ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2/3191)

20 ciast idealnych na Boże Narodzenie 310

jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka  – ciasto francuskie nadziane masą makową  7. Rolada makowa  – ciasto drożdżowe nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec  – kruche ciasto, masa makowa i serowa  SERNIKI 9. Sernik z toblerone  – ciasto na zimno przygotowane na bazie czekolady toblerone 10. Sernik chałwowo-czekoladowy  – dwukolorowy, dwusmakowy 11. Sernik puszysty(...)lekki jak chmurka, pieczony w kąpieli wodnej 12. Sernikobrownie  – ciasto czekoladowe, masa serowa i truskawkowa 13. Sernik potrójnie czekoladowy  – przygotowany na bazie białej, mlecznej i gorzkiej czekolady 14. Sernik na zimno z jogurtem naturalnym  – przygotowany na bazie serków homogenizowanych CIASTA NA ZIMNO 15. Galaretkowiec  – ciasto na zimno przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i galaretek 16. Ciasto

Ugotować
Sernik przekładany z masą ajerkoniakową 685

pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić. Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki(...)temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej. Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki

Smakołyki Asi
Karpatka z kremem budyniowym 127

wodę z dodatkiem masła i soli. Do gotującej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3 – 4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zdjąć z palnika i wystudzić. Budyń: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W szklance mleka wymieszać budyń. Dodać do gotującego się mleka(...)Ciasto piec przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia. Następnie wyłożyć na kratkę, aby ostygło. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Masa budyniowa: Masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, a następnie dodać do niego po łyżce budyniu. Wystudzone ciasto przełożyć masą i udekorować cukrem pudrem

KuchniaWeDwoje.pl
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1685

włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy 1,5 łyżki kakao2,5 łyżki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniaWarstwa Orzechowa(...)masłaPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)80 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Biszkopt:Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo wsypujemy cukier

Słodka Strona
Ciasto „Dwa Michały” 584

tylko do połączenia. Do masy dodajemy mniej więcej garść lub dwie orzeszków ziemnych i mieszamy ( w oryginalnym przepisie dodajemy ich po 120 g do każdej z mas i 170 g na wierzch ciasta, a więc w sumie należałoby kupić 3 puszki 140g, ja jedną puszkę podzieliłam na 3 części i tyle wystarczyło). Połowę masy wykładamy na jeden biszkoptowy blat nasączony(...)wyjdzie rzadsza, ubijajcie ją faktycznie nieco dłużej,do wyraźnego zgęstnienia. No i na wypadek gdybym niewyraźnie opisała proces składania ciasta, podam go jeszcze raz w mojej ulubionej formie;) Ciasto – połowa masy jasnej – Ciasto – połowa masy ciemnej – Ciasto – reszta masy jasnej – ciasto – reszta masy ciemnej – podprażone i posiekane orzeszki ziemne Udanych wypieków:) Źródło

Smaki Na Talerzu
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23567

momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię. Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje. Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia. Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam. SKŁADNIKI: 250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki(...)śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika WYKONANIE: Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm. Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki.  Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. 430

Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki:  200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić(...)się nimi trochę, podrzucając do góry. Na patelni  roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który    nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku

Kulinarny karnet Christophera
Metrowiec 376

stopni C. Dwie podłużne blaszki( keksówki ) wykładamy pergaminem w jedną blachę wlewamy jasne ciasto w drugie ciemne ciasto, pieczemy 20-25 minut (do tak zwanego suchego patyczka) Upieczone ciasta studzimy Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki krupczatki 1 kostka masła 1 łyżeczkę soku z cytryny pół startej skórki z cytryny Szklankę mleka zagotować(...)masło na pulchną masę i dodajemy po łyżce ugotowaną masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto pokroimy jak kromki chleba ok 2 cm grubości, przekładamy na przemian jasne ciasto, masa przykładamy ciemne ciasto masa i tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami ciasta. Polewamy polewą czekoladową. Wstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc, aby masa zastygła. Ciasto

