, dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie rozprowadź. Dodaj owoce. Ciasto przelej do średniej formy do pieczenia, ja używam naczyń z porcelany do ciast ucieranych, pięknie wtedy rosną. Ciasto wstaw do piekarnika w temp. 160- 170 stopni C, grzanie: dół
SMYKWKUCHNISkładniki na tortownicę 24cm: 250-300 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub malin 6 łyżeczek powideł śliwkowych garść rodzynek obsypanych niewielką ilością mąki pszennej Ciasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze jest(...)wykorzystałam takie, w których jest tylko cukier, bez dodatkowej chemii. Na powidła wylej piankę. Wyrównaj. Posyp rodzynkami i delikatnie je powciskaj do środka. Na górę rozłóż równomiernie owoce. Ciasto jest słodkie, więc najlepiej pasują do niego kwaśne owoce. Ciasto z zamrażalnika pokrusz na kawałki i równomiernie posyp nim owoce. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz
Anioszek w kuchnisłodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty(...)Rozmrożone owoce wykładamy na ciasto francuskie. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę. 3. Piekarnik rozgrzewamy, wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciastka, pieczemy ok 12 min. w temp. 200*C. 4. Kiedy ciasteczka będą miały kolor złoty wyjmujemy je z piekarnika. 5. Czekamy aż wystygną, następnie posypujemy przez sitko cukrem pudrem (żeby nie było żadnych grudek:) Niestety niezdąrzyłam zrobić zdjęc
Kuchnia Pełna PasjiZakryty tort wiedeński to tak naprawdę jabłecznik z owocami "zamkniętymi" w cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie "Ciasta domowe", więc postanowiłam jej nie zmieniać. Owoce w jabłeczniku są rzeczywiście zakryte warstwą ciasta, a nadzienie to połączenie dużej ilości jabłek, miodu, rodzynek i orzechów włoskich. Co ciekawe(...)cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę pszenną i żytnią przesiać, wymieszać - do mąki dodać miód, szczyptę soli, kawałki masła oraz żółtka, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest za suche i ciężko się skleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - ciasto podzielić na trzy równe części - jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość
Smakołyki Berenikimożemy go też z powodzeniem zabrać w gości, bo kusi nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Spróbujcie. Ciastu możecie nadać dowolny kształt i dobrać ulubione (akurat dostępne) owoce. Takie ciasto drożdżowe daje naprawdę dużo możliwości. Wystarczy tylko uruchomić swoją kulinarną wyobraźnię Przepis nagrodzony w konkursie zorganizowanym przez Drożdże Babuni „Czerwcowe wypieki”. Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem(...)powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać). Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa
Słodkie okruszkidłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie poukładać na wierzchu ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać na nią ciasto z owocami. Piec ciasto z truskawkami w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”). Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem
Kulinarne PrzebojeSmak ciasta drożdżowego bez wyrabiania nie różni się specjalnie niczym od smaku klasycznego drożdżowego. Różnica jest na pewno w trwałości ciasta - zwyczajne drożdżowe, pyszne tuż po upieczeniu, zwykle na drugi lub trzeci dzień jest już suchawe, ciasto bez wyrabiania (przechowywane oczywiście pod szczelnym przykryciem) zachowuje swoją świeżość nawet po dwóch dniach od upieczenia. Jeśli boicie się przygotowania ciasta drożdżowego(...)minut, w zależności od temperatury otoczenia) - owoce oczyścić, osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki, gdyż zbyt ciężkie mogą spowodować opadnięcie ciasta - piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni - na wierzchu wyrośniętego ciasta delikatnie ułożyć owoce - formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 35-40 minut lub do zrumienienia - upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym i uchylonym
Smakołyki BerenikiDziś zapraszam Was na pełnoziarniste ciasto z owocami. Do tego ciasta można użyć takich owoców na jakie akurat mamy ochotę. Mogą być też mrożone, to nie przeszkadza! a więc do dzieła bo weekend tuż tuż ... Składniki na ciasto; 150 g miękkiego masła szczypta soli morskiej Skworcu 120 g cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 4 łyżki mleka(...)wbijać po 1 jajku. Do ciasta dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem i mleko. Tortownicę o średnicy 26cm. wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i na wierzchu poukładać oczyszczone owoce i kawałki moreli. Posypać migdałami. Piec w temp. 175ºC ok. 40 min do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem . Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukiniiSkładniki:225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców2 jajka120g cukru1/4 szklanki oleju250g obranej cukinii bez pestek(...)mąką- jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta- owoce wrzucić do masy, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach
Smakołyki Berenikimargarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut (ja piekłam 60 minut).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Wszystkie składniki ciast powinny(...)blachę o wymiarach 24x28 cm.Margarynę można zastąpić masłem.Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.Owoce (świeże i mrożone) przed
Gospodyni Miejska