kgwjanczewo
Sernik Ambrozja 146

minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy Masa z czarnej porzeczki: 2 małe słoiczki domowej roboty dżemu z czarnej porzeczki wykonanie kruchych blatów: ciasto kruche masa orzechowa pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni ciasto kruche dżem porzeczkowy pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni trzeci blat pieczemy bez dodatków w temp. 180 stopni Masa serowa(...)masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 2. łyżkami budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Lekko studzimy (ale masa ma być lekko ciepła). WYKONANIE: ciasto z masą orzechową 1/2 masy serowej ciasto z masą porzeczkową+ 1/2 masy serowej ciasto kruche bez dodatków polewa Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową 106

Piekłam ciasto kokosowe, piekłam też ciasto kakaowe. Nigdy jednak nie piekłam ich razem w formie jednego ciasta. Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową W przepiśniku mojej mamy znalazłam przepis na ciasto kakaowo-kokosowe. Sam przepis wydał mi się ciekawy jednak dość prosty. Pomyślałam, iż nieco urozmaice moje ciasto poprzez dodanie do niego masy. Nie chciałam aby masa była zbyt przytłaczająca(...)wrzenia i od momentu zagotowania gotować przez minutę. Gotową masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Kiedy utarte, małymi porcjami dodawać zimny budyń ananasowy. Złożenie ciasta : przekrojone ciasto przełożyć masą ananasową. Po złożeniu schłodzić w lodówce. Ciasto można także po wierzchu posypać cukrem pudrem. Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto z masą

mecooks
Sernik gotowany na miodowym cieście 402

ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor. Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.MASA SEROWA Ser zmielić w maszynce trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując. Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać. Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy(...)końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. Masę podzielić na 3 części. SKŁADANIE CIASTA: Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa. Odstawić ciasto na całą noc. Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę,  na cieście sosem tiramisu

Kuchnia Danusi
Kostka orzechowa 155

masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy po raz kolejny, tym razem całymi dłońmi, aż ciasto uzyska jednolitą masę. Wałkujemy ciasto lub rozgniatamy dłońmi pomiędzy foliami spożywczymi. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki, wypełniając nim dokładnie całe dno. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki(...)ostudzony budyń ciągle miksując. Budyń wyszedł mi na tyle gęsty, że powstały niewielkie grudki, po zmiksowaniu z masłem prawie zniknęły, a te co zostały nie wpływały na smak ciasta. 3/4 masy przekładamy na ciasto z orzechami. Następnie układamy warstwę herbatników lub krakersów i przykrywamy je resztą kremu. Całość posypujemy gorzkim kakao. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce. Z foremki

Relaxtime
Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową 120

takie owoce, które idealnie nadają się do mrożenia. Jagody czy borówki właśnie do nich należą. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową Wiadomo, że owoce najlepiej smakują na świeżo. Jednak bardzo często, zwłaszcza w zimie czy po prostu po sezonie, pewnych owoców nie jesteśmy w stanie kupić. Świeże borówki w sklepach do kupienia są przez kilka miesięcy w roku. Z jagodami(...)możemy sokiem z cytryny. Kiedy ubijamy śmietanę kremówkę, ubijmy ją najpierw samą na pół-sztywno a dopiero potem zacznijmy dodawać cukier puder i sok. Ja zawsze kiedy nakładam masę na ciasto, pierwszą cześć ciasta pozostawiam w formie do pieczenia, którą wykładam folią aluminiową. Foli zawsze daję wiecej, tak aby dość zdecydowanie wystawała ponad brzegi formy. Nakładam masę, przykrywam pozostałą częścią

mecooks
BRAZYLIANKA 166

Kolejne już ciasto ze zbiorów s.Anastazji i kolejne,które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Pyszne,miękkie miodowe blaty przełożone budyniową masą i jabłkami. Ciasto: 50 dag mąki 2 jajka 10 dag masła 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody 20- 25 dag cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części(...)wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa. Przełożenie ciasta Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa

Niespełnione zdolności kulinarne